Українські фахівці на Форумі охорони здоров'я в Польщі

Українські фахівці на Форумі охорони здоров’я в Польщі

Від 2014 року українським медикам довелося пройти нову школу: з початком війни в країні вміння та навички багатьох медичних працівників вийшли на новий рівень. Сьогодні український медик – герой, адже вивчитися ще за старою, можливо, десь ще радянською, системою освіти ще той виклик чи навіть подвиг.  Однак за вікном 21 століття. Сьогодні наші спеціалісти медичної галузі “чужому навчаються, та свого не цураються”: команда з України відвідала Форум охорони здоров’я Biotechnology industry 6-8 вересня, що проходив у польському Карпачі під час 31-го Економічного форуму.

Eкономічний форум у Карпачі на південному заході Польщі традиційно приковує увагу політиків, експертів, бізнесменів та журналістів із багатьох країн.

Цього року XXXI Економічний форум відбувся вже втретє в готелі Gołębiewski під гаслом «Європа перед обличчям нових викликів» і зібрав в одному місці більше 5 тисяч осіб з понад 20 країн світу. Через російську агресію у цьогорічній програмі слово “Україна” звучало найчастіше та найгучніше. Тематика майже усіх дискусійних панелей форуму торкалася українських проблем: як актуальних, так і майбутніх. Важливе місце тут має тема партнерства Польщі й України, фінансування відновлення української економіки, питання міграції та освіти, логістики, агробізнесу, енергетики тощо.

Частиною триденного заходу в Карпачі за участі Міністра Адама Нєдзельського став Форум охорони здоров’я під назвою «Інновації в охороні здоров’я – економічні, соціальні та наукові вигоди».

На звернення організаторів ФОЗ – компанії Berm Creative Production Group – за підтримки польського Міністерства розвитку та технологій Польсько-Українська Господарча Палата зібрала групу з 10 українських медиків з різних міст для набуття нового досвіду та нових робочих контактів з біотехнологічної індустрії. Разом 14 фахівців з України за програмою польських організаторів взяли участь у Форумі охорони здоров’я, мали B2B зустрічі з контрагентами. 

Так, учасники місії мали ділову зустріч з керівниками добре відомої у світі компанії AstraZeneca, де отримали професійні відповіді на безліч питань, а також з компанією BIOTTS — польською біотехнологічною компанію, яка розробляє власну формулу ліків у сфері онкології, дерматології та аутоімунних захворювань. 

Останнього дня бізнес-поїздки українська група відвідала WPT – Вроцлавський технологічний парк. Його засновники кажуть, що “майбутнє потрібно проектувати”, тому вони підтримують різні форми підприємництва. Адже вони впевнені, що “бути підприємливим – це не лише найкращий спосіб розвиватися, але й використовувати потенціал енергії, ноу-хау та креативності, які наповнюють місто та його мешканців”. Технологічний парк – це свого роду хаб чи платформа, де об’єднані різні бізнеси, зокрема високотехнологічного напряму.

Зустрічі у Вроцлавському технологічному парку відбулися з 3 компаніями: Prexpol, Smith Polska Sp. z o. o. та Aquila.

З групою фахівців з України під час урочистої вечері у передмісті Карпача з  радістю зустрівся Державний секретар Міністерства розвитку та технологій, Уповноважений з питань іноземних інвестицій Республіки Польща Гжегож Пєховяк, який поцікавився станом охорони здоров’я в України, викликами та перспективами для медиків-біотехнологів, враженням від бізнес-поїздки до Польщі, а також побажав українцям скорішої перемоги. Пан Держсекретар приділив особисто увагу кожному члену делегації з України.

Польсько-Українська Господарча Палата рада була взяти участь в організації групи представників медичної галузі з України на даний захід в Польщі. Організатори місії на високому рівні прийняли українських гостей під час Форуму охорони здоров’я в Карпачі 6-8 вересня. 

Потреба інвестувати в інновації в охороні здоров’я: клінічні, епідеміологічні чи інноваційні препарати нині є не лише надзвичайно актуальною, а й необхідною. Доступ до інноваційного лікування безпосередньо впливає на покращення здоров’я суспільства, приносячи з собою економічні вигоди. Здорова та конкурентоспроможна економіка потребує здорового суспільства. До чого прагнемо разом!

Короткий фільм з поїздки: 

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства