У Луцьку відбувся круглий стіл «Волинь’43 – спільний біль»

У Луцьку відбувся круглий стіл «Волинь’43 – спільний біль»

23 червня у Луцьку відбувся організований місцевим відділенням Товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, ГО «Спадщина майбутнього» та Волинським краєзнавчим музеєм круглий стіл «Волинь’43 – спільний біль».
Захід став продовженням дискусій, розпочатих декілька років тому в межах українсько-польського наукового форуму «Волинська платформа діалогу». Історики та політологи з Луцька, Львова, Києва намагалися знайти спільне знеболювальне для зменшення проблем, що спроможні підірвати двосторонні відносини, які нині перебувають у періоді розквіту.
Представник Центру політичних студій “Доктрина” Анатолій Курносов звернув увагу на технології роздмухування протиріч між українцями та поляками, які використовує російська пропаганда на поточному етапі. Тему Волинської трагедії, на думку дослідника, активно використовує Кремль для руйнування добросусідських відносин між Польщею та Україною. Відносин, які сьогодні стали одним із наріжних каменів ефективного протистояння України російській навалі.
Добре знаний розвідками з польської культури в Україні журналіст Дмитро Антонюк нагадав про дозвіл на ексгумацію, наданий польській фундації «Воля і демократія» на території Тернопільської області. Він запропонував Волинській обласній військовій адміністрації розглянути перспективи аналогічного кроку.
Не менш важливими є ініціативи із прибирання та впорядкування польських цвинтарів та місць пам’яті на території України, які дозволяють демонструвати повагу до полеглих.
Директор «Інституту світової політики» Євген Магда нагадав про необхідність формування національних інтересів як підґрунтя для дискусій про політику пам’яті в Україні, адже у різних країнах Балто-Чорноморського регіону цей аспект суспільного дискурсу має різну вагу і звучання. Він вважає за потрібне відмовитися від пошуку простих рішень у питанні Волинської трагедії та відзначив, що гасло «Слава Україні! Героям слава!» протягом останніх 16-ти місяців звучить для Польщі дещо інакше, ніж раніше.
Анатолій Курносов

Експерт Центру політичних студій «Доктрина» у сфері українсько-польських відносин та проблем безпеки. Аналітик, публіцист, блогер. Учасник експертних досліджень і круглих столів з протидії гібридній агресії РФ