"Ця дія є ще одним епізодом у загальному злочині окупації Криму" - експерт КРЦ про продаж "Масандри"

“Ця дія є ще одним епізодом у загальному злочині окупації Криму” – експерт КРЦ про продаж “Масандри”

У понеділок, 14 грудня 2020 року, дочірня компанія банку “Росія” ТОВ “Південний проект” на “аукціоні” купила 100% акцій кримського винзаводу “Массандра”.

Як зазначає експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру Людмила Коротких, це протиправне діяння є ще одним епізодом у загальному злочині окупації Криму РФ. Крім того, це має бути відображено в позиції України в справі про військові злочини і злочини проти людяності на Сході України і в анексованому Криму, яку розглядає Міжнародний кримінальний суд.

“Це протиправне діяння є ще одним епізодом у загальному злочині окупації Криму Російською Федерацією. Це повинно бути відображено в позиції України у справі, яку вже розглядає Міжнародний кримінальний суд про військові злочини і злочини проти людяності на Сході України і в анексованому Криму”, – зазначила Людмила.

Юрист КРЦ пояснила, що з 2014 року Україна втратила можливість здійснювати ефективний контроль на півострові, в тому числі управляти громадським і державним майном, яким і є “Массандра” і яке незаконно націоналізувала Росія і продовжує незаконно розпоряджатися цим майном. Ще в 2015 році “Массандра” була перереєстровано на материковій частині України, оскільки важливо було зберегти цей бренд за Україною. Таким чином, на сьогодні, фактично, існують дві “Масандри”.

Насправді, бажання продати “Масандру” виникло ще півроку тому, коли змінили її організаційно-правову форму на акціонерне товариство. Вже тоді був відомий переможець “торгів”. Про це свідчить те, як цей “аукціон” згодом був проведений. У ньому брали участь 2 компанії “Південний проект” – дочірнє підприємство Банку “Росія”, яке ще з 2014 року перебуває під міжнародними санкціями в зв’язку з окупацією Криму та “Естейт Груп” – фейкове підприємство, засноване в жовтні цього року зі статутним капіталом в розмірі 10 тисяч рублів. Початкова ціна – 5,3 млрд. рублів – була занижена, в результаті “Массандра” була продана за 5, 327 млрд. рублів з урахуванням того, що крок “аукціону” становив 26,5 млн. рублів, тобто ніякої конкуренції по факту не було.

“Рішення продати  “Масандру” обумовлено 2-ма факторами, по-перше, концерн вимагає значних фінансових вкладень для реконструкції, про що заявляли його представники і яких не має в своєму розпорядженні «республіканський бюджет». По-друге, таким чином, майно, в тому числі землі, на окупованій території передаються в приватну власність, що після деокупації може послужити додатковим приводом для звернення в судові інстанції проти України. Звичайно, ці угоди є юридично нікчемними і їх не повинні визнавати, але сам факт наявності судового позову вже може створювати певні незручності” , – підкреслила експерт КРЦ.

Людмила Коротких також додала, що концерн “Массандра” це комплекс на 11 тисячах гектарів на півдні Криму і з колекцією вин більш 1 мільйона пляшок, а це значні ресурси дохід від використання, яких недоотримує бюджет України вже протягом більше 6 років.

“Це важливо враховувати при підрахунку збитку, нанесеного окупацією Криму, так само не варто забувати про упущену вигоду при визначенні суми компенсації. Оскільки “Массандра” знаходиться під санкціями, вона не може експортувати свою продукцію, брати участь в міжнародних конкурсах і виставках, все це упущена вигода”, – прокоментувала юрист.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.