Стан будівництва у Польщі під час COVID-19

Стан будівництва у Польщі під час COVID-19

Віце-прем’єр-міністр та міністр розвитку Польщі Ядвіга Емілевич 29 червня взяла участь у конференції “Вплив COVID-19 на промисловість будівельних матеріалів”, організованій у Кракові дослідницькою мережею Лукашевича – Інститутом кераміки та будівельних матеріалів.

«Будівельна галузь дуже м’яко страждає від COVID-19», – заявила вона. Підкреслюючи, що будівництво сприяє економіці Польщі, пані Емілевич оголосила про положення, зокрема для подальшого зростання цього сектора. “Нам відомо, що будівельна галузь, включаючи будівництво житла, за останні 4-5 років, зростає з року в рік. У житловому будівництві минулий рік був рекордним: завершено понад 200 000 квартир, і цього року очікувалося, що це буде наступний рекорд “, – сказала міністр.

Через пандемію COVID-19 ситуація складніша: представники будівельної галузі, зокрема девелопери,  сигналізують про занепокоєння поляків щодо їх майбутнього та робочих місць. Однак, зауважила віце-прем’єр-міністр, що економічні дані після перших двох кварталів не песимістичні, а навіть можна говорити про “стан помірного оптимізму”.

Кількість проданих квартир після перших двох кварталів, за даними пані  міністр, досягають майже 90 000, а ще 800 000 проектів реалізуються нині, що  на кілька відсотків більше  порівняно з минулим.

Підкреслюючи важливу роль будівництва у розвитку національної економіки, вона поінформувала, що уряд підготував законопроекти, які мають сприяти, з одного боку, збільшенню кількості помешкань сектору соціального будівництва, а з іншого – сильній підтримці комерційного ринку. “Я сподіваюся, що в липні ми зможемо представити обидва проекти не лише на засіданнях уряду, а й у Сеймі”, – сказала вона.

Ядвіга Емілевич також зазначила, що цього року Польща запровадить європейську директиву щодо енергоефективності будівель. “Це означає, що нам доведеться покращити стан житла, яке ми вже маємо; а також нові стандарти, за якими будуватимуться нові будівлі. Будуть високі вимоги до інвесторів”, – сказала вона.

Анна Стожко

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства