Відновлювальна енергетика – досвід і можливості для українського та польського бізнесу і місцевого самоврядування
https://europa.eu/taxedu/news/taxes-can-stop-global-warming_en

Відновлювальна енергетика – досвід і можливості для українського та польського бізнесу і місцевого самоврядування

Завжди радий співпраці з професіоналами. Тим паче коли мова йде про енергоефективність і відновлювальну енергетику.

Тема особливо актуальна для об’єднаних територіальних громад і органів місцевого самоврядування, як в Україні, так і в Польщі. Завдяки своїй присутності на Бізнес-форумі в Одесі, який відбувся в середині жовтня 2020 року за участі Президентів Польщі та України Анджея Дуди і Володимира Зеленського, я мав можливість в числі іншого зустрітись і відновити робочі контакт з п.Сергієм Савчуком, який від імені офіційної української сторони виступив перед учасниками з відповідною презентацією на енергетичну тему. Пан Сергій сьогодні є виконавчим директором однієї з провідних компаній на ринку відновлювальної енергетики Clear Energy, яка активно впроваджує відповідні проекти в Україні і динамічно розвиває співпрацю з новоствореними громадами, які думають про свою ефективність і інвестиційну привабливість ( https://clearenergy.ua/).

п.Сергій Савчук тривалий час був Головою Державного Агентства з енергоефективності та енергозбереження України і ми, як представники Польсько-Української Господарчої Палати (ПУГП), активно співпрацювали з очолюваною ним центральною державною інституцією та проводили і брали участь у чисельних спільних заходах та проектах. Окремо зазначу, що фаховість і аргументація п. С.Савчука під час наших спільних зустрічей в числі іншого позитивно вплинула на рішення іспанської компанії ACCIONA, одного з світових лідерів в галузі відновлювальної енергетики, яку ми, як ПУГП, в 2016 році привели в Україну, щодо реалізації в подальшому багатомільйонних інвестицій в українську економіку.
Фото: Зустріч керівництва Держенергоефективності, ПУГП з представниками іспанської компанії ACCIONA, листопад 2016р.
Фото: Зустріч з керівниками органів місцевого самоврядування Київської області в актовому залі Київської ОДА, лютий 2019р.
Як зазначалось вище, сьогодні Пан Сергій працює в керівництві компанії Clear Energy і, поряд з спільною роботою щодо розвитку відновлювальної енергетики в регіонах України, ми домовились про нашу співпрацю по просуванні відповідних інвестиційних проектів Clear Energy в Польщі. Тут зауважу, що інноваційний, технологічний, інвестиційний та інші потенціал і можливості очолюваної паном Сергієм компанії сьогодні дають можливість проектам Clear Energy бути надзвичайно цікавими і конкурентоспроможними на польському ринку зокрема для гмін Польщі.
Також зауважу, що Польща, як країна член ЄС, поряд з локальними програмами підтримки відновлювальної енергетики, активно реалізує різноманітні програми та проекти за рахунок фінансування ЄС і ця робота є надзвичайно важливою, зокрема враховуючи факт значної залежності польської енергетики від вугілля і актуальної екологічної та енергетичної політики і законодавства ЄС.
Обговоренню питань відповідної поточної ситуації в Польщі і можливих напрямків діяльності української компанії Clear Energy на польському ринку була присвячена організована українською частиною ПУГП наша спільна цільова он-лайн зустріч-презентація з представниками польської Крайової Агенції Пошанування Енергії (Krajowa Agencja Poszanowania Energii s.a., KAPE, https://www.kape.gov.pl/page/about-us) – польського лідера в сфері управління енергією. Зустріч відбулась 12 лютого 2021 і я мав приємність бути її модератором. В цій зустрічі зокрема прийняли участь керуючий директор КАРЕ п.Даріуш Коц (Dariusz Koc) з колегами, а також п.Сергій Савчук і члени його команди.
Фото: Он-лайн зустріч ПУГП,Clear Energy, KAPE 12 лютого 2021р.
По підсумкам зустрічі домовились про практичні подальші кроки щодо взаємних контактів і співпраці. Сподіваюсь що для всіх учасників вона була цікавою і корисною.
Принагідно хочу зазначити, що ПУГП вже має підписану угоду про співпрацю з КАПЕ, яку планує активно розвивати та реалізовувати і надалі.
Також важливим є те, що на мою думку, досвід діяльності польської КАРЕ і польських гмін в сфері відновлювальної енергетики і енергозбереження є надзвичайно актуальним і корисним для України в цілому і українських об’єднаних територіальних громад зокрема.
Приймаючи до уваги євро інтеграційні плани України та Угоду про Асоціацію України з ЄС, ми також повинні активно вчитись практичному використанню європейських інструментів підтримки відновлювальної енергетики і впровадженню європейських екологічних та інших стандартів.
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати