Верховна Рада захистить трудових мігрантів від шахраїв законодавчо

Верховна Рада захистить трудових мігрантів від шахраїв законодавчо

Під час своєї підсумкової прес-конференції, присвяченої підсумкам роботи за рік, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та прав ветеранів Галина Третьякова, зокрема зазначила, що законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон» буде винесено в найближчий час на друге читання у парламенті.

Головне його завдання – зробити так, аби українців не ошукували при пошуку роботи за кордон. Зараз найпоширеніша схема шахрайства полягає в тому, що з українців наперед беруть гроші за начебто працевлаштування, а потім нікуди нелегальні посередники зникають і люди залишаються і без грошей і без роботи.

Потрібно законодавчо заборонити компаніям – посередникам брати гроші зі здобувачів роботи та встановити великі суми штрафів за порушення цієї норми. Нехай посередники отримують гроші за свою роботу від роботодавців, які замовляють їхні послуги.

До речі, саме така схема працевлаштування діє у більшості розвинутих країн світу, і саме безкоштовність працевлаштування зупинить хвилю шахрайства, що зростає разом із кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування