Сьогодні провели нараду з напрацювання законодавства в інтересах наших громадян, які постраждали від російської окупації

Сьогодні провели нараду з напрацювання законодавства в інтересах наших громадян, які постраждали від російської окупації

Сьогодні провели нараду з напрацювання законодавства в інтересах наших громадян, які постраждали від російської окупації.
Дякую за участь міністру юстиції Денису Малюсьці, голові профільного парламентського комітету Дмитру Лубінцю, а також лідерам експертних та громадських організацій.
Суть проблеми:
Ми не можемо і не будемо жодним чином визнавати легітимність російської окупаційної влади в Криму та на Донбасі.
Разом з тим, ми не можемо виштовхувати наших людей з українського правового простору. Бо, це суперечить людиноцентричному вектору нашої політики реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ми говоримо про людські/побутові речі:
– документи про народження, шлюб та інші акти цивільного стану;
– документи про освіту та професійну кваліфікацію;
– заповіти, угоди з нерухомості та інші правочини.
Тут питання не стільки юридичне, скільки політичне: чи готові ми боротись за наших людей? Чи будемо мовчки спостерігати як Росія юридично їх поглинатиме?
Ми маємо створити таке нормативне поле, яке дозволятиме нашим громадянам залишатись у правовому просторі України. Це і є справжня реінтеграція. Тут і зараз.
Пам’ятаймо, що Росія проти нас веде гібридну війну. В юридичному просторі в тому числі. Тому, кроки, які полегшать життя наших людей, допоможуть перемагати у цій війні.
Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України