Проект Е-ЕТАР завершився - польсько-українська співпраця продовжується

Проект Е-ЕТАР завершився – польсько-українська співпраця продовжується

3-річний проект Е-ЕТАР: Energy Efficiency Training and Auditing Project in Ukraine добіг кінця. 16 листопада відбулася заключна польсько-українська конференція онлайн за участі виконавців, учасників та партнерів цього навчального проекту з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні, який став елементом стратегії енергетичної безпеки України.

Цей важливий проект, який підтримується та фінансується Національним фондом охорони довкілля та водного господарства (NFOŚiGW), реалізований Національним агентством з енергозбереження KAPE разом із FPE (Фондом енергозбереження Польщі), є прикладом дуже успішної польсько-української співпраці у стратегічній для України галузі.

Василь Лозинський (Міністерство розвитку громад та територій України), Анджей Райкевич (Наглядова рада ФЕЕ України) та Артур Лорковський (Національний фонд охорони довкілля та водних ресурсів Польщі)

Це також чудова промоція на українському ринку та в міжнародному середовищі польських установ, що працюють у сфері охорони навколишнього середовища та енергоефективності (NFOŚiGW, KAPE, FPE) та польського досвіду у сфері трансформації енергії.

Польсько-Українська Господарча Палата мала нагоду та честь брати участь у цьому проекті  як секретаріат проекту E-ETAP на базі представництва Палати в Києві.

Президент ПУГП Яцех Пєхота з виступом на конференції

Підбиваючи підсумки реалізації Е-ЕТАР, хочеться навести міркування колег з ПУГП, зокрема її Віце-президента пані Ельжбєти Бодьо: “З великим задоволенням ми отримуємо позитивні сигнали та думки від наших українських партнерів із високим, надмірним інтересом до польської пропозиції підготовки енергоаудиторів для будівель, високим професіоналізмом проведеного навчання та, що дуже важливо, значним збільшенням позитивних результатів заявок на термомодернізацію будинків Фондом енергоефективності України. Слід підкреслити, що ці високі показники були отримані, незважаючи на обмежувальні обмеження, пов’язані з пандемією Covid-2019″.

Коментар в.о. Директора ФЕЕ України Єгора Фаренюка щодо результатів Е-ЕТАР

Особливо заслуговує на увагу висока оцінка проекту E-ETAP Міністерством розвитку громад і територій України, яке суттєво підтримало проект. Це підтвердив своїм виступом на конференції Василь Лозинський, перший заступник Міністра розвитку громад і територій України.

У данному контексті варто наголосити, що 11 листопада 2021 року Президент України підписав Закон про енергоефективність, раніше (21 жовтня) прийнятий Верховною Радою України. Основною метою закону є підвищення енергоефективності в усіх галузях економіки із залученням державного бюджету до фінансування енергоефективних проектів. Швидкість дій у цій сфері підтверджує той факт, що проект Програми дій з енергоефективності, підготовлений Державним агенством з енергоефективності та енергозбереження України, вже надіслано до Кабінету Міністрів України. Водночас Україна веде переговори з ЄС та окремими міжнародними організаціями для підтримки реформ у цій сфері.

Підтвердженням цього може бути виступ під час конференції Директора Департаменту зовнішніх фондів Національного фонду охорони довкілля та водного господарства Польщі (NFOŚiGW) Марти Бабіч. Було представлено перспективи співпраці між Польщею та Україною в будівельному секторі, спрямованому на скорочення викидів, а також надано інформацією про нову Пріоритетну програму Польщі підтримки клімату.

Очевидно, що досягнення енергетичної незалежності України, зниження енергоємності економіки на всіх її рівнях є одним із найважливіших пріоритетів її розвитку.

Як Польсько-Українська Господарча Палата, радіємо досягнутим успіхам у співпраці Польщі та України у сфері енергоефективності. У той же час хочемо висловити надію, що реалізація нових, важливих проектів відбуватиметься за вагомої участі польських організацій, установ та експертів, враховуючи, що E-ETAP повністю підтвердив високий попит на польську досвід у сфері трансформації енергії.

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства