Про вибухи на арсеналі в Балаклеї

Про вибухи на арсеналі в Балаклеї

Про вибухи на арсеналі в Балаклеї.

Березень 2017 року. Вибухнув арсенал ЗСУ в Балаклеї – один з найбільших у Східній Європі. Загинули цивільні. Знищено майже весь запас боєприпасів арсеналу. Матеріальна шкода державі на 12 млрд. грн. Величезні збитки місцевим мешканцям.

Майже три роки триває слідство. Основна версія – російська диверсія за допомогою дрону. Відповідно, підозрюваних немає. Слідство в глухому куті.

Жовтень 2019 року. Створено тимчасову слідчу комісію ВРУ. Розбираємось.

Квітень 2020. Готовий проміжний звіт ТСК. Виявляється, слідство СБУ ігнорувало висновки експертизи з Харківського інституту судових експертиз, які вказували на версію підриву арсеналу за допомогою фугасних зарядів, закладених в ґрунт на території арсеналу.

Депутати не можуть вести слідство. Але, депутати можуть не дати сховати правду, навіть якщо вона дуже гірка. Бо це нацбезпека.

А якщо це не російський дрон? А якщо це хтось влаштував підрив, щоб сховати недостачі раніше вкрадених боєприпасів? У воюючій країні красти боєприпаси, а потім знищити найбільшій арсенал, щоб приховати недостачі? Хіба це не диверсія? Хіба вони не вороги нашої держави?

Якщо версія з підривом виявиться робочою, підозрюваних має бути багато, бо таке влаштувати може тільки досить велика та організована група.

Також, окрім причетних до цієї диверсії, спецслужби та правоохоронні органи мають встановити хто весь цей час намагався фальсифікувати матеріали слідства та покривав причетних.

Звертаюся до Генерального прокурора Irina Venediktova та до голови СБУ (Служба безпеки України):

Це справа національної безпеки. Якщо це був підрив, встановити причетних цілком можливо. Це не просто злочинці – це диверсанти, які зашкодили обороноздатності країни. Наш обов’язок – знайти та покарати винних.

Якщо ми інші, ми маємо це довести!

Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України