Українці продовжують страждати від шахраїв при пошуку роботи за кордоном

Українці продовжують страждати від шахраїв при пошуку роботи за кордоном

В Кропивницькому затримали місцевого жителя, який пропонував послуги працевлаштування в Німеччині за гроші. Однак отримавши гроші клієнтів – зникав. Шахрайство викрили співробітники кіберполіції в Кіровоградській області спільно зі слідчими Кропивницького районного управління поліції.

Встановлено, що 20-річний місцевий мешканець на сайті для пошуку вакансій, розміщував оголошення про працевлаштування в Німеччині. Чоловік вимагав передплату за нібито оформлення документів. Однак, одержавши гроші, зловмисник не виконував взятих на себе зобов’язань і блокував клієнтів.

Правоохоронці провели обшук за місцем проживання чоловіка із залученням спецпідрозділу поліції області та вилучили речові докази. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення підозри фігуранту.

Процесуальне керівництво здійснює Кропивницька окружна прокуратура.

Загалом з початку року до кіберполіції надійшло понад 50 звернень громадян щодо шахрайських дій під виглядом працевлаштування. Найчастіше зловмисники вимагали передплату за оформлення документів, медичних довідок, запрошення з-за кордону.

Аби убезпечитись від аналогічних шахрайських схем радимо:

– надавати перевагу вакансіям із офіційним працевлаштуванням;

– шукати роботу через надійні компанії та організації;

– у жодному разі не повідомляти стороннім особам свої персональні дані та не передавати фото документів;

– не робити ніяких внесків та передплат.

Джерело: Стопкор

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування