Відновлювальна Енергетика Польщі – можливості для українців

Відновлювальна Енергетика Польщі – можливості для українців

Кілька років тому я мав можливість долучитись до приходу в Україну однієї з провідних світових компаній в галузі відновлювальної енергетики іспанської ACCIONA, яка в наступному інвестувала в Україну значні кошти. На той час іспанці розглядали умови інвестицій у відновлювальну енергетику в Україні, як значно вигідніші від відповідних умов в Польщі.

Однак, як говориться, «все тече і все міняється». Змінились і умови діяльності в сфері відновлювальної енергетики в Польщі. І ось уже зокрема українські компанії і інвестори шукають можливостей роботи в сфері відновлювальної енергетики в Польщі. Для того щоб бути помічним для українських інвесторів і компетентним у відповідній ситуації на польському ринку я 4 листопада 2020р. з цікавістю взяв участь в спеціалізованому вебінарі на тему «Енергетичний транзит в Польщі: можливості для Зеленого Відновлення» організованому Міжнародною юридичною компанією Dentons та BloombergNEF. Було цікаво і корисно.

Як європейська країна з найбільшою «вугільною» електрогенерацією (див. додаток з рапорту Dentons), Польща хоча і повільно, але в силу різних факторів не має альтернативи підвищенню свої кліматичних амбіцій і стандартів. І такий енергетичний перехід на місцях прискорюється, як економікою, так і політикою. Тільки за останній рік польська потужність «сонячної» генерації зросла майже втричі, тоді як енергетична стратегія країни до 2040 року передбачає  більш амбітні цілі.

 

До речі в вищенаведеному рисунку слід звернути увагу на те, що енергетика, а значить і вся економіка Польщі на даний час надзвичайно сильно продовжують залежить від вугілля, і, на відміну наприклад від України, Польща не має власної атомної енергетики.Тому динамічний розвиток відновлювальної енергетики, в умовах змін відповідного європейського законодавства, для Польщі насущна необхідність…

Європейська Зелена Угода та План Зеленого відновлення ЄС мобілізують безпрецедентні рівні фінансування для підтримки енергетичного переходу, тоді як більш амбітні цілі на 2030 рік і крайнє завдання відповідного «мережевого нуля» до 2050 року вимагатимуть і від усіх держав-членів підвищення рівня своїх амбіцій.

Для Польщі наступне десятиліття може забезпечити можливості для розвитку офшорної вітрової галузі, розбудови водневої інфраструктури та нової галузі електромобілів.

У той же час країні потрібно буде здійснити перехід від вугілля, спираючись на нову угоду про припинення видобутку кам’яного вугілля до 2049 року, та вирішити проблеми важких для реформування секторів економіки, таких як опалення та промисловість.

Під час згаданого вебінару спікери, зокрема обговорили, як Польща може скористатися можливостями, що створюються, як політикою ЄС та підтримкою фінансування, так і все більш конкурентоспроможною економікою чистої енергетики. Під час заходу також було розглянуто внутрішнє політично-законодавче середовище Польщі та те, як відповідний транзит енергетики створить можливості в економіці для сталого зеленого відновлення та привабливих інвестиційних проектів.

Ще в лютому 2020 року компанія Dentons опублікувала пізнавальний рапорт на тему «Інвестуючи в проекти відновлювальної енергетики в Європі». Нижче коротко подаю деякі оцінки з цього рапорту щодо відповідної ситуації в Польщі:

«З початку 2020 року польський уряд мотивований стимулювати зростання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Уряд продовжив період підтримки за схемою аукціону до 2039 року та кінцеві терміни для початку комерційних операцій для успішних проектів (значний фактор ризику для переможців); він також пом’якшив критерії кваліфікації торгів та забезпечив певну гнучкість щодо встановленої потужності та обсягів, запропонованих у виграшній заявці.

Ці та інші зміни є відповіддю на занепокоєння, висловлене інвесторами після аукціонів у 2018 році, і мають на меті покращити перспективи проектів-переможців та полегшити “прокляття переможця”. Як результат, аукціони 2019 року залучили значну кількість інвесторів. На аукціоні, присвяченому вітроенергетичним проектам, 101 проект отримав СfD, ціни в межах 162,83–233,29 злотих за МВт-год. Загалом було укладено 77,84 TWh електроенергії з ВДЕ на постачання у період 2020–2037рр. на загальну ціну 16,23 млрд. злотих.

У той же час все більша кількість інвесторів реалізує фінансування та будівництво наземних проектів вітроелектростанцій без підтримки аукціону, заснованих на довгострокових контрактах, а в деяких випадках навіть на домовленостях про ринок. Комерційна сонячна PV генерація (у Польщі, не перевищує 1 МВт) швидко зростає, встановивши понад 110 МВт нових потужностей в першій половині 2019 року.

Також зростає сектор відповідних інсталяцій на дахах, що зумовлено зростанням цін на електроенергію та державною підтримкою у формі програми My Electricity, при цьому 1 млрд. злотих (235 млн. євро) виділяється на підтримку PV (сонячної) генерації на даху, а також поправка до Закону про ВДЕ «вимірювання», робить доступними відповідні процедури для підприємств та домогосподарств.

У офшорному секторі відбувається динамічна діяльність злиття та поглинання, що викликано політичним консенсусом щодо будівництва офшорних проектів у польській частині Балтії, що підтверджено проектом Енергетичної політики Польщі до 2040 року. Заплановане офшорне законодавство також викликає інтерес».

Такі ось основні тренди в відновлювальній енергетиці Польщі, що може бути цікавим для відповідних українських інвесторів та компаній.

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати