«Стати айтішніком під час карантину»

«Стати айтішніком під час карантину»

«Стати айтішніком під час карантину».

Хто сказав «маячня»? Все правильно, це маячня. Справжнім ІТ-шніком не стати ані за місяць, ані за три.

Але цілком реально під час відповідального сидіння на дивані зробити великий крок у напрямку зміни професії на більш сучасну та перспективну.

І не важливо скільки вам років – вік не має особливого значення для ІТ. Важливі ваші здібності та бажання досягти успіхів. Які згодом будуть достойно оцінені у грошовому еквіваленті.

Тому даю підказку з чого можна почати: Авторський курс з основ комп’ютерних мереж та їх безпеки, https://netacademy.in.ua
Чому саме цей курс я рекомендую?

По-перше, я особисто добре знайомий з авторами курсу: Andrey Loginov та Anatolii Sukhomlin. Професіонали з величезним практичним досвідом та глибоко порядні люди. Питання їм можна ставити прямо під цим дописом.

По-друге: курс призначений саме для “чайників», себто для людей з нульовим або близьким до нульового рівнем знань про комп’ютерні мережі. Загадкові абревіатури TCP/IP, DNS, NAT, BGP, VPN нарешті стануть простими та зрозумілими.

По-третє: ціна питання. Даний курс коштує всього 2500 грн. за 10 занять. Повірте, це просто сміхотворна вартість. Для порівняння: схожий курс від одного відомого вендора коштує в Україні більше 45 тис. грн. Про ціну такого курсу у країнах Заходу взагалі промовчу.

По-четверте: вендорські курси завжди прив’язані до певного заліза, тобто випускник курсів зможе працювати лише там, де використовують те обладнання, яке він вивчав на курсах. Таким чином хитрий вендор сильно обмежує сферу застосування отриманих знань. Курси ж Networking 101 є вендор-агностік, тобто не прив’язані до якогось одного виробника мережевого обладнання.

І ще кілька фішок: навчання проводиться на реальному залізі, не на емуляторах; навчають не тільки тому «як треба», але і «які можуть бути проблеми та як їх усувати» (дуже цінується роботодавцями); щоб почати навчання, нічого не потрібно, лише комп’ютер, браузер та Zoom (програма для конференц-зв’язку).

Для тих, хто не все хапає «на льоту»: можна ставити питання, а заняття та лабораторні роботи можна потім передивитися у записі.

І ще одне: після закінчення курсу вже можна йти працювати мережевим інженером. Не розраховуйте одразу на високу зарплату, але вона обов’язково прийде згодом, з набуттям практичного досвіду.

Найближчий курс починається вже наступного понеділка, 30 березня 2020, і для тих, хто захоче встигнути застрибнути у цей потяг, у мене є сюрприз: промо-код зі знижкою у 500 грн., стукайтеся мені у месенджер.

У травні ще планується ще просунутий курс Networking 202, але це вже для тих, хто хоче підвищити кваліфікацію.

Чи є цей пост рекламним? Ну, грошей я від цього точно не отримаю.

Я б його назвав лайфхаком «дивіться де є круті знання за невеликі гроші».

Мені на днях телефонував мій давній друг і просив поради у який бік подивитися у плані освоєння більш сучасної професії, бажано в ІТ. Поради я, звісно, дав, у тому числі і стосовно цих курсів.

А потім подумав, що ці ж поради можуть стати у нагоді й іншим людям, які давно хотіли долучитися до великого та блискучого АйТі, але все не було підходящого карантину. Так ось же він, той щасливий випадок, не проґавте: все одно сидите і гортаєте стрічку Фейсбука, а так можете здобути корисну перспективну професію. А як проґавите – потім не жалійтеся на злу долю.

Чи матиму я хоча б щось від цього анонсу? Хіба що тумблер Джека. Колись, після карантину. Можливо. Тому що, за такої ціни організатори майже нічого не заробляють і буде свинством з мого боку щось від них вимагати. Хоча курс реально класний, та ще й за смішні гроші.

Ще раз нагадаю, що курс є базовим, щоб вільно орієнтуватися в поняттях «як працюють мережі», та «як їх захищати». Але дає навички, достатні для практичної роботи на «бойових» мережах.
І от вже отримавши таку ґрунтовну базу, можна далі вирішувати у якому напрямку розвиватися: програмування, мережевий інжиніринг, кібербезпека, інтеграція та продаж рішень, чи якісь інші напрямки, яких багато. Дефіцит кваліфікованих кадрів у всіх цих нішах – великий, точно вам кажу. А інженери розлітаються взагалі як гарячі пиріжки. Тому що менеджерів та керівників багато, а «працювати руками», як завжди, – нікому.

Навіть якщо особисто Вас, хто читає цей допис, поки не цікавіть перспектива «перейти в ІТ», можна показати його тому, хто давно розмірковує “а чи не податися в айті”. І можливо, що у майбутньому ця людина Вам за це подякує.

Мені можна не дякувати.

Подякуйте собі, якщо все ж вирішите змінити своє таке оффлайнове життя.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.