Сьогодні, 27 січня, міжнародний день пам'яті жертв холокосту

Сьогодні, 27 січня, міжнародний день пам’яті жертв холокосту

Сьогодні, 27 січня, міжнародний день пам’яті жертв холокосту. 
Масові гоніння євреїв та ромів нацистською Німеччиною були в усіх окупованих країнах. У тому числі і Польщі.
Освенцем, Фабрика Шиндлера, краківське гетто – це ті місця, які ми відвідуємо із учнями, що їдуть із нами на зимову мовну практику до Кракова.
Є чудовий фільм Стівена Спілберга, за створення якого, режисер, єврей за походженням, відмовився брати винагороду – “Список Шиндлера”. Премія Оскар 1993 рік.
Я не буду передавати основний зміст, у тих хто не бачив буде чудова можливість подивитись. У фільмі ідеться саме про краківський холокост.
Спочатку знімати цей фільм запропонували Роману Полянські. Але він відмовився, адже провів дитинство у краківському гетто і нацисти використовували його як мішень на стрільбах. Його мати загинула у Освенцем – для режисера така робота була надто особиста. Але пізніше зніме фільм “Піаніст” вже про варшавське гетто і отримає премію Оскар.
Атмосфера на зйомках була дуже гнітючою і режисер і актори тяжко переносили все те, що мали грати і знімати.
Фільм відзнято на чорно- білу плівку. Але в одній із сцен присутній червоний колір… і то не колір крові.
Ця сцена є переламною для головного героя, який під час верхової їзди із своєю подругою виїхав на краківські пагорби із яких добре було видно як нацисти трощать гетто, розстрілюють євреїв.
Страшний гармидер стояв на вулиці, перелякані люди тікають, нацисти купами ведуть їх на розстріл. І тут увагу Оскара Шиндлера привертає маленька білява дівчинка у червоному пальто, яка крокує вулицею і її ніхто не помічає. І Оскара дивує, що солдати зовсім не звертають на неї уваги. Дівчинка заходить в один із будинків, ховається під ліжко і затуляє вуха руками…
Якось дивилась інтерв’ю, де Стівен Спілберг розповідав, що саме уособлює ця дівчинка. Вона уособлює – холокост, про який напевно знали і Великобританія і СРСР і інші європейські країни, але робили вигляд, що не бачать. Бо так зручно, бо то політичні ігри, бо нас це не стосується… поки що. Бо бізнес, інтереси і бла-бла-бла.
А в цей час вбивали людей, старих, молодих, дітей. Нищили чужі долі. Просто так. І маленька білява дівчинка у червоному пальто крокувала вулицею Кракова непоміченою вбивцями.
Пізніше є сцена де вивозять на підводах трупи розстріляних. І серед купи людських тіл Оскар бачить червоне пальто…
Історія, нажаль, циклічна.
Лариса Коломійченко

Експерт із питань вищої освіти за кордоном для українців, засновник школи іноземних мов "Поліглот", вчитель англійської мови, організатор мовних таборів за кордоном