V Європейський Конгрес Органів Місцевого Самоврядування в Кракові

V Європейський Конгрес Органів Місцевого Самоврядування в Кракові

Вибори виборами, але життя продовжується.

Переконаний що одним з найбільших досягнень України після Революції Гідності є реформа децентралізації та кардинальне збільшення можливостей, повноважень та обов’язків територіальних громад і органів місцевого самоврядування. Тепер прийшов час користатись цими можливостями і, само собою, не допустити втрати досягнень української децентралізації, що, нажаль, ще можливе в результаті “изменения политического курса”, а також бажання повернути основну частину фінансів на загальнодержавний рівень… Для цього українським громадам надзвичайно важливо скористатись польським і загалом європейським досвідом і інструментами підтримки та практичними і технологічними рішеннями та напрацюваннями. Значну роль в цих процесах мають різноманітні міжнародні,державні, комунальні, громадські, підприємницькі та інші структури. Ось чому я вже кілька років регулярно відвідую організований Фундацією “Instytut Studiow Wschodnich” Європейський Конгрес Органів Місцевого Самоврядування. П’ятий Конгрес цього року з 8 по 9 квітня вже традиційно проходив в Кракові за активної підтримки і участі влади міста і різноманітних місцевих організацій. Дуже порадувала значна кількість представників органів місцевого самоврядування з України, які цими днями прибули до Кракова для участі в Конгресі. Як завжди, форум прекрасна можливість зустрітись з друзями і колегами. Так наприклад, в перший день Конгресу мав можливість «звірити стрілки» і намітити плани співпраці з Наталією Гмурковською з Fundacja Rozwoju Demokracji Lokalnej. Як не дивно це комусь може на перший погляд здаватись, але, в числі іншого з Пані Наталею розмовляли про близьку для нас обох Луганську область.

Одне з важливих питань, яке було включене в програму дискусійних панелей на V Європейському Конгресі Місцевого Самоврядування в Кракові. і в обговоренні якого я мав можливість  прийняти участь стосувалось тематики транскордонного співробітництва.


Тісна транскордонна співпраця та добросусідські відносини є в інтересах країн Центральної та Східної Європи. Спільні, скоординовані дії особливо важливі для прикордонних регіонів. Залучення регіонів до транскордонних проектів, обмін думками та досвідом істотно впливають на розвиток цих територій, підвищують їх інвестиційну привабливість. Як можна ефективно використовувати транскордонні проекти для стимулювання соціальної та економічної співпраці? Це та ряд інших питань зокрема про важливість і проблеми справного функціювання кордону PL-UA, економічну співпрацю в прикордонних регіонах, вплив контрабанди на ментальність і соціальну поведінку жителів деяких прикордонних регіонів, рецепти роботи з проблемами історичної пам’яті (а тут особливим досвідом та підходами з нами поділились колеги з колишньої Югославії) мав можливість обговорити з спікерами з Хорватії, Швеції,Норвегії і Польщі на тематичній панелі «Транскордонні проекти як спосіб активізації соціально-економічного співробітництва», яку на Конгресі в Кракові модерував колега з України, голова громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» та «Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк.

Інформація про  цілий ряд інших дискусійних панелей V Європейського  Конгресу Органів Місцевого Самоврядування в Кракові, які можуть мати практичний інтерес для представників українських органів місцевого самоврядування та  територіальних громад України   доступна за посиланням: https://www.forum-ekonomiczne.pl/category/wydarzenia/europejski-kongres-samorzadow/.

Олег ДУБІШ

Фото з посилання https://www.forum-ekonomiczne.pl/category/wydarzenia/europejski-kongres-samorzadow/

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати