Про єврейське та польське кладовища у місті Тетієві

Про єврейське та польське кладовища у місті Тетієві

Більше місяця тому я публікувала фото Меморіалу пам’яті жертв єврейських погромів в Тетієві.
Це було у другу річницю відкриття.
Меморіал знаходиться на єврейському кладовищі. Там на фото, все прибрано, пофарбовано і покошено як біля пам’ятника так і на більшій частині кладовища.
Але це не заслуга міської влади Тетієва, яка робить вигляд, що ні єврейського, ні польського кладовища не існує.
Вже два роки благоустрій навколо пам’ятника та кладовища – це проблема моєї родини та ще декількох небайдужих тетіївчан. Ні, ми не жаліємось. Більше того, цього року хочемо подякувати за особисту ініціативу та допомогу у вигляді дрібних ремонтних робіт Меморіалу, обкошування території та вирубки заростей на єврейському кладовищі колишньому Тетіївському міському голові Руслану Майструку, Олексію Задираці, Олегу Вітюку, Станіславу Гринюку окрема подяка за майже тиждень волонтерської праці. Але залишилася частина заростей на єврейському кладовищі, що неможливо прибрати через те, що хтось влаштував там звалище мертвих тварин і стоїть страшенний сморід. Це таке відношення тих, хто влаштував на єврейському кладовищі неподобство і місцевої влади до пам’яті тетіївчан, жертв погрому.
Не краще відношення і до польського (католицького) кладовища.
Два роки тому було відкрите та освячене Місце пам’яті та молитви на католицькому кладовищі за участі Єпископа Олександра Язловецького. Цей захід я мала честь відвідати на запрошення настоятеля Парафії всіх святих м. Тетієва о. Марека Рудзя. Але на сьогодні кладовище настільки заросло бур’янами, що складно навіть знайти сам пам’ятник.
Нещодавно мала честь долучитися до одного з проєктів Благодійний фонд польсько-українського партнерства, пов’язаного з моніторингом польських кладовищ та об’єктів Польсько-Української культурної спадщини в Київській області. Тож фото саме польського кладовища зроблені в рамках цього проекту.
До допису додаю 8 світлин: перші шість світлин із єврейського кладовища і Меморіала пам’яті жертв єврейських погромів в Тетієві 1919-1920 років, до і після прибирання, останні дві з польського кладовища станом на 1 липня 2022 року.
Олена Коцеруба

Виконавчий директор МАОМС «Асоціація Інвестиційно-привабливих громад», засновник ГО «Єдина громада – єдина мета», заступник Тетіївського міського голови 2018-2020 років, журналіст.