Тепер ясно як Мінцифри збирається розбудовувати національну кібербезпеку

Тепер ясно як Мінцифри збирається розбудовувати національну кібербезпеку

Тепер ясно як Мінцифри збирається розбудовувати національну кібербезпеку.

Аж ось тепер ясно як Мінцифри збирається розбудовувати національну кібербезпеку: https://tinyurl.com/tlphcyd

«Ми шукаємо мотивованих фахівців високого рівня, які готові на громадських засадах долучитись до формування державної політики у зазначених напрямах».
Фахівці високого рівня. На громадських засадах. Формувати державну політику.
Взаємовиключні поняття. Смажений лід.
Або безкоштовно, або високого рівня. Усе інше – від лукавого.

“Скільки годин на місяць ви могли б приділяти роботі в комітеті?”
Кілька годин на місяць у формуванні державної політики? Серйозно?
У такому разі подібний комітет відпочатку планується як ширма для легалізації рішень невідомих сірих кардиналів, кваліфікація яких є, щонайменше, сумнівною.

І ще питання: «а судді хто?»(С)
Знов загадкові «більше 30 експертів»? А слабо назвати хоча б прізвища ключових «експертів», чому це таємниця? Вони ж визнані експерти, чого їм стидатися?
Чи, може, немає ніяких експертів і тому їх прізвища є таємницею або ж ніякі вони не експерти?
Справжній фахівець своєї справи не боїться назвати своє прізвище, показати свої досягнення, розказати про здобутий досвід, назватися експертом. Це так, довідково.

Боюся, що призначати «фахівцями високого рівня» будуть маркетологи, SMM-щики та PR-ники, які вважають себе «айтішниками» в Мінцифри. Як віслюк вважає себе арабським скакуном.
По факту «комітет кібербезпеки» (лише у мене мурахи по шкірі від цієї назви?) буде збіговиськом зеленоголової школоти та 22-єврових рішал-лоббістів.
Перші працюватимуть (ну вже як можуть, але завзято) за їжу, а другим платитимуть за участь у “комітетах» вендори та корпорації, матеріально зацікавлені у «правильних рішеннях комітетів».

І оця купка невігласів та протекціоністів буде робити що? А ось що:
1) підвищення рівня підготовки фахівців у вибраних напрямах;
2) консультування державних інститутів та підприємництв (може, «підприємств»? – примітка злого Корсуна);
3) розвиток професійних спільнот, асоціацій та кластерів;
4) розвиток конкретної ніші на ринку інформаційних технологій.

Oh. My. Goddess.
Першокурсник ветеринарного коледжу проводитиме операцію з пересадки серця. Штукатурник проектуватиме хмарочос у центрі мегаполісу. Таксист сідатиме за штурвал пасажирського літака з сотнями людей на борту. Невдаха проводитиме курси лідерства.
Невже це все мені сниться? Будь ласка, розбудіть мене, не хочу бачити це жахіття.

Соромно зізнатися, але ось щойно відвідала мене жахлива думка, що якщо все піде за сценарієм Мінціфри, то за якийсь час непрофесіоналізм Держспецзв’язку буде здаватися вершиною професійності у порівнянні з революційними невігласами «комітету кібербезпеки».
І це ще не торкалися теми як (та навіщо?!) «фахівці високого рівня» регулюватимуть інтернет речей та штучний інтелект, але це трохи інша історія.
А поки що підкажіть де можна придбати оптову партію попкорну та паперових хусточок: сміятися і плакати нам доведеться ще неодноразово.

Бережімося.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.