Сьогодні розпочалася друга щорічна конференція з кібербезпеки NoNameCon (NNC)

Сьогодні розпочалася друга щорічна конференція з кібербезпеки NoNameCon (NNC)

Сьогодні розпочалася друга щорічна конференція з кібербезпеки NoNameCon (NNC).

Про свої враження від минулорічної, першої конференції NNC я викладав ось тут:
https://tinyurl.com/y32hmjmk

Пропустити одну з найвидатніших подій кібер-року я не міг ніяк, тому ось тримайте мідл-рід про враження першого дня.
Всього днів – чотири. Тобто буде ще три. Намагатимуся фіксувати враження від кожного, але то вже як вийде.

Цільова аудиторія першого дня – діти.
Наші з вами діти, які ходять (або навіть ще не ходять) до школи і які важливість кібербезпеки для повсякденного життя розуміють слабо.
Хтось з колег сьогодні розказав, що в одному обласному центрі проводимся захід для дітей на ІТ-тематику. Так ось, діти взагалі не були в курсі, що за написання коду платять гроші. Причому непогані.
Так що поле для ІТ- та кібер-освіти є широким як океан. Як усі океани Світу.

Власне, виступи були організовано на трьох потоках: діти до 12 років, діти старші за 12 років і окремий потік для батьків, які чекають закінчення дитячих сесій. Тобто, щоб не просто нудитися, чекаючи на дітей (втикаючи в телефон), а провести той час цікаво і з користю. І безкоштовно, до речі.

Спочатку про локацію: перше враження трохи, ммм, різне.
Розташування біля Лаври – чудове, легко та зручно добиратися.
Масштаби: великі, місця більш ніж вдосталь.
Оформлення: важко сказати як то все буде виглядати на відкриття двох основних сесійних днів (16 та 17 травня), але сьогодні отримав враження, нестандартне для івент-майданчиків подібного класу. Розумію, що приміщення є арт-галереєю, але у дворі (до речі, величезному та залитому теплим сонцем) відчував себе як на старому пострадянському заводі. І саме ця особливість, схоже, більшості дорослих відвідувачів сподобалася. На контрасті, так би мовити.
Діти ж вели себе як діти: гасали по подвір’ю, ласували морозивом від організаторів, підіймали руки на заняттях та азартно записували у зошитах шифр Цезаря.
До речі, для тих, хто буде на NNC завтра, післязавтра та у п’ятницю: прихопіть з собою щось типу худі, піджака чи легкого светра. Незважаючи на теплу і навіть жарку погоду, у головному залі досить прохолодно, у футболці змерзнете.

Атмосфера: дуже комфортна. Ввічливі волонтери, завбачливі організатори, обід для дітей, (і дорослим також шось перепало), чай-кава-вода для всіх.

Спікери: просто бомба.
Зайшов на пару виступів, пофоткав-послухав.
У захваті були і діти, і дорослі.
Особисто мені найбільше сподобалася манера виступу Ihor Malchenyuk.
Думаю, Кирило Гобреняк, Anastasiia Vixentael, Евгений Балютов, Vladimir Tkachenko виступали не гірше.
Моїй доньці принаймні точно сподобалося.
Після виступів я довго допитувався у представника від Крав-Мага Vladimir Tkachenko де вони (Крав-Мага), а де кібербезпека. Пояснення отримав таке: Крав-Мага не викладає кібербезпеку, але викладає особисту безпеку при поводженні у соцмережах, протидії цькуванню, обережності у розповсюдженні інформації себе і своїх близьких, тощо. Ну шо, підтримую: вміти захистити себе важливо, але не менш важливо не допустити, упередити фізичний напад.

Для дорослих виступав Volodymyr Styran.
Володя знаний спікер на кібер-заходах, і не тільки в Україні.
Але цього разу він виступав для, так би мовити, не-кібер-слухачів. Тобто для людей, які, у порівнянні з його звичною аудиторією, знають про кібербезпеку мало.
І тому розказував про 10 основних найпростіших правил, завдяки яким кожен користувач Інтернет, комп’ютеру або смартфону може просто десятикратно підвищити свою власну кібербезпеку.
Матеріал цей давно знаходиться у публічному доступі (просто погугліть «як не стати кібер-жертвою»), але важливо, щоб цей матеріал пояснив зрозумілою мовою хтось дуже авторитетний, з наочними прикладами та побутовими ситуаціями.
Моїй дружині дуже сподобалося. Особливо про кібер-андеграунд, VPNи та інші технічні штуки. Каже, що усе зрозуміла, і це було дійсно цікаво слухати.
Нарешті моя родина почала розуміти чим таким їхній татко займається останні 19 років. Для цього лише було потрібне, щоб їм про це розказав хтось інший).

Після виступів спікерів було морозиво і майстер-клас по лок-пікінгку (злам замків).
Тобто Сашко Шмелев детально показував і розказував як зламувати прості замки. Металеві замки, відмичками.
Тема ця популярна у Світі на кібер-конференціях вже більше десяти років, але у нас набуває популярності лише останні 3-4 роки.
І дійсно, ажіотаж навколо столів з відмичками був більшим, ніж очікували організатори.

Загалом усім усе дуже сподобалося.
Корисно, цікаво, соціально-відповідально.
Плюс чудова нагода школярам не йти до школи у цей чудовий сонячний травневий день.

І хоча цей день на NNC був присвячений дітям, у мене неочікувано відбулося кілька цікавих контактів як по бізнесу, так і по громадських справах.
Отримав домашнє завдання від пані Oksana Prykhodko, з новим знайомим домовилися після конференції обговорити одну бізнес-ідею, весело попліткували з поважним офіцером ДКІБ СБУ, роздав з десяток візитівок.
До речі, багато хто вважає візитівки анахронізмом, але це все ще досі актуально. Тож не забутьте взяти, знадобляться.

Я буду на NNC точно у четвер зранку, не пізніше 10 години;-)
Маю надію пробути там майже весь день і весь день у п’ятницю, тому якщо маєте про що зі мною поспілкуватися – підходьте, запитуйте, мені завжди цікаві нові знайомства. Безумовно, також радий буду привітати усіх, з ким вже знайомий. Хоча не можу гарантувати мою доступність у першій половині дня у четвер)
Також намагатимуся відвідати багато цікавих доповідей 16-17 травня, хоча інколи буде складно «розірватися».
Програма ось тут: https://cfp.nonamecon.org/nnc2019/schedule/
Тож скоро побачимося, приходьте.

 

 

 

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.