Відсутність нової блокади кордону після візиту в Україну прем'єр-міністра Польщі Д.Туска якраз і мала б довести дієвість досягнутих домовленостей

Відсутність нової блокади кордону після візиту в Україну прем’єр-міністра Польщі Д.Туска якраз і мала б довести дієвість досягнутих домовленостей

Відсутність нової блокади кордону після візиту в Україну прем’єр-міністра Польщі Д.Туска якраз і мала б довести дієвість досягнутих домовленостей.
Великим досягненням був би також запуск анонсованих спільних проєктів з виробництва зброї. На жаль, може статися так, що найбільшим здобутком намічених на 28 березня польсько-українських міжурядових консультацій у Варшаві виглядатиме лише розблокування кордону. Якщо воно взагалі відбудеться.
Сьогодні помітно страждає не лише бізнес з обох країн, але й відносини між державами та суспільствами, окремими людьми.
Ми є свідками успішної спецоперації, в якій проблема падіння цін на збіжжя у всьому світі і занепокоєння європейських фермерів були використані для перенаправлення провини на Україну з метою послаблення нашої економіки та створення негативних емоцій у ЄС. А Росія, великий виробник і головний винуватець цілеспрямованого обвалу світових цін, досі не отримала санкцій на агропродукцію, навіть наростивши свій експорт. Вкравши наше зерно на окупованих територіях і зруйнувавши низку об’єктів інфраструктури, вона активно захоплює світовий ринок.
Напруження, емоції, проросійські провокації зростають, що може спричинити дуже серйозні наслідки для двосторонніх відносин України і Польщі.
Це потрібно якомога скоріше зупинити. Пов’язані з Україною польські журналісти, волонтери, бізнесмени, дипломати, добровольці заявляють про неприпустимість блокування кордону з воюючою Україною і активно намагаються протидіяти російським впливам. Ведеться діалог і на міждержавному рівні.
Вгамовувати емоції, розмовляти, слухати, чути і домовлятися, знаходити конструктив, роз’яснювати суспільству по обидві сторони кордону життєво необхідно. Адже вигоду від цього конфлікту отримує лише Кремль.
Про це та багато іншого – у дивіться у моєму першому ефірі на телеканалі «Ukraine World News» з ведучими Настею Рейн та Дмитром Пустовітом:

Анатолій Курносов

Експерт Центру політичних студій «Доктрина» у сфері українсько-польських відносин та проблем безпеки. Аналітик, публіцист, блогер. Учасник експертних досліджень і круглих столів з протидії гібридній агресії РФ