Українці повинні влаштовуватися на роботу за кордон лише через легальних посередників
http://www.nrcu.gov.ua/images/ckeditor/images/Internet

Українці повинні влаштовуватися на роботу за кордон лише через легальних посередників

Експерти закликають українців влаштовуватися на роботу за кордоном лише через легальних посередників і уважно вивчати трудовий договір, щоб уникнути ризиків, пов’язаних із нелегальною міграцією (торгівля людьми, шахрайство з умовами роботи і зарплатою).

Про це на прес-конференції в УНІАН розповіли експерти: виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко, координатор міграційних проектів Центру Східних Досліджень (OSW, Варшава) Марта Ярошевич, президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Так, Воскобойник повідомив, що, незважаючи на очевидні переваги легального працевлаштування за кордоном, більшість українців все ще використовують послуги нелегальних посередників. «У 2016 році Польща видала 1,3 млн запрошень (на роботу), а через легальні компанії виїхало лише 9,5 тис. людей. У 2017 році Польща видала 1,7 млн запрошень, а через легальні компанії виїхало тільки 12,4 тис. людей, – сказав Воскобойник. – У зв’язку з тим, що керівництво нашої країни не може побороти нелегальне працевлаштування у самій країні, українцям нікому пояснювати головну тезу: виїжджаючи за кордон, ви маєте працювати лише легально».

Експерт відзначив, що в найближчі роки тренд трудової міграції з України збережеться через очевидні причини: економічна ситуація в країні, невпевненість в завтрашньому дні, бойові дії на сході, можливість виїжджати за безвізовим режимом. Тому керівництву країни необхідно зробити процес міжнародного працевлаштування повністю легальним, прозорим і контрольованим. Також він зазначив, що українцям не потрібно платити за своє працевлаштування за кордоном, оскільки легальні посередники отримують дохід від роботодавців, в інтересах яких вони шукають в Україні робітників. В цьому випадку нелегальні посередники, які, за оцінками експерта, контролюють близько 95% ринку міжнародного працевлаштування в Україні, втратять інтерес до цього ринку, якщо українці перестануть платити їм гроші.

«Нам необхідно навчиться співіснувати в світі, де наші люди будуть постійно виїжджати за кордон», – сказав експерт, відзначивши, що середній період перебування наших громадян, наприклад у Польщі, за останні п’ять років становив від 3 до 6 місяців, тобто люди в основному не хочуть залишатися назавжди за кордоном, а періодично повертаються в Україну в надії на позитивні зміни в країні. Він повідомив, що, виходячи з середньої зарплати українців у Польщі, трудову міграцію можна буде зупинити при середній зарплаті в Україні в 16 тис. грн, що, за його словами, зараз виглядає малоймовірним.

Присутня на прес-конференції координатор міграційних проектів Центру Східних Досліджень (OSW, Варшава) Ярошевич також зазначила, що головною проблемою трудової міграції українця є співпраця з нелегальними посередниками і неуважне вивчення трудового договору. «Найголовніша проблема українських мігрантів, особливо зі Східної та Центральної України, які раніше не мігрували, що вони розраховують на неформальних посередників, тобто не йдуть в офіційні компанії», – сказала Ярошевич. При цьому вона зазначила, що Інспекція Праці Польщі нещодавно запустила спеціальну телефонну лінію українською мовою, де можна отримати всю необхідну інформацію про правила роботи і проживання в Польщі. «Звертайтеся, і ви отримаєте всю інформацію, і тоді буде менше зловживань», – зазначила вона.

Також Ярошевич наголосила, що в Польщі обов’язково потрібен трудовий договір, який має бути уважно вивчений при влаштуванні на роботу. «І третє, що дуже важливо – це вид договору, мені здається, що іноді українським мігрантам байдуже, але найбезпечніший – це звичайний трудовий договір, який передбачає, крім пенсійного внеску, найголовніше – медичне обслуговування та страхування», – відзначила вона. При цьому вона також зазначила, що більшість українців приїжджають до Польщі на невеликий період, із великої кількості мігрантів тільки близько 40 тис. українців мають посвідку на постійне проживання.

Присутня на прес-конференції виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко також відзначила важливість співпраці з легальними посередниками при влаштуванні на роботу за кордоном. «Коли людина планує поїздку до будь-якої країни Європейського Союзу з метою працевлаштування, вона, як правило, звертається до посередника, і дуже важливо, яким цей посередник буде – наскільки він легальний, законний тощо, якщо ні, то наші люди потрапляють в різні пастки і, відповідно, мають велику кількість проблем. Ми б хотіли ще раз попередити наших громадян про те, що такі ризики існують», – наголосила Сушко. Вона також розповіла, що зараз ризиків для скасування безвізового режиму немає, ситуація залишається стабільною.

«За даними, які ми сьогодні маємо, істотних причин для занепокоєння немає, але це не означає, що ми маємо розслабитися і не контролювати цю ситуацію», – сказала вона. Як повідомляв УНІАН, за словами заступника міністра закордонних справ Республіки Польща Бартоша Цихоцького, українські працівники у 2017 році перерахували з Польщі в Україну 12 млрд злотих, що дорівнює 3-4% українського ВВП. За даними Інституту економіки та прогнозування НАН України, починаючи з 2015 року, Україна недоодержує щорічно близько 40 млрд грн у зв’язку з міграцією українців за кордон. За даними Bloomberg, більш як 1 млн українців із 2015 по 2017 рік мігрували на заробітки за кордон, зокрема до Польщі (507 тис. чоловік), Росії (343 тис.), Італії (147 тис.), Чехії (122 тис.), США (23 тис.) і Білорусі (22 тис.). Національний банк України прогнозує зростання трудової міграції українців за кордон найближчими роками у зв’язку з впровадженням безвізу, зміною трудового законодавства Польщі та зростаючою кількістю студентів, які здобувають освіту за кордоном.

Джерело: УНІАН

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування