Від суверенітету до конкурентноспроможності

Від суверенітету до конкурентноспроможності

Важливим заходом, який був організований Польсько-Українською Господарчою Палатою з нагоди відзначення 30 річчя відновлення Незалежності України, став проведений 26 серпня 2021 року в Варшаві Економічний Форум Польща-Україна з символічною, як на мене, назвою «Від суверенітету до конкурентоспроможності. 30 років співпраці».
На мою думку надзвичайно важливим, символічним і почесним для нашої Палати є той факт, що цей захід отримав Патронат чинного Президента Польщі Анджея Дуди, який також відзначив нашу організацію спеціальним Дипломом.
У листі державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща Войцєха Коларського до президента палати Яцека Пєхоти читаємо:
„Президент Республіки Польща, оцінивши важливість Форуму, підготовленого Польсько-українською господарчою палатою у рік 30-ї річниці незалежності України, вирішив взяти почесний патронат над цією подією. Президент переконаний, що заплановані під час цієї зустрічі виступи та дебати стануть хорошою нагодою представити результати нинішньої польсько-української економічної співпраці та представити напрямки її розвитку. Крім того, я хотів би повідомити, що вам вручили спеціальний президентський диплом».
У тексті диплому, підписаного Президентом Анджеєм Дудою, читаємо:
„В особливий час Національних святкувань 100-ліття відновлення незалежності Республіки Польща; з вдячністю організатору – Польсько-українській господарчій палаті за вагомий внесок у розвиток співробітництва між нашими країнами та народами, також за підготовку дебатів, спрямованих на зміцнення наших економічних зв’язків; усвідомлюючи, що знаменний ювілей 30-річчя незалежності України, декларація про суверенітет якої була визнана сусідською, дружньою та солідарною Польщею – першою серед усіх країн світу, це особлива можливість намітити нові, сміливі перспективи для польсько-українського економічного партнерства; з побажаннями надихаючої дискусії та плідних обговорень, а також подальших досягнень у просуванні та підтримці торгівлі та тісної співпраці між підприємцями обох наших країн.”
Такі слова чинного Президента Польщі, як на мене, це зокрема висока оцінка діяльності всієї нашої двосторонньої організації.
Відкриваючи 26 серпня в Варшаві вищезгаданий Форум Президент нашої двосторонньої Палати з польської сторони п.Яцек Пєхота, зокрема зазначив:
«У минулому році Польща стала другим після Китаю торговим партнером України, витіснивши з цієї позиції Росію. 17 тис. польських суб’єктів бере участь у торговому обміні з Україною і близько 13,5 тис. польських компаній експортують товари в Україну. У Польщі діє понад 16,5 тис. компаній, в яких хоча б один із співвласників є громадянином України або українською юридичною особою. У Польщі працює понад мільйон громадян України. Вже 18% польських компаній працевлаштовують українців. Ми залежимо від роботи наших українських гостей”.
Колишній прем’єр-міністр України, голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах підкреслив, що основою економіки України є малий і середній бізнес: “Це дає можливість створити величезний середній клас. Це один з наших стратегічних напрямків”.
Анатолій Кінах подякував Польщі за те, що вона першою в світі визнала незалежність України.
“Україна відбулася як незалежна держава і незворотно інтегрується в європейське і світове економічне і політичне співтовариство. […] Головне – розбудова на українській землі сучасних стандартів: верховенства права, рівності всіх перед законом, рівноправної прозорої конкуренції, захисту прав людин, свободи слова. Це повинно бути часткою нашої національної ідеї”, – зазначив експрем’єр-міністр.
Дуже символічним стало те, що перша тематична панель нашого форуму пройшла в формі дебати двох колишніх Президентів Польщі – Александра Кваснєвського та Броніслава Коморовського. Цей факт, на мою думку, є черговим підтвердженням того, що попри розбіжності у політичних поглядах і позиціях, польські еліти консолідовані в розумінні важливості існування і успішного розвитку суверенної України для Польщі.
Aлександр Кваснєвський і Броніслав Коморовський погодилися, що сьогодні безпека Польщі безпосередньо залежить від безпеки України, тому сильна польсько-українська співпраця має стати основою східної політики Польщі, незалежно від правлячої сили.
Як зазначив Александр Кваснєвський, політика Кремля свідчить про те, що Україна розглядається російською владою як частина Росії.
“Доки в Кремлі буде ця команда, доти її метою буде включення України в сферу їхнього впливу. Стан загрози з боку Росії збережеться. Тому наші відносини і солідарність з Україною важливі”, – зазначив Aлександр Кваснєвський.
На думку експрезидента, для України важливо зміцнити і забезпечити спадкоємність влади, адже розривати спадкоємність влади і оскаржувати реформи, проведені попередниками, – це шлях в нікуди.
“Необхідна рішучість у впровадженні реформ до кінця і розвитку проєвропейського напрямку”, – зазначив він.
За оцінкою Александра Кваснєвського, найближчі роки для України будуть непростими.
“Америка повертається до концепції примирення з Росією, щоб та у відносинах з Китаєм стала на бік США. До цього додається ситуація в Німеччині. Невдовзі буде новий канцлер Німеччини. Слід пам’ятати, що Ангела Меркель була єдиним німецьким політиком, який на міжнародному форумі зміг виступити проти Росії, – підкреслив екс-президент. – Вже зараз Україна повинна проявити надзвичайну активність на західному напрямку. Бувати на конференціях, організовувати зустрічі з лідерами, представляти свою позицію – це завдання для українських політиків і дипломатії”.
На думку Александра Кваснєвського, це також важливий момент для Польщі, яка повинна бути адвокатом України на світовому форумі.
Броніслав Коморовський вважає, що завдяки кризі, викликаній Путіним в Криму і на Донбасі, дозріла національна свідомість українців. “Вторгнення в Крим, жорстока політика Росії щодо України спровокували і зміни на Заході по відношенню до України. Без цього не було б, наприклад, військової підтримки. Я переконаний, що подальший прогрес на шляху зближення України і Заходу наступить у зв’язку з черговою кризою, адже тоді західному світу доведеться гідно поводитися”, – заявив екс-президент.
На думку Броніслава Коморовського, для України важливо зміцнити економічні зв’язки із Заходом.
“Ключовими можуть бути децентралізація, реформа місцевого самоврядування та розвиток малого та середнього підприємництва”, – зазначив президент Коморовський під час Економічного форуму Польща-Україна.
Далі під час Форуму відбулись надзвичайно цікаві дискусії безпосередніх учасників польсько-української економічної співпраці за участі дипломатів, представників державних органів, громадських і інших організацій Польщі та України.
Тож всіх хто цікавиться економічними аспектами наших відносин запрошую скористатись при нагоді можливістю перегляду відеотрансляції Форуму за наступним посиланням:
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати