«СІЧ»

«СІЧ»

Війна триває і буде тривати ще. У багатьох змінилось життя і його пріоритети.
Ми з колегами не виняток. Появились нові знання і нові навички. А з врахуванням щойно відзначеного Дня Рятівника України хочу привернути увагу читачів до однієї з програм і напрямків діяльності пов’язаного з нами Благодійного фонду польсько-українського партнерства – підтримка медицини у надзвичайних ситуаціях і військової медицини.
Також принагідно хочу висловити величезний респект, захоплення і подяку Олександру Гадомському – директору і засновнику знаного в Україні підприємства «Січ».
Одним із основних і надзвичайно популярних виробів цього підприємства є кровоспинний джгут “SICH-Tourniquet” – інструменту номер один в сучасних цивільних і військових аптечках. Переконаний що цей виріб вже врятував життя тисячам українців, тому пана Гадомського і його колег по праву щорічно можна вітати з Днем Рятівника України!
Скажу відверто – ще до 24 лютого 2022 року слово турнікет було для мене в одному асоціативному ряді з словами квартет, кардибалет, прохід в метро, тощо.
Однак через широкомасштабну агресію росії проти України і триваючу війну з кацапами змінюються не тільки наше повсякденне життя і різноманітні плани та пріоритети. Змінюється наша лексика. Саме тому, під акомпанемент російських обстрілів і звуків тривоги, в моє життя в числі іншого ввійшло нове розуміння і використання слова турнікет.
Коли в кінці лютого 2022р. ми з колегами в Києві з Польсько-Українська Господарча Палата в Україні визначали основні засади діяльності пов’язаного з нами «Благодійного Фонду Польсько-Українського Партнерства», то відразу вирішили, що будем робити все щоб максимум коштів і ресурсів зібраних нами від польських чи інших закордонних партнерів використовувати для закупівель потрібної українцям гуманітарної і іншої допомоги за рахунок продукції українського виробництва. Це надто важливо коли українська економіка в результаті російської агресії перебуває в складних умовах і специфічному стані, а багато бізнесменів, були вимушені згорнути бізнес діяльність в Україні, а не рідко зовсім передислокуватись в інші країни.
Тому на наше переконання дуже важливо всіляко підтримувати і розвивати ті успішні виробництва, які збереглись і працюють безпосередньо тут на місці, в Україні.
Українські інвестори за кордоном України, які розвивають економіку інших країн – це сьогодні не про нас і наші пріоритети!!! Надто, якщо це підприємства і бізнеси, які роблять продукцію критично важливу для української держави і громадян в умовах війни. Це відноситься в числі іншого і до продукції для потреб української медицини. Щодо продукції українського оборонно-промислового комплексу і ідей її передислокації за межі України, то це, на мою думку, також не однозначне питання і предмет майбутньої окремої розмови при нагоді.
Та повернемось до теми турнікетів.
Підприємство «Січ», засноване у 2014 році командою підприємців і волонтерів на чолі з Олександром Гадомським. Сьогодні це підприємство один з лідерів відповідного ринку, офіційний постачальник Міністерства Оборони України, Національної Гвардії, Поліції.
Переконаний що нам потрібно всіляко популяризувати досвід створення і діяльності цього та подібних українських підприємств, оскільки робота таких успішних проектів надихає інших та переконливо демонструє, що навіть в складних воєнних умовах в яких сьогодні перебуває Україна і на фоні жорсткої конкуренції зі сторони іноземних виробників, завжди є шанси на успіх в себе на Батьківщині.
Тому користуючись з офіційної інформації розміщеної на корпоративному сайті компанії «Січ»: https://sich.ua/ позволю собі дещо приблизити зацікавленим читачам це підприємство і його знакомиті і так потрібні, особливо в умовах сьогоднішньої України, вироби.
Анексія Криму та війна на сході України суттєво вплинула на розвиток, як європейської, так і світової військово-польової (тактичної) медицини. Можна сказати, що за декілька років військова медицина в Україні пройшла шлях від повного занепаду до стрімкого переродження. Якщо у перший рік війни в Україні, тактичній медицині навчали здебільшого іноземні та українські медики-добровольці, а вітчизняні аптечки солдат і укладки сан-мед інструкторів комплектувалися по нормативам 50-річної давнини, то вже через якихось три роки країна сама почала виробляти сучасні засоби зупинки кровотечі і ділитися зі світом унікальним досвідом їх застосування «у полях». Постійні бойові дії в умовах обмеженого матеріального ресурсу, загибель десятків тисяч військових і цивільних людей, змусили українських медиків, хіміків, волонтерів почати розробку та виробництво власних ефективних і доступних механічних та хімічних гемостатиків.
Так, в результаті лабораторних тестів та сотень випробувань в польових умовах, у 2015 році з’явився і став на конвеєр хімічний каоліновий гемостатик українського виробництва, що за ефективністю суттєво перевершував відомий американський «Quick Clot», а також кровоспинний джгут з воротковим механізмом – SICH-Tourniquet, що являв собою вдосконалений та посилений гібрид двох найпоширеніших у світі версій кровоспинних джгутів САТ і SOF-T.
Кілька слів про застування турнікету компанії «Січ».
Війни, автокатастрофи, теракти забирають щодня тисячі життів. На полі бою, чи при виконанні службових обов’язків, немає нікого надійнішого за самого себе, власних навичок та індивідуальної аптечки. Навіть якщо уражена одна рука і втрачена її дієздатність, SICH-Tourniquet можна накласти іншою вцілілою кінцівкою, всього за 8-10 секунд.
І тут не важливо хто ти: військовий, цивільний, турист, автомобіліст чи кваліфікований медик. Маючи SICH-Tourniquet у аптечці будь хто може гарантовано зупинити критичну кровотечу та отримати шанс вижити в екстремальній ситуації. Щодо використання турнікету в умовах військових дій – розраховувати на медика найкраще в госпіталі.
Статистика свідчить, що 7 із 10 (!!!) людей гинуть зовсім не від травм чи поранень, а від критичної втрати крові (!!!) спричиненої ними.
Поле бою – не стерильна операційна. Сніг, пісок, трава, сира земля, багнюка, мастило, вода. Ніщо з переліченого не завадить SICH-Tourniquet виконати свою функцію – зупинити кровотечу. Дати шанс вижити і дочекатись поки за справу не візьмуться фахові медики.
Враховуючи, що живемо в тривожні часи кровоспинний турнікет від «Січ» повинен бути у багатьох громадян України, в т.ч. в тих які частіше за інших ризикують потрапити під обстріли чи в інші екстремальні ситуації. Такий собі «must have» українського сьогодення, а для того щоб навчитись самому користуватись кровоспинним турнікетом запрошую ознайомитись з відео матеріалом за посиланням:
Повірте – ці навички в сьогоднішній Україні можуть знадобитись будь-кому. Не дарма ж у народі кажуть: «Береженого Бог береже…».
Завершуючи хочу подякувати за те, що не дивлячись на обмежену кількість власної продукції підприємства «Січ», її планове адміністративне розподілення і величезну популярність SICH-Tourniquet, ми мали можливість придбати їх безпосередньо у виробника для потреб військових підрозділів, які підтримуються пов’язаними з нами благочинними фондами Благодійний фонд польсько-українського партнерства та Благодійний фонд “Карпатські ініціативи” і щиро сподіваємось на подальший розвиток взаємовигідної співпраці.
Разом до Перемоги!
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати