У чому звинувачують Осетрова: схеми шахраїв у Миколаєві під прикриттям громадської думки і ЗМІ – розслідування

У чому звинувачують Осетрова: схеми шахраїв у Миколаєві під прикриттям громадської думки і ЗМІ – розслідування

Як діє схема: позичаєш кошти, а потім під час розрахунку звинувачуєш у здирництві із залученням правоохоронців.

Сучасні шахраї спритно використовують громадську думку і засоби масової інформації в досягненні своїх злочинних задумів. У цьому матеріалі ми розповімо про схему, яку використовували аферисти, щоб уникнути повернення боргу.

Медіа-маніпулятори та шахраї

Якщо коротко, як повідомляють в місцевих ЗМІ, 11 січня цього року поліція затримала п’ятьох миколаївців на чолі з В’ячеславом Осетровим. Почнемо з того, що в першу чергу на ньому поставили позначку «кримінальний авторитет на прізвисько «Осетер», наступним кроком сформулювали звинувачення – «за вимагання у підприємця 660 тисяч гривень неіснуючого боргу».

Затримання відбулося після передачі першої частини грошей в розмірі 250 тисяч гривень. Потім «Осетра» також пов’язували з розкраданням палива з поїздів. 13 січня суд заарештував В’ячеслава Осетрова, а наступного дня затримали інших підозрюваних в цьому виробництві: Антона Василюка, Михайла Хрипка та Валентина Пігія.

Джерело: Інформ Агенство УкрПресс Інфо

Надалі зупинимося докладніше. Виникає питання: яким чином в медіапростір країни з кондачка запустили маніпуляції на кшталт – «кримінальний авторитет», «неіснуючий борг», «розкрадання палива з поїздів»? Як можна ставити клеймо на людину без рішення судді, чому не дотримується презумпція невинності?

Скрин статті ПН

Таким чином, непрофесійні дії правоохоронців у даному випадку дають всі підстави подавати до суду про захист честі й гідності. Адже, якщо згадувати період лихих 90-х, то більшість чиновників, яким більше 50-ти, можна віднести до так званих «кримінальних авторитетів».

Тепер зупинимося по суті питання. Як же працює безпосередньо схема роботи підрядних фірм з мінімальним статутним капіталом у Миколаєві?

Позичив гроші – сідай у в’язницю

Потерпілим у цьому кримінальному виробництві є Григорій Ткаченко, його син Тарас є директором і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Ніка-Дорбуд». Осетров постійно спілкувався саме з батьком, Григорієм Ткаченком, вирішуючи з ним усі господарські питання. За даними платформи «ProZorro», за 2018-2019 роки ТОВ «Ніка- Дорбуд» перемогла в тендерах, замовниками яких були Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради (поточний ремонт внутрішньо квартального проїзду по вулиці Архітектора Старова), КП Миколаївської міськради «Капітальне будівництво міста Миколаєва» (роботи з реконструкції баскетбольного майданчика в гімназії №4, реконструкції спортмайданчика в школі 53), а також адміністрація Інгульського району (роботи з поточного ремонту внутрішньо квартального проїзду по вулиці Авангардній).

Мэр Сенкевич обещает «уничтожить» фирму, которая получила деньги за невыполненный ремонт спортплощадки, если она не доделает работы

В’ячеслав Осетров розповів наступне, ТОВ «Ніка- Дорбуд» в особі керівника «Г» звертається до В’ячеслава Осетрова з проханням позичити гроші на проведення зазначених вище робіт, так би мовити відкрити кредитну лінію, природно обумовлюються відсотки.

Наприклад, в результаті попередніх домовленостей, потерпілий отримав від Осетрова 700 тисяч гривень на придбання асфальту і ще близько 150 тисяч на зарплати працівникам і заправку асфальтоукладальників соляркою. За ці послуги Осетров «зверху» мав отримати свій прибуток, в розмірі 200 тисяч гривень.

В Николаеве директора фирмы отдали под суд за растрату ₴149 тысяч, выделенных на ремонт баскетбольной площадки в гимназии

Згідно з інформацією в системі електронних державних закупівель “ProZorro», УКБ для виконання цих робіт уклав договір з ТОВ «Ніка-ДОРБУТ» 22 листопада 2018 року. Загальна вартість – 711 тисяч 112,76 гривень. На момент підписання договору директором цієї фірми був Дятлов Ігор Олексійович, власник – Ткаченко Тарас Григорович.

Осетров каже, що «коли такі, як Григорій беруть тендер на ремонт, наприклад, двору в Миколаєві, а держава грошей наперед не дає, а тільки за фактом виконаної роботи, то фірмі потрібно десь брати гроші. Можна сказати, що я даю гроші в борг, але в принципі, ми заробляємо один на одному. Таких цивільних відносин як у нас, багато. Так діє програма, або схема… як це не назви?!» – розповів В’ячеслав Осетров у суді.

Сам Осетров не розуміє, чому співробітники УБОЗу інкримінують йому вимагання, коли він позичив свої гроші і сам постраждалий наявність боргу не заперечує. За запевненням В’ячеслава Осетрова, багато в Миколаєві заробляють таким чином і нічого поганого в цьому немає.

Потерпілий або злочинець?

Коли прийшов час повернути отриману суму, Осетров звертається до потерпілого з вимогою віддати належне, а тому не хочеться віддавати гроші, ох як не хочеться. Він йде в поліцію і обмовляє Осетрова, звинувачуючи його у вимаганні. Після цього все за схемою, затримання, арешт, утримання під вартою, паралельно підігрівається громадська думка шляхом вкидання через ЗМІ недостовірної інформації і «заказух». Маючи боргову розписку, прокурор спробував довести, що вона фальшива, до слова сказати, суд не відреагував на прокурорські слова.

Суд полегшив запобіжний захід підозрюваному в здирництві, призначивши йому заставу в розмірі 273 тисячі 260 гривень. Разом з тим, на даному етапі справедливість лише частково перемогла. 2 квітня ц.р. у Центральному районному суді міста Миколаєва було розглянуто прохання бізнесмена В’ячеслава Осетрова, підозрюваного у вимаганні, про зміну йому запобіжного заходу на більш м’яку, ніж утримання під вартою.

У засіданні брали участь прокурор Олександр Шаповалов, слідчий Станіслав Таранущенко, адвокати Володимир Марченко і Олександр Тимохін, а також сам підозрюваний – В’ячеслав Осетров. Справу слухала суддя Світлана Гречана, якій вчора сторона обвинувачення заявила відвід на підставі публікації в соціальній мережі «Фейсбук», але через відсутність будь-яких доказів це відведення не задовольнено.

В’ячеславом Осетровим було подано клопотання про зміну йому запобіжного заходу на більш м’яку, ніж утримання в СІЗО. Його адвокати в суді виступили з тим, що за весь час перебування їх підзахисного в слідчому ізоляторі не були підтверджені ризики, на які вказує прокуратура про продовження запобіжного заходу. А саме – можливість сховатися від слідства, впливати на свідків, знищити або видозмінити докази. Вони в черговий раз надали суду позитивні характеристики на підозрюваного, як з місця роботи, так і з місця проживання.

Сам Осетров в суді сказав, що одним з ризиків прокурор називає відсутність соціальних зв’язків (відсутність дітей і незареєстрований шлюб), але він пояснив, що зі своєю цивільною дружиною в партнерських відносинах 15 років, а замість розпису вони вважали за краще вінчання, а це набагато важливіше штампу в паспорті. Більш того, на думку підозрюваного, коли по всьому світу пандемія, а він має деякі захворювання, через які перебуває в зоні ризику. До того ж, на жаль, у СІЗО абсолютно немає умов для боротьби з коронавірусом. Також він підкреслив, що через карантинні заходи багатьом ризикам, названим прокуратурою, неможливо буде запобігти навіть при великому бажанні.

«Хотілося б хоч раз почути про ризик, про який говорить вся країна. Я перебуваю із вродженими і набутими хворобами, а значить у підвищеній групі ризику. А зараз я перебуваю в місцях не те що підвищеного, а найвищого ризику. Якщо, не дай Бог, цей вірус пройде – будуть заражені усі. Якщо сторона звинувачення візьме на себе відповідальність за можливе погіршення мого здоров’я або, навіть, смерть, то я закрию рот і не буду ні про що далі просити суд. В той час, коли держава піклується про всіх людей, а ви не даєте мені скористатися законним правом, то я вважаю, що злочинцем будете ви!» – заявив Осетров.

Під час свого виступу в суді Осетров оголосив, що потерпілий все одно повинен йому грошей. Тоді прокурор поцікавився у підозрюваного, чи буде він, якщо раптом опиниться на волі, впливати на потерпілого для повернення грошових коштів.

«Я даю слово, ви знаєте, що таке слово, поки йде кримінальне провадження, я нічого вимагати не буду, але я вважаю – він мені винен», – відповів Осетров.

Прокурор – Олександр Шаповалов

Коли Олександр Шаповалов запитав у Осетрова, чому він не звернувся до суду для стягнення коштів з потерпілого, той відповів, що у підприємця в Адміністративному суді 52 провадження щодо стягнення, а два з них стосуються бюджетних коштів, але жоден із заявників до сих пір не зміг повернути свої гроші.

Вислухавши всі сторони процесу, суддя Світлана Гречана прийняла рішення про задоволення клопотання частково – призначити В’ячеславу Осетрову заставу в розмірі 180 мінімальних доходів громадян – 273 тисячі 260 гривень.

Терміново потрібен ревізор!

Що стосується замовників – підрядників, субпідрядників, комунальних і державних підприємств, які стають фігурантами цієї справи, то їм слід звернутися в антикорупційні структури (НАБУ, САП), ДБР, податкову, прокуратуру та інші відповідні органи і перевірити їх на правову відповідність. Зокрема, Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради, КП Миколаївської міськради «Капітальне будівництво міста Миколаєва », Адміністрацію Інгульського району, також саму фірму: ТОВ “Ніко -Дорбуд”, яка не раз потрапляла під приціл прокурорського реагування.

Олексій ВОРОНЦОВ

Далі буде…