Ракети далекої дальності для Польщі...

Ракети далекої дальності для Польщі…

Цікаве повідомлення від Міжнародного Інституту Стратегічних Досліджень (Лондон), яке інформує про рішення Держдепу США, після/під час спільного візиту в березні 2024р. до Вашингтону Президента і Прем’єр-міністра Польщі, схвалити можливий продаж Польщі 1800 одиниць, скажім так вельми “сексапільних” для декого (перепрошую за фривольність), ракет повітряного базування.
І що має бути особливо цікавим для нас – є серед них ракети дальнього радіусу дії (понад 930 км!!!)… “К Чему бы Это” (рос.)? Точнішу Куда? Респект всім українським ресурсам, які звернули увагу на це стратегічне повідомлення і розмістили український переклад, який я позволю собі зацитувати:
“Польща має намір посилити свої можливості нанесення ударів на великі відстані — The International Institute for Strategic Studies.
Державний департамент США схвалив можливий продаж Польщі до 1800 ракет повітряного базування, включно з ракетами дальнього радіусу дії Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER), з метою посилення потенціалу Польщі у сфері оборони.
Агентство з питань оборонного співробітництва (DSCA) оголосило про це рішення 12 березня в день візиту президента Польщі Анджея Дуди та прем’єр-міністра Дональда Туска до Білого дому.
Найважливішим є те, що DSCA схвалило можливий продаж до 821 крилатої ракети класу «повітря-поверхня» AGM-158B-2 JASSM-ER вартістю $1,77 млрд. Радіус дії такої ракети становить понад 930 кілометрів.
Згідно концепції здійснення операцій ВПС США, зброя JASSM-ER повинна застосовуватися на ранніх стадіях конфлікту (до встановлення домінування у повітрі), а потім — проти добре захищених та цінних цілей. Дальність польоту ракети дозволяє операторам наносити удари по території ворога на далеких дистанціях, що зменшує ризик ураження літаків засобами ППО дальнього радіусу дії. Якщо продаж відбудеться, як заплановано, це означатиме більш ніж десятикратне збільшення польського арсеналу JASSM-ER, що дозволить польським ВПС тримати під загрозою більшу кількість цілей.
Крім JASSM-ER Варшава раніше виражала зацікавленість у придбанні крилатих ракет UGM-109 Tomahawk для своїх запланованих підводних човнів за програмою Orka. Tomahawk здатний доставити 450-кілограмову боєголовку на відстань до 1600 км.
Програма підводних човнів наразі перебуває на стадії ринкових консультацій, а поставка навряд чи відбудеться до 2030 року.
На додаток до JASSM-ER, повідомлення Державного департаменту передбачає потенційний продаж до 745 модернізованих ракет середньої дальності AIM-120C-8 (AMRAAM) за 1,69 млрд. доларів США і 232 тактичних ракет AIM-9X Block II Sidewinder за 219,1 млн. доларів США. Польща вже використовує обидві ракети на своїх винищувачах F-16C/D (Block 52+) Fighting Falcons.
Після повномасштабної агресії Росії проти України Польща збільшила витрати на оборону до 4,23% ВВП, що більш ніж удвічі перевищує цільовий показник НАТО, який становить 2%. За останні роки Варшава здійснила кілька значних закупівель озброєння, переважно у американських і південнокорейських підрядників. Деталі цих контрактів загалом приховані від громадськості.”
Такі от цікаві новини…
Олег Дубіш
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати