Від тюрми і чуми ніколи не зарікайся...

Від тюрми і чуми ніколи не зарікайся…

Сотні проукраїнськи налаштованих людей в окупованому Криму та півдні України стали жертвами окупаційного режиму і опинилися незаслужено в місцях несвободи.
За період незаконних судилищ над кожним із них ці люди пройшли всі кола пекла, починаючи від спецблоків СІЗО, в’язниць, колоній і ШІЗО, де умови утримання залишають бажати кращого.
Найстрашніше, коли там опиняються люди, які не мають нічого спільного з криміналом. Зеки, наркомани, злодії, вбивці, маніяки – це мала частина того, з чим стикаються політв’язні у в’язниці.
Якщо ти є частиною цього світу, у тебе одне сприйняття, а коли ти людина, яка не має нічого спільного з цим, то опиняєшся просто в ступорі.
За період окупації Криму ми, здавалося б, стільки всього побачили і дізналися з розповідей наших політв’язнів про умови утримання і ставлення співробітників СІЗО і ФСВП, що думали дивуватися вже просто нічому, але щоразу росіяни вміють пробивати дно.
Наприклад, у камері, розрахованій на 7 осіб (відповідно, 7 ліжок), можуть перебувати до 25 осіб, або ж 60 осіб можуть перебувати в дуже тісному просторі, розрахованому максимум на 15 осіб, а в колонії ти можеш опинитися в одному приміщенні з 250 людьми, які 24/7 перебувають усі разом, немов в одній казармі.
Про самі приміщення можна писати нескінченно: грибок, бруд, сморід, пліснява, вікна, що не зачиняються в зимовий період із температурою ідентичною тій, що за вікном, або навпаки, вікна, що не відчиняються, та приміщення, що роками не провітрюються, в якому курять цілодобово.
Купатися відвозять раз на місяць та дають на це 15 хвилин, через що політв’язні змушені митися в одязі. Часто надходять скарги на відсутність холодної або гарячої води в крані, погане освітлення, через що багато політв’язнів втрачають зір.
Політв’язні живуть в умовах відсутності доступу до ліків та належної медичної допомоги. У медсанчастині немає елементарних ліків і навіть градусника, щоб заміряти температуру тіла. Відзначу, що серед політв’язнів є і люди похилого віку, і інваліди, і ті які мають серйозні захворювання (Тофік Абдулгазієв, або Амет Сулейманов). Лікування зубів зовсім не передбачається, через що багато політв’язнів втратили вже по кілька зубів, а літні політв’язні Криму не можуть повноцінно пережовувати їжу через відсутність багатьох зубів, і проблеми зі вставними щелепами та мостами.
На всі скарги в медсанчастину отримують відповідь – це вам не курорт….
Окрім того, політичні в’язні отримують жахливу їжу. Нерідко вона буває запліснявіла або прострочена. Часто окупанти не враховують релігійні переконання бранців Кремля та дають мусульманам страви зі свинини, унаслідок чого вони вимушені голодувати.
На жаль практично неможливо передати в камеру будь-яку техніку, починаючи від маленького телевізора закінчуючи машинкою для стрижки для політв’язнів.
Незаконне етапування політв’язнів Криму – це тема окремого поста, але зазвичай людину поміщають у вузький простір у вигляді клітки в автомобілі, так званий олівець/склянка (розміром 60*60см), у якому перевозять із Криму на територію рф. За час перебування в дорозі, а це до 12 години, не роблять жодної зупинки, щоб людина могла елементарно сходити в туалет. Етап залежно від того, куди тебе вивозять із Криму, може тривати кілька тижнів, а то й місяців, і весь цей час родичі нічого не знають, про те, де і в якому стані перебуває їхня рідна людина.
Тортури в СІЗО і підвалах, яким піддають політв’язнів, бувають на «будь-який смак». Пакет на голову, побої, тортури електричним струмом. Політв’язнів можуть годинами примушувати сидіти на лавці завширшки 6-8 см без можливості встати з неї хоч на хвилину, стояти впродовж дня з піднятими, зігнутими руками, опущеною головою, без можливості поправити окуляри для зору які спадають, повзати кімнатою навкарачки, вивозити вночі в поле і примушувати копати собі могилу, стріляти поряд із вухом або над головою… Це мала частина знущань, що супроводжуються психологічним тиском і нескінченними погрозами на адресу рідних і близьких.
Так вибиваються свідчення і людина безальтернативно підписує все, що їй підсовують і змушують оббріхувати себе або своїх подільників.
У низці в’язниць і колоній в’язням Кремля регулярно пропонують приєднатися до лав Збройних Сил рф для виконання завдань так званого CВО або ж пройти навчання з управління дронами.
Так росіяни торгують свободою, продаючи їхні життя.
Хочу наголосити, що всі ці нелюдські умови утримання та пропозіціі щодо «звільнення» є такими, що принижують людську гідність поводження, а рф спеціально використовує ці інструменти з метою тиску на політичних в’язнів та залякування їх родичів.
Нагадаю, що на сьогоднішній день за даними Кримськотатарський Ресурсний Центр за період окупації Криму зафіксовано: 362 політичних в’язнів та переслідуваних у кримінальних справах, 226 – з яких представники корінного кримськотатарського народу, а на даний час у місцях несвободи (СІЗО та колонії) знаходяться 223 кримських політв’язнів яз них 138 представники коріного кримськотатарського народу.
Упевнений, що рано чи пізно справедливість переможе!
Крим неодмінно буде деокуповано і кожен, хто причетний до порушення прав людини в Криму, понесе своє покарання.
P.S. До відома, зі списками всіх осіб причетних до порушення прав людини в окупованому Криму можна познайомитися на сайті Кримськотатарський Ресурсний Центр . Імена та прізвища 50 правопорушників верифіковані за матеріалами кримінальних справ передані всім країнам, що мають закони Акту Магницького для введення проти них персональних санкцій.
Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.