Співпраця з польськими журналістами

Співпраця з польськими журналістами

Співпраця з польськими журналістами. 16 лютого 2022 року в рамках короткострокової поїздки до Варшави провели зустрічі та перемовини з представниками керівництва Спілки Польських Журналістів (СПЖ\SDM, www.sdp.pl) на чолі з Кшиштофом Сковроньським (Krzysztof Skowroński).
Говорили про координацію відповідної допомоги Україні в поточних безпекових та міжнародних умовах, спільну інформаційну діяльності зокрема в Польщі, співпрацю в протидії російській пропаганді і дезінформації.
До речі, для всіх хто хоче більше довідатись про те, як саме кремлівська пропаганда і дезінформація спрямовується на польсько-українські відносини дуже рекомендую ознайомитись з фаховим матеріалом від колеги Марія Авдєєва за посиланням:
Польсько-Українська Господарча Палата та пов’язані з нами організації вже реалізують ряд проектів в медійній сфері і в міру можливостей регулярно займаються інформуванням громадськості про польсько-українські відносини, як в сфері економіки, так і в інших питаннях. Особливу увагу приділяємо співпраці з місцевими журналістами та ЗМІ в т.ч. в новостворених громадах (ОТГ), з різноманітними галузевими виданнями, соціальними мережами та блогерами. Тому співпраця з такою шановною організацією, як Спілка Польських Журналістів для нас дуже важлива.
Спілка Польських Журналістів (СПЖ) – найстаріша та одна з найбільш авторитетних журналістських організацій в Польщі.
В числі іншого СПЖ відома своєю участю у спробах демократизації Польщі в 1956 і 1980-81 рр., діяльністю в демократичній опозиції під час воєнного стану.
Сьогодні СПЖ активно бере участь в ініціативах, спрямованих на розбудову верховенства права та громадянського суспільства.
Відповідно до положень свого статуту СПЖ є добровільним, творчим та професійним об’єднанням журналістів створеним з неприбутковою метою.
На даний час Спілка налічує понад 2700 членів. Має 16 місцевих відділень у найбільших містах Польщі. Багато редакцій польських засобів масової інформації в т.ч. провідних мають осередки СПЖ.
Основними статутними цілями СПЖ є турбота про достовірну інформацію громадськості через ЗМІ, підтримка журналістської творчості, турбота про професійну етику журналістів та захист їх прав.
СПЖ здійснює свою діяльність у різних формах, в т.ч організовує конференції та семінари, дискусії, журналістські конкурси, підтримує контакти з іноземними державами (СПЖ є членом Міжнародної федерації журналістів IFJ у Брюсселі).
На завершення хочу висловити слова щирої подяки члену правління СПЖ, головному редактор видання “Forum Dziennikarzy” п.Анджею Клімчаку ( Andrzej Klimczak) за можливість знайомства і зустрічей з керівництвом СПЖ і знайомства з їх знакомитим Будинком Журналіста на вул. Фоксаль 3/5 (Dom Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie).
Також дуже вдячний за можливість зустрічі і спільного спілкування кореспонденту УКРІНФОРМУ в Варшаві Юрію Банахевичу Yuriy Banakhevych.
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати