Це заключна частина мого аналізу цифрової частини «Плану відновлення України», зляпаного на колінці “новими ліцами”

Це заключна частина мого аналізу цифрової частини «Плану відновлення України», зляпаного на колінці “новими ліцами”

Це заключна частина мого аналізу цифрової частини «Плану відновлення України», зляпаного на колінці “новими ліцами”.
Початок та продовження – у двох попередніх дописах.
Ще одна річ, якої немає у цьому Плану, але мало б бути: нема навіть натяку на конкурси з призначення на «цифрові» («комунікаційні», «кібер») посади. В сучасній Україні на цих посадах комфортно розмістилися безліч тупих та корумпованих, дуже пихатих та агресивних, але відданих своїм політичним босам цифро-інфо-циган, які розбирають у галузях, якими «керують» – приблизно ніяк. І цей розклад владу абсолютно влаштовує – то навіщо щось міняти? Просто дайте грошей «на відновлення», у тому числі того, що ми самі зламали.
….
Ще одним із заходів Плану є «Інтегрована автоматизована система державного нагляду (контролю) (ІАС ДНК)». Одразу виникає питання: система нагляду за чим? Над всім, чи лише за цифровими активами? А за якими? Лише за державними? Чи не стане це Укркомнаглядом?
…..
А ця пропозиція мене відверто лякає: «Спрощення використання електронних підписів та запровадження віддаленої ідентифікації». Невже численні шахрайства та зловживання зі «спрощеннями» та «віддаленою ідентифікацією» під час карантинів нічому нікого не навчили?
…..
«Проведення рекламних кампаній для залучення іноземців здійснювати підприємницьку діяльність в Україні» Це про що, взагалі? Який це має стосунок до “діджитал”?
«Розробка та проведення навчальних програм щодо підвищення знань та навичок роботи з відкритими даними» – ага, які не доступні в Україні.
“Створення онлайн-платформи, що міститиме освітню інформацію для самостійного захисту громадянами своїх прав в інтернеті” – тобто держава більше не буде робити вигляд нібито нас захищає в Інтернет, вірно я зрозумів натяк? Принаймні, це чесна позиція: ми все одно не можемо вас захистити, то давайте якось вже самі”.
«Створення довідника документів, довідника даних» – ще це б&%& за н&%$? Це про що? Це точно про «відновлення цифрової держави»??
Я завжди казав: не можна під час складання плану курити план.
На що взагалі розраховували ваяльники подібного «шедевру»? Що його ніхто з потенційних донорів не буде читати, обмежившись захопливим вигуком “Вау, у них є План”? А якщо й читатимуть, то не далі першої сторінки? Вони дійсно вважають, що таке Г можна продати за 750 ярдів?
Ляхамуха, от нічому не вчаться.
Із таких жаданих 750 мільярдів доларів вдалося наколядувати лише 1,9 мільярда (0,26% від запитуваної суми), з яких на «діджитал» піде начебто 250 мільйонів (0,033% – тридцять три тисячних відсотка) https://cutt.ly/5LsYkku
І це не дивно. Під такий план я б теж нічого не дав. А якщо і «діджитал-лендліз», запропонований паном цифровим міністром найбільшим технологічним компаніям Світу, складений так само геніально – плани «цифрової відбудови» доведеться розробникам таки скурити.
І це при тому, що 1,9 мільярда – це лише обіцяна сума, не отримана. А там хтозна як ще буде, після війни.
Коли ми нарешті знищимо рашистську нечисть, а з фронту повернуться котики та зайчики – хтозна кому тоді донори будуть знов обіцяти золоті гори «на відновлення». І навряд чи план буде такий самий. Віслюк, падишах або Ходжа Насреддін – щось обов’язково зміниться.
А поки що добре, що принаймні цифрову частину «Плану відновлення України» ніхто на Заході не розглядає всерйоз.
P.S.: Повну версію цього допису можна знайти на Viber-каналі КіберКорсун https://cutt.ly/qJKCry0
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.