Прості правила інформаційної гігієни під час війни

Прості правила інформаційної гігієни під час війни

Прості правила інформаційної гігієни під час війни.
Усі ж в курсі, що одночасно з військовим вторгненням, вторгнення також відбувається у інформаційному просторі?
Тому правило перше: у разі отримання «шокуючої» інформацію («мсклі взяли Харків», «наші взяли Воронеж», тощо) – не поспішайте її поширювати. Причому це стосується як «зради», так і «перемоги»
Вдихніть повітря та порахуйте до десяти. Подумайте – а наскільки це взагалі реально чи можливо? Перевірте через інші незалежні один від одного джерела, хоча б одне з яких офіційне.
І нехай інфа трохи «охолоне». Головний недолік фейку і тому, що у нього короткий життєвий цикл – година-дві, у найбільш якісних – до 2-3 днів. Призначення фейку – вплинути певним чином на поведінку «цільової аудиторії», примусити її діяти або навпаки – бездіяти так, як вигідно манупулятору.
Можна вірити чи не вірити, але поширювати публічно слід лише у разі, якщо на 100% переконаний у правдивості інформації.
Правило друге: використовуйте «ланцюжок довіри» задля отримання об’єктивної інформації. Якщо пропонують встановити якусь програму або чат-бот – переконайтеся, що це не ворожа хитрість. Спочатку зайдіть на офіційний сайт українського органу влади, а потім вже на ньому шукайте відповідне посилання.
Наприклад, адреса сайту Міноборони України має виглядати так: https://mil.gov.ua
Щоб побачити повну адресу сайту – просто натисніть на його назву у браузері.
Перші літери мають бути обов’язково https – остання буква s означає шифроване з’єднання.
Також поряд має бут зображений закритий замочок – це означає надійний перевірений сертифікат безпеки. На нього можна натиснути і переконатися, кому і ким був виданий сертифікат.
Також можна довіряти інформації з офіційних Фейсбук-сторінок органів влади України. Їх легко виявити по наявності «синьої галочки». Це означає, що адміністрація Фейсбуку ретельно перевірила справжність сторінки (процедура передбачає надсилання сканів документів та інші серозні перевірки).
І перестаньте вже нарешті користуватися Телегою.
Це – російський продукт. А значить – спецслужби окупанта можуть не тільки слухати чати та розмови (включно з так званими «серетними»), але і визначати місцезнаходження, а також – визначати і великі сукупчення людей, куди потім спрямують свою ракету.
Знесіть його негайно, просто зараз. Невжи хтось серйозно вірить в «опозиційність» Дурова та що він здатен протистояти росіянській машині смерті?
Рекомендую користуватися месенджероми Signal, Wire, Threema, Facebook Messanger.
Вони шифровані, високої якості та знаходяться у юрисдикціях, до яких путінські вбивці ну ніяк не дотягнуться.
Встановлюйте їх лише з офіційних магазинів: App Store або Google Play.
Особисто я ражду Signal. Встановіть його і розішліть повідомлення усім своїм контактам з Телеграму, щоб шукали вас у Сігналі. Це справа кількох хвилин або годин, але це треба зробити.
І останнє.
Не викладайте у загальний ніякої інформації, яка стосується сил оборони України. У тому числі попадань ворожих ракет у будинки. Завдяки цьому окупанти можуть корегувати свій вогонь і наступний залп буде вже більш вдалий для них. І смертельний для нас.
Зберігаємо спокій.
Віримо у Збройні сили України.
Допомагаємо їм усім, чим можемо.
Слава Україні.
Смерть ворогам.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.