«УКРАВтодор» вкрав у нас 100 мільярдів, ми втратили 2000 кілометрів доріг — акція протесту проти картельної змови в Києві

«УКРАВтодор» вкрав у нас 100 мільярдів, ми втратили 2000 кілометрів доріг — акція протесту проти картельної змови в Києві

24 липня під будівлею Агентства автомобільних доріг пройшла масштабна акція протесту проти картельної змови шести кишенькових підрядників «Укравтодору»: «Ні картельної змови в Укравтодорі!». Учасники акції припустили, що нинішнє керівництво компанії причетне до корупційних схем, в результаті чого постраждали ми, громадяни України, у яких за підрахунками експертів просто вкрали 100 мільярдів гривень. Активісти запропонували пройти перевірку на детекторі брехні главі агентства Кубраку. Він відмовився, і нікого з мітингувальників в офіс не впустили. Далі акція продовжилася під будівлею Офісу адміністрації президента Зеленського!

Таку нечувану суму, а саме 100 млрд. грн.  недоотримав бюджет, так як в тендерах взяли участь підприємства, які завищили ціну на проведення робіт, а реальних підрядників, які могли б заощадити озвучену суму просто не допустили до участі в тендерах. На суму 100 000 000 000 гривень по оцінці колишнього глави Міністерства інфраструктури Омеляна в недавньому 2019 році – 2000 кілометрів!

За його словами, вартість середнього ремонту тоді становила від 10 до 20 млн. гривень за один кілометр, а капітальне будівництво з нуля дороги першої категорії – 1,5-2 млн. євро максимум 2 мільйони. Виходить, ми втратили, а вірніше у нас вкрали 2000 кілометрів доріг. Це страшна цифра, за такі розтрати в Китаї питання вирішується просто – розстріл. У нас же – тихе заступництво вищого керівництва країни, висновок один – при владі злодії в законі державного масштабу.

Ось останній приклад: півмільярда доларів за 30 кілометрів або 10 мільйонів доларів за кілометр: рекордні суми на ремонт дороги від обласних чиновників на Дніпропетровщині Укравтодор побив черговий рекорд.

Як розповів журналісту інформагентства  УкрПрессІнфо голова ГО “Світле майбутнє України” Яків Осташ, 80% конкурсів з будівництва доріг на ринку виграють лише 5 компаній, а решта конкурує за кілька мільйонів гривень, тоді як мова йде про мільярдні тендери: “Якщо вони забирають всі тендери, а Prozorro в цьому випадку не працює, хоча воно працювало у минулі роки, то відбувається монополізація ринку. Малий і середній бізнес втрачає роботу – люди не мають можливості годувати свої сім’ї. Ми розуміємо, що це сприяє створенню вузького кола “договорнячка”, де більшість тендерів, на яких повинні конкурувати між собою кілька компаній, мають заздалегідь визначеного переможця “.

Осташ зазначив, що учасники мітингу передали керівнику “Укравтодору” Олександру Кубракову перелік питань, які хочуть поставити йому під наглядом поліграфолога, щоб переконатися, що він не причетний до корупційних схем. Якщо ж чиновник відмовиться від проходження “детектора брехні”, вважатимуть це підтвердженням своїх підозр: “Якщо вони не економлять гроші держави, а кладуть їх собі в кишеню, в країні будується менше доріг, тоді як на дорожню галузь сьогодні витрачається більше, ніж на війну і армію”.

Керівник ГО “Держава майбутнього” Сергій Здоміщук зауважив в коментарі, що в 2020 році держава виділила на будівництво доріг більше 100 мільярдів гривень. Кілька компаній, які виграють більшу частину тендерів на будівництво, створили так званий “картель”, розподіляючи між собою державні кошти і диктуючи власні правила.

Коментар Яцека Пєхоти щодо його “затримання” в ексклюзивному інтерв’ю  стосовно його «ймовірного затримання» у справі екс-очільника «Укравтодору» С. Новака,

Здоміщук зазначив, що активісти зібрали доказову базу корупційних злочинів і планують передати її для ознайомлення президенту Зеленському. А на наступному тижні звернутися в комітет Верховної Ради: “Ми хочемо, щоб наші служби, НАБУ, СБУ, поліція допомогли в цьому розібратися – чи причетний Кубрак до цього “картелю”. Від президента ми очікуємо рішучості, щоб він дав наказ відповідним органам негайно розпочати розслідування. Адже саме президентом була ініційована програма “Велике будівництво”.

Громадський діяч Дмитро Павліченко в своїх коментарях зробив акцент на тому, що “Укравтодор” краде у наших громадян в особливо крупніх розмірах, цей процес треба контролювати як суспільству, так і відповідним органам, яких у нас більше, ніж достатньо, а эфективність стоїть під великим сумнівом.

Активісти закликали співвітчизників дослухатися до їхніх вимог, так як це стосується кожного з нас, а саме – нашої безпеки на дорогах. У цьому випадку життя українців і не тільки, стають під великою загрозою, в минулому році відбулося понад 3,5 тис. ДТП ,багато з котрих через неякісні дороги.

Список посилань на “Наші гроші”:

Після обшуків Укравтодор віддав «Онуру» підряд на 287 мільйонів з дорогим асфальтом

Картелісти розіграли 150 мільйонів Укравтодору з мізерною знижкою 2,5%

Аномальна зміна практики Тендерної колегії АМКУ при Терентьєву: корупція чи внутрішнє переконання?

Як влаштований УКРАВтодор Зеленського

9,60 млрд минулого тижня: «ПБС» і «УПС» допустили до розіграшів з картелем

Укравтодор не пустив дві азербайджанські компанії на тендери на півмільярда

Олексій Воронцов

Далі буде…