Трамп, Дуда і український контекст
WASHINGTON, DC – JUNE 12: U.S. President Donald Trump and the President of Poland, Andrzej Duda speak to the media during a news conference in the Rose Garden at the White House on June 12, 2019 in Washington, DC. Later this evening President Trump will host a Polish-American reception in honor of the visiting president. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Трамп, Дуда і український контекст

Головною політичною темою в Польщі минулого тижня став візит президента Анджея Дуди до Сполучених Штатів Америки.

В той час, коли у відносинах Польщі з країнами «старої Європи», майже усі роки після приходу до влади «Права і Справедливості», продовжується перманентна напруга, США залишаються основним стратегічним партнером нашого сусіда. Прихід до влади у Сполучених Штатах Дональда Трампа у 2017 році, лише посилив польсько-американське стратегічне партнерство. Знову-таки, на відміну від стосунків США з країнами «старої Європи». Саме Варшава в липні 2017 року стала першою європейською столицею, яку відвідав в якості президента Дональд Трамп. Тоді США підтримали польську ініціативу «Тримор’я» – організацію, що об’єднує 12 східно- та центральноєвропейських країн ЄС від Балтійського до Адріатичного та Чорного морів. Найбільш виразну оцінку сьогоднішнім польсько-американським відносинам дав польський прем’єр Матеуш Моравецький, який на своєму Твіттері написав що «польсько-американські стосунки найкращі в історії».

Саме з таким настроєм 12 червня почався шестиденний візит президента Дуди до Сполучених Штатів. Уже в перший день візиту Дуда зустрівся зі своїм американським колегою Дональдом Трампом і були підписані документи, що мають стратегічне значення не лише для Польщі, а й для усієї Східної Європи. Передусім, мова йде про спільну декларацію двох президентів про збільшення чисельності американського військового контингенту в Польщі. Суттю документу є збільшення американської військової присутності в Польщі на 1 тисячу солдатів. На сьогодні, американський контингент в Польщі складає 4,5 тисяч солдатів. Крім того, декларація має додаткові пункти про створення Командування передової дивізії США в Польщі; створення Центру бойової підготовки, який буде спільно використовуватися збройними силами США і Польщі; створення в Польщі ескадрильї американських безпілотних літаків-розвідників MQ-9;  створення військово-повітряної бази, що буде служити для переміщення військ, проведення тренувань, або на випадок кризи; створення інфраструктури для діяльності різних видів військ на території Польщі.

Польсько-американська оборонна декларація має велике геополітичне значення не лише для двосторонніх стосунків між цими країнами, але й для усієї Східної Європи, в тому числі й України, адже ця декларація надає нам кілька важливих сигналів. По-перше, Сполучені Штати все ще зацікавлені безпекою Східної Європи. Після обрання Дональда Трампа на посаду президента, було багато побоювань, що США не буде приділяти достатньо уваги питанням безпеки в нашому регіоні. Польсько-американська декларація – це фактичне спростування цих побоювань та опосередкована відповідь на агресивну політику Росії в регіоні. Це підтверджують і дуже гострі слова президента Дуди на спільній прес-конференції з Трампом, де польський президент у відповідь на питання журналістів чи є Росія союзником чи ворогом сказав:

«Я дуже хотів би, щоб Росія була другом Польщі, бо вона є великим польським сусідом. Це країна значно більша ніж Польща, з більшим потенціалом ніж Польща, можливо у кожній сфері, за винятком однієї – я вважаю, що у нас є більше хоробрості. Ми просто є сміливішими і можемо боротися до самого кінця, незалежно він усього. Ми показали це під час Другої світової війни – під Монте-Кассіно, під час Варшавського Повстання і в багатьох інших місцях»

МЗС Росії, в свою чергу, не залишилось осторонь і наступного дня після підписання декларації опублікувало коментар, в якому звинуватило США і Польщу в порушенні засад НАТО та назвало документ «новим фактором військово-політичної напруги в Європі».

У відповідь на це, посольство США у Варшаві у своєму Твіттері написало що «не дивлячись на оманливий твіт російського посольства, розміщення американських військових сил в Польщі є кроком цілком згодним з зобов’язаннями перед НАТО і має оборонний характер. Варто згадати, що російські провокації вимагали від НАТО дій направлених на оборону кордонів Польщі».

Звідси можна винести другий важливий сигнал – в зовнішній політиці США, НАТО залишається найважливішим оборонним союзом в Європі. Нагадаємо, що під час передвиборчої кампанії 2016 року, Трамп неодноразово називав НАТО застарілим союзом та говорив, що треба два рази подумати, перш ніж надавати допомогу країні-члену НАТО. Такі гострі висловлювання споводували сумніви в подальшій ефективності НАТО, без істотної підтримки США. Втім, польсько-американська декларація значно спростовує подібні сумніви, хоча й явно показує новий характер відносин США з НАТО. Під час спільної прес-конференції, Дональд Трамп підкреслив, що Польща є однією з семи країн НАТО, що виконують умову альянсу про виділення 2% ВВП на оборону. Крім того, збільшення американського контингенту відбудеться виключно за польський кошт, США надає солдатів та обладнання, але увесь проект фінансуватиме польський уряд.

Для України польсько-американська декларація важлива, як приклад готовності США реалізовувати великі геополітичні військові проекти у Східній Європі, без огляду на реакцію Росії. Зацікавленість Сполучених Штатів нашим регіоном підтверджує і затвердження конгресом США безпекової допомоги для України сумою в 250 млн. доларів, про яке стало відомо у вівторок, 18 червня. Особливого значення така увага безпеці нашого регіону зі сторони США набуває з огляду на ідеї президента Володимира Зеленського щодо розширення нормандського формату, за рахунок залучення власне Сполучених Штатів та Великобританії.

Ще однією темою розмови Дуди і Трампа було збільшення енергетичної співпраці між Польщею та США. Було підписано угоду про збільшення обсягів поставок зрідженого природного газу, який Польща купує у США. Польща купить додаткові 2 млрд. кубометрів зрідженого газу за 8 млрд. доларів. Перші великі контракти на поставку газу зі Сполучених Штатів в Польщу були підписані ще минулого року. Згідно тих угод, Польща отримуватиме близько 1,35 млрд. кубометрів газу щороку протягом найближчих 20 років. Стратегічним завданням, яке переслідують наші сусіди, є нівелювання енергетичної залежності від Росії. На даний час, між Польщею та Росією діє Ямальський контракт на поставки газу, підписаний ще 1996 року та кілька разів продовжений на умовах «Газпрому». Зараз контракт з Росією діє до 2022 року, але якщо Польща до цього часу зуміє досягти енергетичної незалежності від північного сусіда, цілком можливо, що угоду не буде продовжено. Особливого значення набуття енергетичної незалежності від Росії набуває у світлі завершення будування газопроводу «Північний потік-2», який згідно проекту, остаточно має бути введений в експлуатацію в 2021 році.

«Північний потік-2» власне є ще однією темою, в якій повністю збігаються американська і польська позиція. У 2018 році, виступаючи в Варшаві, тодішній держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що «Північний потік-2» підриває енергетичну безпеку і стабільність усієї Європи. Отже, польсько-американське співробітництво над зменшенням негативних наслідків початку роботи російсько-німецького газопроводу, є доволі природнім кроком.

Крім того, в рамках візиту президента Польщі до США, міністр енергетики Сполучених Штатів Рік Перрі і уповноважений польського уряду у справах стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський підписали меморандум про співробітництво у сфері мирного використання ядерної енергетики. Польське посольство в США назвало цей меморандум конкретним кроком, що впроваджує стратегічний діалог між Польщею та США у цій сфері. Не виключено, що за рахунок двосторонньої співпраці, зрушиться з місця побудова польської АЕС, про необхідність якої уже давно говорять польські чиновники.

Ще однією важливою для Польщі темою було впровадження безвізового руху зі Сполученими Штатами. Ця тема є однією з найбільш обговорюваних в польській зовнішній політиці останніх років, і схоже, незабаром Польща все ж зможе отримати «американський безвіз». Принаймні, президент Дональд Трамп дав дуже чіткі сигнали щодо цього питання:

«Можливо це наступить уже за 90 днів. Ми хочемо, щоб Польща належала до цієї елітної групи»

Президент Дуда, зі своєї сторони, заявив, що «це перша американська адміністрація, котра підійшла до питання відміни віз для поляків настільки комплексно і поважно».

Цілком вірогідно, що Трамп оголосить про відміну візового режиму для Польщі під час візиту до Варшави у вересні на роковини початку Другої світової війни.

Підсумовуючи візит, Дональд Трамп заявив, що польсько-американський союз і зв’язки між країнами наразі є сильнішими ніж будь-коли.

Сьогодні Польща є одним із основних європейських союзників Сполучених Штатів. США готові підтримувати польські проекти, залучатися у співробітництво у сфері військової і енергетичної безпеки Польщі та робити спільні дипломатичні заяви. А отже, Польща для України на сьогодні є не лише найбільшим західним сусідом, але й може стати ключем до початку спільних ініціатив зі Сполученими Штатами, що в умовах сьогоднішнього світу є надзвичайно істотним фактором.

Оригінал – https://dt.ua/international/tramp-duda-y-ukrayinskiy-kontekst-315248_.html