Ще раз розкажу про дебільнуватість кремлівського кібер-андеграунду

Ще раз розкажу про дебільнуватість кремлівського кібер-андеграунду

Ще раз розкажу про дебільнуватість кремлівського кібер-андеграунду. Вранішній допис моржокнижка знов знесла через «мову ворожнечі».
Так от, одне лаптєстанське кіберкримінальне угруповання LockBit гавкнуло 6 червня 2022 що начебто вони хакнули одну з найкрутіших у світі кібербезпекових компаній Mandiant. І що скоро викладуть начебто викрадені у них 350 тисяч файлів.
Mandiant похлопало себе по кишеням – та наче все на місці. Але усі глядачі цього світового кібер-спектаклю з цікавістю чекали що ж саме буде (і чи буде) опубліковано і хто більше бреше у цій ситуації. Тому що раніше прецеденти зламу крутих кібер-компаній вже були. Наприклад, випадок з FireEye наприкінці 2020: https://cutt.ly/4JJLOMP
Так от, школота з LockBit нарешті опубілкували «вкрадені файли» і вони виявилися – пабам! – повним фуфлом. Це були навіть не файли Mandiant.
По суті це була соплива заява самих вимагачів LockBit про те, що вони не мають стосунку до іншої злочинної рашн-кібербанди Evil Corp, яка з 2019 перебуває під санкціями США.
І уся ця вистава була влаштована LockBit для того, щоб дистанціюватися від Evil Corp і не потрапити під санкції. І заодно заявити, що LockBit не мають жодного стосунку до політиків та спецслужб. Ага-ага, усі одразу у це повірили. Шо русо-хацкери не лягли під фсб і продовжують спокійно працювати, фізично знаходячись за порєбріком – тому що лише там їх не арештують. Поки що.
Але я трохи не второпав про санкції.
Обидві банди займаються найогиднішою з видів кіберзлочинності – вимаганням (ransomware) – за які в США можуть дати років 20-30, але не дуже цим переймаються: наприклад, за інформацію про одного з членів банди Evil Corp в США оголошено нагороду у 5 млн доларів: https://cutt.ly/nJJ1dbR
Але при цьому боятися потрапити під американські санкції? Really?
Ще раз: попри кричуще-кримінальну діяльність обох банд, одна з них влаштувала несмішну комедію типу «так, ми злодії, канєшн, але не настільки, щоб санкції накладати, як на отих наших колег»? Розуміючи, що заява пуста, як барабан, а після таких ідіотських перфомансів на їхні заяви більше ніхто не звертатиме уваги? Шось у мене в голові не стикуються логічні конектори. Не виключаю, що мені просто важко розуміти внутрішню логіку неповнолітніх злочинців, які народилися та формують свій світогляд у країні розквітлого путінізму.
Отака вона, «кібер-армія» країни рабства і берізок.
До обіду займаються вимаганням, здирництвом та шантажом, влаштовуючи тупенькі шоу у стилі «не зможу захопити фотрецю – то хоч посцю в її бік». А після обіду роблять те ж саме, але вже в політичних інтересах країни-вбивці. І не за гроші, без викупу, а через страх перед фсб/г/якоюсь-іншою-хньою. Будучі самі жертвами шантажу з їхньго боку, що прикольно.
Увесь світ це знає, але дебілоїди продовжують намагатися нав’язати Світу свої збочені переконання та власну людожерську систему моральних орієнтирів.
Думаю, це будуть лікувати ще пару-трійку поколінь після світової перемоги над путінізмом. Але викорінити це повністю не вдасться ніколи, imho. Рашизм – це не лікується, оскільки спирається на найгірші риси людської психології.
Слава ЗСУ, які борються з ним найдієвішим з усіх можливих способів.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.