В Києві завершилась спеціалізована виставка "ЗБРОЯ І БЕЗПЕКА 2019"

В Києві завершилась спеціалізована виставка “ЗБРОЯ І БЕЗПЕКА 2019”

Вже багато років підряд на початку жовтня я відвідую тематичну виставку «Зброя та Безпека» і відповідні заходи в рамках її проведення. Не став винятком і жовтень 2019 року.

Зараз в традиційних ЗМІ та мережі Інтернет аж роїться від всякого роду новоявлених експертів на військову тематику.

В принципі це зрозуміло для країни, яка перебуває в стані війни, особливо гібридної. Я не збираюсь поповнювати число таких «military» експертів. Просто, як випускник спеціальності економічна кібернетика я ще з студентських часів усвідомив, що всі найбільш проривні наукові та інші досягнення і відзнаки в історії людства, (в т.ч. і динаміт, кібернетика, інтернет, високі технології, Нобелівська премія 🙂)), тощо) так чи інакше мають свої корені і практичне застосування в оборонній та військовій царині.

Війна і вміння вбивати один одного та захищатись від противника, постійне прагнення вдосконалюватись в цій сфері невід’ємні складові частини історії та розвитку людської цивілізації.

Особисто для мене стан розвитку армії, оборонно-промислового комплексу це віддзеркалення наукового та індустріального потенціалу і можливостей України, без розвитку яких я печально бачу наше майбутнє, як незалежної держави. А в контексті польсько-української співпраці, яка і є предметом мого фахового та ділового інтересу, оборонно-промисловий комплекс та військово-технічна співпраця створюють можливості для розвитку взаємовигідного і взаємодоповнюючого польсько-українського партнерства і співпраці та кооперації в т.ч. технологічної, промислової, наукової, військової.

Для тих хто хоче глибше довідатись про деталі цьогорічної виставки «Зброя та Безпека 2019» та стан розвитку і проблеми вітчизняного ОПК я рекомендую ознайомитись з спеціалізованими ресурсами, наприклад з http://defence-ua.com, публікаціями Валентина Бадрака, Валерія Рябих, інших експертів та спеціалізованих установ.

Я ж в цьому матеріалі викладу тільки декілька своїх особистих, можливо для декого загальних чи поверхневих, вражень від почутого і побаченого:

1. З року на рік рівень виставки «Зброя та Безпека» підвищується зокрема в частині якості експозиції українських виробників, яких стає все більше. Особливо тішить рівень високотехнологічних новинок і експонатів українського виробництва;

2. Впевненість в нашому майбутньому особливо дають напрацювання українських виробників в сфері ракетних технологій, авіації, ППО, безпілотної техніки, радіоелектроніки, наявність системних технічних рішень в сфері управління, розвідки, використання в українській оборонці досягнень Індустрії 4.0, розробки в сфері нових матеріалів, тощо. З конкретних виробів хочу звернути увагу на українські ракетні проекти «Нептун», «Вільха», «Гром». Всім зацікавленим рекомендую «погуглити» і проглянути згадані проекти і ТТХ цих виробів, щоб усвідомити, що навіть при реалізації найгіршого для України військового сценарію, Росії не вдасться безкарно для себе (території, населення, інфраструктури РФ, ЗС РФ, інше) чинити пряму і відкриту військову агресію проти України;

3. З року на рік зростає вклад в ОПК і відповідно кількість виставкових експозицій приватних українських бізнесів, які активно працюють в сфері українського оборонно-промислового комплексу і, як на мене, забезпечують його технологічний драйв. Нагадаю, що на даний час приблизно 70% ДОЗ (державного оборонного замовлення) України реалізується підприємствами приватного сектору. Приватний сектор українського ОПК сьогодні здатен виготовляти практично будь яку військову продукцію за виключенням, наразі, хіба що ракет.

В цьому контексті можу наприклад згадати такі структури, як «Практика», «Українська бронетехніка», інші.

 

Зокрема зазначу, що військові дуже позитивно відгукаються наприклад на про стрілецьку продукцію компанії «Зброяр» (http://zbroyar.ua/), тактичне спорядження, елементи захисту та іншу продукцію української компанії Velmet (https://velmet.ua). Перелік можна продовжити. В контексті цього пункту також хочу згадати зростаючу роль, значення, та чисельні ініціативи «Ліги оборонних підприємств України» (http://ldc.org.ua/), яка зокрема об’єднує представників приватного бізнесу, який діє в сфері ОПК.

Окремо хочу подякувати DEFENCE EXPRESS за підготовку чергового каталогу «УКРАЇНСЬКІ ПРИВАТНІ ОБОРОННІ ПІДПРИЄМСТВА» 2019р. і рекомендую його всім хто цікавиться відповідною тематикою;

 

 


4. Цьогорічну виставку в числі інших відвідав і Президент України В.О.Зеленський та супроводжуючи його особи в т.ч. керівництво МО і МВС. В минулі роки не всі керівники держави і не завжди відвідували виставку «Зброя і Безпека». На фоні відомих мирних ініціатив Президента щодо підготовки зустрічі в «Нормандському форматі», а також реакції частини українського суспільства на них, вважаю сам факт такого візиту та інтересу Президента України по темі виставки позитивним, і таким що, як на мене, демонструє його можливе розуміння важливості посилення і розвитку оборонно-промислового комплексу України. Зараз вкрай важливо продемонструвати це розуміння керівництва Держави в практичних політичних, законодавчих, кадрових і інших рішеннях зокрема бюджетних;

5. На виставці було достатньо багато іноземних учасників. Особисто мене особливо вразила масова участь у експозиції виробників продукції ОПК з Туреччини,

а також значна присутність компаній США в т.ч. наявність консолідованого інтеграційного павільйону організованого Комерційною Службою Сполучених Штатів Америки.

Така значна присутність представників цих двох країн на виставці «Зброя і Безпека» в 2019р. це, як на мене, відображення певних геополітичних трендів і пріоритетів цих важливих для України країн та партнерів. Традиційною вже на виставці була і польська присутність.

Нажаль, як на мене, в порівнянні з минулими 3 роками, в 2019 році ця присутність була дещо менша чим в попередні періоди.

Всього я нарахував 9 польських компаній і організацій, які були присутні на виставці. Нижче їх перелік з посиланням на сайти в мережі Інтернет, для тих хто зацікавиться профілем діяльності польських структур, які в 2019 році взяли участь в виставці «Зброя і Безпека», а значить поважно зацікавлені в співпраці з українським ОПК:

1) AIR FORCE INSTITUTE OF TECHNOLOGY (www.itwl.pl);

2) DRABPOL SP.JAWNA P.DRABCZYNSKI I WSPOLNIK (www.drabpol.pl);

3) MASKPOL S.A. (www.maskpol.com.pl);

4) PCO (www.pcosa.com.pl);

5) POLISH CHAMBER OF NATIONAL DEFENCE MANUFACTURES (www.defence-industry.pl);

6) REKORS HALE NAMIOTOWE, LTD (www.rekordtenthalls.com.ua,     www.halenamiotowe.com.pl);

7) WB GROUP (www.wbgroup.pl);

8) WCBKT S.A. CENTRAL MILITARY BUREAU OF DESIGN AND TECHNOLOGY (www.wcbkt.pl)

9) Wojskowy Instytut Techniczny Uzbrojeniahttp://www.witu.mil.pl).

Стосовно польських структур присутніх на виставці я хочу окремо відзначити роботу і послідовний інтерес до розвитку співпраці з відповідними українськими партнерами таких компаній, як WB Group, яка сьогодні є найбільшим польським приватним виробником найсучасніших оборонних технологій для збройних сил з цілого світу, і яка зокрема активно працює в Україні,

а також державної компанії РСО найбільшого польського виробника сучасних оптико – електронних виробів, яка в Україні реалізує проекти зокрема в модернізації української бронетехніки та іншої зброї та обладнання.

Заслуговує на особливу увагу ексклюзивне повідомлення п.Валерія Рябих і Defense Express про те, що 10 жовтня ц.р., в рамках Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та Безпека – 2019», Державне підприємство «Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма «ПРОГРЕС», Державне підприємство «Львівський Державний авіаційно-ремонтний завод» та польська компанія WCBKT (Wojskowe Centralne Biuro Konstrukcyjno-Technologiczne) підписали меморандум про кооперацію в цивільній та військових сферах, зокрема у виробництві різноманітних систем аеродромного забезпечення літаків.

Угода відбулася за підтримки Польської палати виробників оборонної продукції (Polska Izba Producentów na Rzecz Obronności Kraju).

Більш детально про цю подію можна ознайомитись за посиланням: https://defence-ua.com/…/8652-polske-pidpryyemstvo-wcbkt-la.

Такі спільні проекти є найкращим свідченням і прикладом виробничої кооперації польських і української промислових підприємств, яких сьогодні, на мою думку, так не вистачає нашим з Польщею двостороннім відносинам.

Завершити свій матеріал про цьогорічну виставку «Зброя і Безпека 2019», я хотів своїм особистим спостереженням про те, що, як на мене, окрім зростаючого числа і рівня експонентів цієї циклічної виставки в Києві, з року на рік зростає кількість рядових відвідувачів, простих українських громадян не тільки з Києва але і з регіонів.

Причому, якщо раніше на виставку приходили в основному фахівці галузі, військові, мисливці, представники правоохоронних органів, то сьогодні особливо вражає кількість непрофільних науковців і фахівців різних галузей, зацікавленої молоді в т.ч. тієї яка цікавиться сучасними технологіями і можливістю їх застосування в сфері ОПК.

Багато відвідувачів приходить на виставку з дітьми. З однієї сторони це ознаки сьогодення, в яке вже кілька років, як завдяки агресії Росії і попри весь умовний спокій на території «великої» України, ввійшла тематика війни та оборони. Але з другої сторони це підтвердження того що проблематика захисту і оборони потихенько, крок за кроком, оволодіває українським народом і мобілізує його кадровий, науковий, технологічний, інноваційний та інший потенціал.

А це додає оптимізму щодо нашого спільного майбутнього…

Олег ДУБІШ

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати