Стягнено 256 тисяч компенсації за неправомірне розміщення підручників в Інтернеті

Стягнено 256 тисяч компенсації за неправомірне розміщення підручників в Інтернеті

Печерський районний суд м. Києва у справі № 757/53177/17-ц заборонив незаконне використання творів (без дозволу та без виплати відповідної винагороди) та стягнув компенсацію за порушення права на використання творів.

Печерський районний суд м. Києва у справі № 757/53177/17-ц (http://reyestr.court.gov.ua/Review/82940644) заборонив незаконне використання творів (без дозволу та без виплати відповідної винагороди), стягнув компенсацію за порушення права на використання творів у розмірі 256 000 грн. та судових витрат у розмірі 18 280 грн.

Так, після виявлення неправомірного розміщення підручників у мережі Інтернет, Позивач звернувся до суду.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечував, надав письмовий відзив. Зазначив, що позивач не довів, що відтворив та розповсюдив твори саме відповідач, що ніби вказані у позовній заяві твори було відтворено та розповсюджено на сайті, що  розглянувши відеозаписи помітно, що на сайті розміщено тільки назви підручників, але не самі підручники.

Судом встановлено, що  виключні майнові права на використання творів та виключне право дозволяти використання творів належать позивачу на підставі свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір та договорів, укладених між авторами та позивачем.

Суд зазначив, що у зв`язку з тим, що відповідач не надав до суду дані про власника веб-сайту і отримувача послуг хостинга, то власником  веб-сайту є реєстрант доменного імені, за яким здійснюється доступ до веб-сайту. Реєстратором доменного імені було надано дані реєстранта доменного імені.

Належність відповідачу доменного імені також підтверджується Довідкою з відомостями про власника веб-сайту або інформацією про його встановлення Центру компетенції УЦПНА від 19.12.2017 р. №191/2017-Д-ЦК.

Суд визнав доведеним, що відповідач мав доступ до облікового запису веб-сайту, оскільки міг додавати, видаляти, змінювати  електронну (цифрову) інформацію і дані веб-сторінки.

Враховуючи відсутність у відповідача, як особи що використовує та здійснює багаторазове відтворення через мережу Інтернет підручників позивача, що є об`єктом його авторського права, суд дійшов висновку, що такі дії відповідача порушують його матеріальні авторські права.

Наталя Разиграєва

Директор Дочірнього підприємства "Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет" Консорціуму "Український центр підтримки номерів і адрес", магістр права