Спекотне літо канцлера Курца

Спекотне літо канцлера Курца

 

Літо ще у повному розпалі, а більшість політиків – як українських, так і представників держав ЄС – вже готуються до нового сезону. Хтось перебуває у хвилюючому передчутті виборчої пори, дехто (і таких, певно, більшість) роздумує над пом’якшенням негативного ефекту від можливих локдаунів, а для декого осінь віщує не надто приємну увагу з боку “органів”. 

Серед останніх – і канцлер Австрії Себастьян Курц, на котрого довгий час покладали надії апологети “молодого політичного покоління” (як і, до прикладу, на прем’єра Фінляндії Санну Марін і України – Олексія Гончарука). 

На жаль, за останні 3 роки Австрію струснула ціла низка політичних скандалів. Серед них – відома українським громадянам “Ібіца”, безпосереднім учасником якої був колишній голова проросійської Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе; хоч Штрахе – й не однопартієць Курца, однак тоді в Австрії таки розпалася владна коаліція. 

Водночас для самого канцлера куди загрозливішим виявився ще один, пізніший скандал. Розслідування Центральної прокуратури з питань економічних і корупційних злочинів (WKStA) виявило, що 2018 р. Курц і його міністр фінансів Гернот Блюмель пообіцяли лояльному до своєї партії бізнесменові Томасу Шмідту пост голови публічного акціонерного товариства Österreichische
Beteiligungs AG (ÖBAG). Вона керує часткою держави в різних компаніях і є приблизним аналогом українського Фонду держмайна.

Курц і Блюмель гарантували колезі призначення, причому шляхом надіслання повідомлень з недвозначними текстами: відповідно, «Отримаєш все, чого забажаєш ???» та «Не
турбуйся! Ти – своя людина ???» На перше з повідомлень Шмідт відповів: «Я такий радий :-))) Люблю свого канцлера ???????» (збережено емодзі оригіналу) 

У парламенті було створено спеціальну слідчу комісію, якій Курц посвідчив, що не мав впливу на призначення директорів ÖBAG. Однак слідство виявило, дослідивши вищезгадані повідомлення, що це – брехня.

На даний момент особисто проти канцлера порушено єдине кримінальне провадження – за брехню під присягою під час надання свідчень парламентській слідчій комісії (пункт 3 п. 288 Кримінального кодексу Австрії). У разі доведення вини йому загрожує  від 6 місяців до 5 років позбавлення
волі. 

Сам Курц так і не визнав вини, назвавши 12 травня цю справу “полюванням на відьом” та “спробою його збити”. Цю ремарку “оцінила” Європейська комісія, що 20 липня у Робочому документі SWD (2021) – 701 (звіт щодо верховенства права в рамках моніторингу його стану в усіх країнах Союзу) окремо зазначила: “Слідчі [WKStA], що займаються окремими значними справами, ставали жертвами негативних наративів певних урядовців. Такі коментарі були розкритиковані Федеральним президентом та названі юридичними асоціаціями такими, що підривають довіру громадськості до правосуддя». 

Певним чином це натяк і на Курца, для котрого новий сезон стане значним випробуванням і поставить перед серйозним вибором: особисті амбіції чи верховенство права?