РОЛЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЕВИКА "ОСВІТА" ЯК ДИСКУРСНОГО МАЙДАНЧИКА ГАЛУЗЕВИХ РЕФОРМ

РОЛЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЕВИКА “ОСВІТА” ЯК ДИСКУРСНОГО МАЙДАНЧИКА ГАЛУЗЕВИХ РЕФОРМ

Сьогодні у рамках виставки “Сучасні заклади освіти” я модерувала конференцію “РОЛЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЕВИКА “ОСВІТА” ЯК ДИСКУРСНОГО МАЙДАНЧИКА ГАЛУЗЕВИХ РЕФОРМ”.

Конференція, замість запланованих 45 хвилин, тривала дві години і виявилась натхненною, емоційною, продуктивною. Насамперед це зумовили винесенні на обговорення питання. Зокрема: Інформаційно-освітнє середовище як відкрита багатовимірна педагогічна реальність;
Дискурсна парадигма тижневика “ОСВІТА” в розвитку інформаційного суспільства України;
Рейтинги “ОСВІТИ” — барометр творчих звитяг, характеристика, зміст і особливості змін у закладах освіти.
Авторитетні спікери з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, з Національного педагогічного університету імені М,П.Драгоманова, інших вишів та шкіл підготували цікаві аналітичні доповіді. Скажімо, доктор педагогічних наук, професор Ганна Володимирівна Онкович зосередилась на новаторстві редакції “ОСВІТИ”, створенні такого виду навчально-педагогічнї літератури як газета-підручник. А саме — спецвипуски “Голодомор 1932–1933 роки”, “Козацька педагогіка”, “Болонський прцес”, “Національна рама кваліфікацій” та інші.
Та особливий рівень конференції створила участь у ній унікальної постаті сучасної української педагогіки Olena Bykovska Олени Володимирівни Биковської – доктора педагогічних наук, професора, президента Міжнародної асоціації позашкільної освіти, голови Громадської ради при Державній службі яості освіти. Вона, паралельно з серйозними науковими дослідженнями, продукуванням інноваційних теорій і написанням глибоких монографій, паралельно з викладацькою і законотворчою діяльністю — веде велетенську організаторську роботу, впроваджує, захищає, виборює. На сторінках ‘ОСВІТИ” свого часу вона не з’явилась, а повстала. Її полум’яна стаття “SOS — ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА!!!” підірвала медіапростір і повернула суспільство до серйозних проблем цієї особливої педагогічної сфери. Відтоді у партнерстві з нашою газетою та цілим рядом інших видань їй вдалося гори звернути у становленні та розвитку позашкілля в Україні. А сьогодні, коли під виглядом децентралізації по всій країні почали перепрофільовувати Будинки дитячої та юнацької творчості на офіси та прибуткові заклади, Олена Биковська вступила в безкомпромісну боротьбу за права дітей. І сьогодні на конференції продемонструвала ефективність нашої співпраці: запросила на Черкащину взяти участь у відкритті ліквідованого в грудні минуло року БДЮТ.
Родзинкою конференції сталв показ підготовленої О.В.Биковською презентаці “Основні напрями співпраці та інформаційного супроводу позашкільної освіти “Тижнеаик “ОСВІТА” — Кафедра позашкільної освіти — Міжнародна асоціація позашкільної осаіти”.
Безмежна вдячність Олені Володимирівні Биковській за партнерство, підтримку і таку високу оцінку діяльності газети.
Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України