В КИЄВІ ЗАВЕРШИВ РОБОТУ VIII ФОРУМ «УКРАЇНА-ПОЛЬЩА», який 10-11 травня проводили Міжнародний фонд «Відродження» (Київ) та Фонд ім. Стефана Баторія (Варшава).

В КИЄВІ ЗАВЕРШИВ РОБОТУ VIII ФОРУМ «УКРАЇНА-ПОЛЬЩА», який 10-11 травня проводили Міжнародний фонд «Відродження» (Київ) та Фонд ім. Стефана Баторія (Варшава).

З великим задоволенням і інтересом я вже вдруге прийняв участь у роботі Форуму «Україна-Польща», який провели Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд ім. Стефана Баторія 10-11 травня ц.р. у Києві. Ця спільна ініціатива, заснована 2012 року, збирає разом політиків, експертів, громадських активістів, лідерів думок обох країн для обміну ідеями щодо кращого взаєморозуміння та розвитку міцніших двосторонніх стосунків. Для мене участь в цьому форумі не тільки чудова можливість в приємній атмосфері   зустрітись в колі колег і друзів, але і завжди хороша нагода фахово, без зайвого  галасу, політики  і нав’язливого PR, які часто супроводжують подібні заходи , в експертному і громадянському колі спокійно обговорити складні питання польсько-українських відносин.

Цього разу в перший день роботи форуму  відбулось кілька експертних столів та зустрічей. Зокрема експертний круглий стіл «Взаємні суспільні сприйняття», який  модерувала- Катажина Пелчинська-Наленч, а спікерами , що представили дуже цікаві соціологічні та інші дослідження натему відповідних настроїв та оцінок поляків і українців, були Марек Трощинскі, Томаш Стриєк, Ірина Бекешкіна. Після цього  круглого столу відомий журналіст та експерт зі стратегій  Євген Глібовицький в властивій йому неперевершеній і місцями провокаційній манері модерував круглий стіл на ,як на мене,  достатньо  складну, особливо враховуючи актуальні польські реалія, тему «Неурядова співпраця та польська допомога Україні». А в ході дискусії-брейнстормінгу «Що далі?» ми всі разом , з перемінним успіхом, спробували дати відповіді на питання:

  • Що зробити, щоб покращити взаємне розуміння?
  • Які інноваційні кроки можна було би зробити?
  • Які ініціативи можна було би планувати разом?

Завершила цей день Форуму наша зустріч з Володимиром В’ятровичем, головою Українського інституту національної пам’яті . Думаю , що особливо цікавою і емоційно неоднозначною ця зустріч була для наших польських гостей. Особисто я неоднозначно сприймаю діяльність Пана Володимира на відповідній державній посаді. Я не поділяю деяких його, як на мене, не завжди збалансованих симпатій і оцінок   певних складних сторінок української історії  і «наших героїв» , які ,як відомо, часто були « і святі, і грішні»…   Можливо я, попри галичанське коріння, забагато знаю і розумію настрої в Польщі, а також достатньо багато часу провів поза межами Західної України  в т.ч.  на Донбасі і безпосередньо знаю пануючі там настрої також .  Але маю визнати , що проявлена Паном В’ятровичем під час нашої зустрічі 10 травня  витримка, відвертість та аргументованість, як мінімум заслуговують на повагу. Хоча не з всіма його підходами і аргументами можна погодитись і складні  дискусії в нашому внутрішньому, українському колі на предмет державної української історичної політики мабуть все ще перед нами…

  11 травня 2018 року, в рамках участі в VIII Форумі “Польща-Україна”, я побував на організованій Міжнародним фондом “Відродження” та Фондом ім.Стефана Баторія конференції « Українці у Польщі: біженці, мігранти, чи «відтік мізків»?» присвяченій проблематиці трудової міграції українців. Дуже цікавий і якісний захід.

Велика подяка і респект всім організаторам та доповідачам за зроблену роботу! Всім хто цікавиться тематикою рекомендую ознайомитись з офіційними публікаціями організаторів та доступними в мережі матеріалами з цього заходу в т.ч. за посиланням:

http://www.irf.ua/allevents/news/ukraintsi_u_polschi_bizhentsi_migranti_chi_vidtik_mizkiv/

 

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати