У Варшаві 26.03.2024 р. відбулося відкриття Коаліції бронетехніки на підтримку України
Leopard 2A4 tank of the Ukrainian military. June 2023. Ukraine. Photo credits: WM Blood

У Варшаві 26.03.2024 р. відбулося відкриття Коаліції бронетехніки на підтримку України

Позитивна новина з Варшави, до якої хотів би привернути увагу всіх хто цікавиться тематикою поглиблення оборонної співпраці України з нашими Західними партнерами. Як повідомило Міністерство оборони України, 26 березня, у Варшаві, відбулося відкриття Коаліції бронетехніки на підтримку України. Ця подія початково вже була анонсована під час зустрічі в Варшаві 18 березня 2024 р.  Міністрів оборони Польщі та Німеччини Владислава Косіняка -Камиша та Бориса Людвіга Пісторіуса.

Згідно повідомлення Міністерства оборони України  “під час першого засідання представники країн-учасниць виробили консолідовану позицію щодо підсилення технічного парку Збройних сил України певними зразками бронетехніки та організації системи їх ремонту.

Ця ініціатива була запропонована Польщею та Німеччиною і вже має підтримку Великої Британії, Швеції та Італії. Українську делегацію очолює заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

«Коаліція бронетехніки має на меті посилити броньований щит Сил оборони України, спільними зусиллями підвищити спроможності нашого війська у боротьбі з російським агресором, забезпечити ефективне функціонування, технічне обслуговування, ремонт зразків техніки та озброєння, наданих нам союзниками», – наголосив генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

У рамках Коаліції бронетехніки створено чотири синдикати. На кожен синдикат покладено певні завдання: постачання озброєння та боєприпасів для західної бронетехніки; їх технічне обслуговування та ремонт; підготовка екіпажів та технічного персоналу; відпрацювання ефективної тактики застосування  бронетехніки на полі бою.

«Це дуже важлива ініціатива наших союзників, з огляду на наявну проблематику у ЗСУ з ремонтом бронетехніки іноземних зразків. Сподіваюсь, за допомогою союзників нам вдасться швидко, наскільки це можливо, створити в Україні ефективну ремонтну базу західної бронетехніки», – розповів заступник Міністра оборони України.

Попередній успіх Коаліції на підтримку України, зокрема танкової Коаліції, свідчить про потенціал для подальшого розвитку та співпраці у сфері бронетехніки.

«Наші воїни мають бути максимально захищеними за надійною бронею під час виконання бойових завдань. Вони мають мати надійні та сучасні інструменти для ведення війни», – наголосив генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

За словами заступника Міністра оборони України, у рамках новоствореної Коаліції буде розроблено відповідну дорожню карту, яка відповідатиме стратегії розвитку Збройних Сил України.

Передбачається, що у довгостроковій перспективі країни-учасники танкової Коаліції та Коаліції бронетехніки допоможуть у створенні майбутнього броньованого парку техніки ЗСУ та налагодять з Україною інноваційно промислове партнерство.”

Такі от позитивні новини з Варшави!

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати