Різанула око фраза мамкіних жижиталізаторів “Готовність до кібербезпеки”

Різанула око фраза мамкіних жижиталізаторів “Готовність до кібербезпеки”

Різанула око фраза мамкіних жижиталізаторів “Готовність до кібербезпеки”.

https://tinyurl.com/y7vbpgmg

Ні, це не чергова медіа-беліберда юних какаяразніца, які у кібербезпеці не відрізняють валета від туза. Хоча й шістка для них теж схожа на туза.

“Готовність до кібербезпеки” – це офіційна назва державного проекту: “Готовність до кібербезпеки в українських державних органах влади”, який фінансується американським про-урядовим фондом USAID та підтримується Міністерством закордонних справ Естонії (хтозна як саме підтримується).

Для тих, хто ще досі не сміється з цієї фрази, поясню: звучить то приблизно як «в очікуванні вперше подихати повітрям», або «готуймося хоч раз поїсти».

Кібербезпека, так само як і здоров’я чи щоденне харчування чи можливість просто ходити по вулиці без зарядженої рушниці – це те, що має бути завжди, без чого неможливе нормальне життя. Термін «готовність до кібербезпеки» означає, що автори проекту визнають повну відсутність кібербезпеки в державних органах, і до якої слід «готуватися», як до відвідин стоматолога, бо це щось екстраординарне. А якщо немає кібербезпеки – як можуть держоргани нормально працювати і як їм можна довіряти?

Друга «паливна» помилка: з контексту назви проекту зрозуміло, що його автори розуміють КБ як якийсь стан, якого треба лишень досягти – і все стане гарнесенько та чудернесенько. Чік-чірік – і ми в доміку.
Насправді ж кібербезпека – це безперервний постійний процес такої інтенсивності, що для того, щоб залишатися на місці – треба дуже швидко бігти. На цій же ключовій помилці (стан vs процес) базується і сумнозвісна державна КСЗІ (комплексна система захисту інформації).

Те, що в мініцифрі як державній структурі, нібито відповідальній за КБ досі немає жодного притомного фахівця з КБ – не новина. Це всього лише ще один доказ очевидного факту, що мініцифра та тамтешні ображені підлітки не мають найменшого уявлення що таке кібербезпека. Як були дуб-дубами, так ними і залишилися. Тут все стабільно.

Але набагато тривожнішої є інша, ще менш приємна річ.
Ти можеш бути тупим, закомплексованим, агресивним, безвідповідальним невігласом, публічно, під запис верзти нісенітниці космічного рівня дурості, казати «роль КБ трохи перебільшена», «ми всіх звільнили і нічого не сталося» і потім відморожуватися «ашонєтак».

І тобі все одно дадуть грошей. Величезних грошей, які не треба віддавати, на багато років і нібито для вирішення надзвичайно критичних проблем національного масштабу.

Міжнародні донори дадуть, США дасть, ЄС дасть, Сороси-Відродження дадуть, хто завгодно дасть, без проблем.
Єдина умова – щоб ти офіційно працював у офіційних органах влади і представляв їх на перемовинах з донорами. Наскільки ти ідіот – не має жодного значення. От абсолютно. Усе, що вимагається – лишень ввічливо попросити. Контролювати результативність ніхто не буде. Бери і витрачай на шо хочеш, на здоров’я.
Shut up and take my money.

І тому в Україні продовжує десятиліттями вирує суцільний хаос як у кібербезпеці державних інформаційних ресурсів, так і у безпеці критичної інформаційної інфраструктури: Захід фінансує, але результати нікого не цікавлять: ані донорів, ані і отримувачів допомоги.
«У самурая немає мети, у самурая є шлях».

І до речі, я вже не вперше помічаю, що слова «якась х-ня» та «USAID» підозріло часто знаходяться в одному реченні. Співпадіння?
Піду над цим подумаю. Чи може, що хтось має схоже відчуття? Поділіться своїми спостереженнями, будь ласка.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.