Роздуми

Роздуми

Роздуми.

Напередодні нового навчального року дуже часто представники закладів позашкільної освіти мені задають питання: «На що звернути увагу у позашкіллі у новому 2020/21 навчальному році?».
Серед них виділила 3 основних напрями:
1. Популяризація позашкілля, охоплення дітей закладами позашкільної освіти.
2. Співпраця з владою і батьками.
3. Розвиток напрямів позашкільної освіти.
Поділюся своїми роздумами, чому саме. Розкрию більш детально.
Напрям 1. Популяризація позашкілля, охоплення дітей закладами позашкільної освіти
Освіта – це галузь, основною метою якої є формування і розвиток людського капіталу, освіченість людей.
Освіта і заклади освіти як інституційна складова освіти функціонують допоки є люди й, відповідно, потреба з покоління в покоління передавати соціальний досвід.
Хочу процитувати «Уроки о вихованні» Іоанна Златоуста (350–407):
«1. Народити дітей є справа природи; але дати освіту і виховувати їх в чесноті – справа розуму і волі.
2. … Я говорю про піклування освічувати серця дітей в чесноті і благочесті – обов’язок священний…».
Кожен складник освіти виконує своє цільове призначення і охоплює ту чи іншу категорію – діти, учні, вихованці, слухачі, студенти та ін.
У системі позашкільної освіти – це вихованці, учні, слухачі гуртків та інших творчих об’єднань закладів позашкільної освіти.
Цільовим призначенням позашкільної освіти є формування особистості кожної дитини згідно її здібностей, підготовка до життя та праці.
У закладах позашкільної освіти діти розвивають свої здібності, таланти, обдарування з культури, науки, природи тощо; одночасно відбувається допрофесійна підготовка і професійне самовизначення; здійснюється змістовне дозвілля і формується культура вільного часу; відбувається успішна реалізація та ін.
Як свідчить ситуація, кількість дітей віком від 5 років в усіх областях України на сьогодні збільшується.
Водночас, батьки і діти не завжди знають про можливості позашкільної освіти, безкоштовного навчання у закладах позашкільної освіти.
Тому і постає питання популяризації позашкілля, охоплення якомога більшої кількості дітей закладами позашкільної освіти, їх навчання в різних гуртках та інших творчих об’єднаннях, допомога батькам у вихованні дітей.
Напрям 2. Співпраця з владою і батьками
Влада і батьки є основними і замовниками, і партерами позашкільників.
Батьки приводять дітей навчатися у заклади позашкільної освіти, а влада, як один з розпорядників коштів, – відповідно їх фінансує.
Тому важливим є співпраця закладів позашкільної і з владою, і з батьками.
Більше того, за нашим спостереження, де є нормальна співпраця, не виникає питань із закриттями закладів. Є розуміння і усвідомлення спільності інтересів закладів позашкільної освіти, влади, батьків, що в центрі їх уваги – діти.
Напрям 3. Розвиток напрямів позашкільної освіти.
Позашкільна освіта включає різні напрями, що відповідають п’яти основним сферам життєдіяльності людини – культура, техніка, природа, суспільство, спорт.
Наразі згідно Закону України «Про позашкільну освіту» їх тринадцять. Це художньо-естетичний, науково-технічний, еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, дослідницько-експериментальний, фізкультурно-спортивний, гуманітарний мистецький, військово-патріотичний, бібліотечно-бібліографічний, соціально-реабілітаційний, оздоровчий, пластовий, скаутський.
Безумовно, постає питання розвитку кожного напряму позашкільної освіти як такого, що представляють зміст позашкільної освіти і забезпечують навчання, виховання, розвитку та соціалізації особистості у вільний час у закладах позашкільної освіти.P.S. Колеги, звертаємо Вашу увагу, що Каф-ра Позашкільної Освіти Інженерно-педагогічний факультет НПУ ім.М.Драгоманова здійснює цілеспрямовану професійну підготовку педагогів для закладів позашкільної освіти.
У цьому році до завершення подачі документів до магістратури на бюджет залишилося 2 дні.
Якщо плануєте здобувати повну вищу педагогічну освіту, вступати до вишу, така можливість є! Запрошуємо Вас!
За додатковою інформацією можна звертатися за тел. 0978795675, 0963371581 або зареєструватися в online формі
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdj-zxoBM7TaV6cx…/viewform…
Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України