Про законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон»

Про законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон»

16 червня 2020 Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон».

Головним змістом законопроекту є заборона для компаній – посередників у міжнародному працевлаштуванні брати гроші з шукачів роботи за свої послуги.

Відтепер посередники отримуватимуть свій гонорар від іноземних роботодавців, в інтересах яких вони набирають персонал. Саме така система діє у більшості країн світу. Ця норма нанесе відчутного удару по шахраям та сірим бізнесменам від міжнародного працевлаштування, які беруть гроші з громадян за пошук роботи за кордоном, а потім не виконують свої зобов’язання.

«Яким чином можна побороти шахрайство на ринку міжнародного працевлаштування? Потрібно законодавчо заборонити компаніям – посередникам брати гроші зі здобувачів роботи та встановити великі суми штрафів за порушення цієї норми.

Нехай посередники отримують гроші за свою роботу від роботодавців, які замовляють їхні послуги. До речі, саме така схема працевлаштування діє у більшості розвинутих країн світу, і саме безкоштовність працевлаштування зупинить хвилю шахрайства, що зростає разом із кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон.

Українська держава наразі не може зупинити громадян від поїздок на роботу за кордон. Але повинна максимально захищати, аби вони відчували, що Україна їх підтримує, де б вони не знаходились», – заявив Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування