В КРАКОВІ ТРИВАЄ IV Європейський Конгрес Органів Місцевого Самоврядування. HYPERLOOP Poland, Трускавець,Скадовськ та інші теми в перший день роботи Конгресу.

В КРАКОВІ ТРИВАЄ IV Європейський Конгрес Органів Місцевого Самоврядування. HYPERLOOP Poland, Трускавець,Скадовськ та інші теми в перший день роботи Конгресу.

Третій день перебуваю в Кракові де приймаю участь у Європейському Конгресі Органів Місцевого Самоврядування, який вчора розпочав свою роботу. Стисла схема програми Конгресу на польській мові нижче:

Вчора , 26 квітня, особливу увагу я приділив всьому що пов’язано з питаннями регіонального розвитку зокрема питанням інноваційного розвитку та регіональної інфраструктури, викликів і стратегій розвитку малих і середніх міст. З великим інтересом також прослухав панель про роль курортів в розвитку регіонів, яка була в значній мірі здомінована українськими учасниками. Після останньої спільної роботи на BBF в м.Свіноуйсцю , був дуже радий знову зустрітись ,тепер вже в Кракові, з мером Трускавця Андрієм Кульчинським, який, як завжди на відмінно, представив учасникам Конгресу туристичний потенціал Трускавця. Тепер мені зрозуміло, чому так стрімко росте потік польських туристів до Трускавця!)))

При нагоді уточнили з паном Андрієм робочі питання щодо подальших спільних дій. Також мені було дуже приємно познайомитись в Кракові з Олександром Яковлевим мером м.Скадовськ (Херсонська область), який також зацікавлений в співпраці з польськими партнерами і заохоченням польського туриста до відвідин чорноморських курортів Херсонської області та головою правління Міжнародного Центру «Європейська інтеграція України» Іван Цегенько.
В цілому мене втішає активність та підходи, а також присутність в Кракові чисельної делегації «продвинутих» представників органів місцевого самоврядування України в Кракові.
Тепер про одну «цікавинку» з вчорашнього дня. В звичній для нас критиканській манері багато журналістів ,і не тільки ,в Україні накинулись на Міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, після того як він ,певний час тому, анонсував розробку в Україні новітнього, інноваційного виду транспорту, так званого українського варіанту Hyperloop від Ілона Маска. Дехто в нас каже що в Україні це маразм і фантастика, або «повна труба» в переносному значенні цих слів (((. Але виявляється, що поляки так не вважають! Під час панелі присвяченої розвитку регіональної інфраструктури офіційно був представлений практичний проект Hyper Poland. Причому польські коллеги для початку сконцентрувались на використанні відповідної технології виключно в вантажних перевезеннях (відповідний транспорт людей вимагає тривалого доопрацювання і може забрати час для різноманітних погоджень). Вже опрацьовані конкретні технічні рішення, сформований графік впровадження, розроблений і виготовлений перший пілотний екземпляр обладнання біля якого я з інтересом сфотографувався. Даний виріб і проект має вже кілька міжнародних спеціалізованих інноваційних нагород зокрема в Техасі(США),Дубаї (ОАЕ),Амстердамі (Голландія). А з метою практичного впровадження технології і проекту його ініціативна група активно і практично співпрацює з Польською Поштою, яка дуже зацікавлена в такому виді транспорту. Так що нам треба без злосливості і критиканства підходити до такого роду інноваційних проектів ! А то з такими підходами не то що не увійдем в інноваційне майбутнє і проспимо 4 промислову революцію , а навіть те що наразі маємо в технологіях безнадійно втратимо ((((…

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати