Вологі мрії інфантильних жижиталізаторів про “зашибісь”

Вологі мрії інфантильних жижиталізаторів про “зашибісь”

Неприхований нахабний популізм. Відверте лобіювання інтересів конкретних ІТ-компаній.

Ігнорування реальності на межі психічного захворювання. Фейспалм майже на кожному слайді.
Це лише головні враження від презентації Дія Сіті (Diia City) у стилі «побудова комунізму у окремо взятій країні».
https://tinyurl.com/yao7uldn
Кому цікаво детальніше – прошу переглянути кілька слайдів презентації разом зі мною.

Про те, як добре в інших країнах зі стимулюванням ІТ-галузі і як погано у нас – ми усі чудово знаємо, тому перші дев’ять (з 22 всього) слайдів прогортаємо.
І одразу починаємо, гм, дивуватися.
Слайд 10. «Створити першу в світі віртуальну бізнес країну для креативної економіки».
Ладно вже граматичні помилки (зелені взагалі запровадили тотальну моду ігнорування незручного законодавства, у тому числі граматики).
Але чому їм так свербить у сраці неодмінно стати хоча б у чомусь «першою в світі країною»? Це вже якась психічна патологія. Франція, Ізраїль, Нідерланди, Велика Британія, Бельгія за століття розвитку економіки та демократичних ліберальних цінностей не змогли – а ось ці вискочки р-р-раз – і зможуть, одразу в дамки? От звідки у них така нахабна самовпевненість? Комплекс неповноцінності вкупі з комплексом Наполеона?

Слайд 12 «Структура Дія Сіті» наочно демонструє усю глибину та ширину невігластва агресивних ідіотів, які випадково потрапили до влади та штовхають суспільство у прірву.
Спочатку стверджується про е-Residency, тобто «електронний резидент України». Ну припустимо.
Але далі відбувається щось повністю протилежне: імплементація норм англійського права.
Стоп, а як ще «резидентство України»? Тобто на території України, але в окремій «віртуальній» території діятиме право іншої країни? У якої інші традиції, інша історія, інші суспільні відносини, інший рівень довіри до влади? Серйозно? Тобто компанія зареєстрована за українським законодавством, а спори вирішуватиме за англійським? А англійські суди погодяться розглядати справи таких самозванців? А якщо навіть і погодяться – чи погодиться виконувати їх рішення сторона, яка програла? А які санкції якщо не погодиться?
І навіщо це називати резидентством саме України?

Резидентам Дія-Сіті також нададуть «допомогу у відкритті компанії та відкритті банківського рахунку». Я перепрошую – а дупу не допоможуть підтирати? Зробіть процедуру настільки простою та прозорою, щоб останній зе-виборець зміг з нею розібратися – і цього більш, ніж достатньо. Навіщо максимально ускладнити та забюрократизувати процедуру, а потім надавати «обраним» допомогу у її подоланні? Та ще ж подавати це як «інноваційне рішення»?

Наступна пропозиція на тому ж слайді 12:
«Окремий податковий режим та створення окремого податкового органу адміністрування податків виключно для резидентів ДС як окремого структурного підрозділу при Державній податковій службі України»
Тобто для усіх інших компаній податкова продовжуватиме безпідставно штрафувати, пресувати бізнес, займатися корупцією та кришуванням, а милі цивілізовані люди з «окремого структурного підрозділу» будуть цьомати компанії-резиденти Дія-Сіті в усі рожеві місця, записувати їм натхненні відосіки та усіляко їм сприяти? А чи буде цей елітний підрозділ підпорядкований керівництву ДПС, а чи спускатимуть на нього «плани по зборам податків», а чи платитимуть їм ту саму низьку зарплату, що і не-елітним? Та і звідки візьмуть таких чесних, розумних та багатих (довідково: на зарплату податківця не зловживати просто не можливо)? На фоні цілковитого провалу реформи ДПС та всієї податкової системи – не вірю, жодного шансу.

А щоб цим особливим статусом не зловживали, буде наглядати – пабам! – Мінфін, Мінцифра, Мінекономіки. Ідеальні державні установи з бездоганною репутацією, найвищою професійною компетенцією, у яких неможлива корупція, кумівство, протекціонізм, політична заангажованість. Ага, да-да.
Але це ще не все. Наглядатимуть також «Великі резиденти ДС». Тобто найбільші (за сумою на рахунках? за кількістю співробітників? за площею офісного приміщення? За кількістю клієнтів?) компанії наглядатимуть самі за собою. Геніально ящитайю. Корумповане приватно-державне партнерство in action (у дії). Рожева мрія корупціонерів: як з бізнесу, так із чиновництва.

«Спеціальне правове поле, зокрема для MediTech, FinTech, AgroTech.»
Я так розумію, маються на увазі компанії, які розробляють нові технології для медицини, агропромислового та фінансового сектору. Чому лише ці галузі обрані пріоритетними – цілковита загадка. А як стосовно транспорту: єдиний квиток для громадського транспорту, багатостраждальна Укрзалізниця, смарт-сіті там всякі?
А у енергетиці точно не потрібні нові технології? Промислове виробництво чи машинобудування вже повністю забезпечені сучасними технологічними рішеннями?

Далі на слайді 16 ще перераховані «сфери, що буде охоплено», серед них є декілька неочікуваних: «реклама, маркетинг і просування», Publishing, або ось «анімація, графіка, аудіо». Мені тут бачиться Павло Зібров, який співає (аудіо), при цьому малює пензликом картину (графіка) та стрімить відосік про це дійство на смартфон (маркетинг та просування).
Я ж не проти Павла нашого Зіброва, але хто і за якими критеріями відбиратиме компанії для участі у цьому пілоті? Тому що податкові умови пропонуються досить привабливі: основна ставка 10%, податки на працю 10%, ніші податки не застосовуються. І чи не стане так, що на час дії «експерименту» його замовники та спонсори не доплачиватимуть кілька мільонів/мільярдів податків, а після його закінчення скажуть «ну шо ж, експеримент провалився, сорі, але податки ми доплачувати вже не будемо». (Таємний голос в голові нашіптує: «Саме так і буде, саме для цього вся мутка і придумана»)

Окрема цікавинка: «ввізне мито на обладнання R&D – 0%».
Взагалі-то R&D – Research and Development, дослідження та розвиток (англ.).
У західній корпоративній культурі під цим терміном розуміють щось на кшталт «відділ перспективних розробок», «дослідницький відділ» чи «лабораторія передових технологій». Чітких критеріїв що до цього може відноситися – немає, і не може бути, кожна компанія розуміє це по-своєму. Тому вангую, що під тему «обладнання R&D» ввозитимуть усю контрабанду світу. Шуруповерт, яким прикручують стійку серверної – це «обладнання R&D чи ще ні?
А сам сервер? Ні? А як можна проводити дослідження інформаційних технологій без серверів? А якщо сервер – це «обладнання R&D», то увесь ринок постачальників мережевого обладнання миттєво ломанеться у довгу чергу стати резидентом Дія-Сіті.
Тобто нульова ставка для «обладнання R&D» ідеальне, кристально чисте корупційне рішення, під яке навіть презервативи ввозитимуть контейнерами, їйбо.

Ще закидають замануху «неможливість блокувати рахунки» та «макси-шоу-стоп».
Себто уся транснаціональна система протидії відмиванню злочинних прибутків іде лісом? Фінмоніторінг, FATF, міжурядові угоди, – до побачення?
І як, цікаво, Дія-Сіті завадить аваківським соколам з замовними судовими рішеннями у зубах виламати двері та покласти усіх пикою у підлогу? Власну армію найме, з БТРами та «Стугнами»? Чи може обнесе Дія-Сіті протитанковими рвами з водою? Таваріщь Арсен, якщо йому конче буде шось треба, наплює на якісь там рішення якогось там Шмигаля, йому і на ВР з ОП начхати з їхніми пустими папірцями про якийсь там «експеримент». Дія Кримінального кодексу України тут шо у вас, не чинна? Якщо чинна – тоді лапки вгору і писок стуліть, босота очкаста.

API Government – це взагалі страшно собі уявити. Криворукі не можуть для РРО нормальний АРІ створити вже майже рік. А тут «автоматичні послуги», «автоматичне відрахування податків». Я вже зараз можу сказати у чий бік будуть стабільно-регулярно виникати «програмні збої». А які будуть шикарні зливи даних про резидентів Дія-Сіті – мммм, пЕрсік!

«Окрема фінансово-платіжна система, з інтеграцією в національну та міжнародну.»
Солодкий сон дівчини про розумного, сильного, багатого, щедрого, ніжного та вірного нареченого (можна дописувати свої побажання).
Якби ж то таке було можливо, сонечки мої. Наша фінансово-платіжна система може бути інтегрована виключно сама із собою. З міжнародною (це яка, до речі? Американська? Європейська?) – ніяк. Хто пробував схрестити вужа з їжаком – той знає.
Практично нічого спільного, навіть на рівні базових теоретичних понять. Я взагалі дивуюся як в Україну досі заходять якісь валютні платежі. Вітчизняне пост-совкове лайно не можливо вилікувати чи інтегрувати. Його можна лише покрасити і спалити. Разом з бухгалтерським обліком та фінансовою звітністю.

На 19 слайді досить здраво змальовані ризики реалізації цього утопічного плану (серед яких «політична нестабільність» – головний, як на мене), але на наступному слайді автор так само невимушено нівелює ці ризики і пропонує усе лікувати звичайним популізмом.
Наприклад, «відсутність координації» лікувати підпорядкуванням проектного офісу Президенту України. Де координація якогось Дія-Сіті і де завдання Президента? Йому б в Ростов не поїхати ще цього року, а ви зі своїми дурнуватими витрибеньками.
Або ось такий ризик «Супротив лобістів».
Мабуть, автор презентації під чим трміном розумію ситуацію, коли умовному кварталу95 створюватимуть м’який кокон, а усім іншим будуть лупити батогом по спині, щоб квартал не голодав. «Друзям -все, ворогам – закон» – улюблений принцип квартальної влати.
І знаєте, як планують вирішувати «супротив лобістів»?
«Попередня робота з фракцією в Парламенті з метою забезпечення голосувань на користь проекту». Теж геніально ящитайю – щільніше закрити вуха і двері, щоб не чути протестів та продавити рішення силою.
Прості рішення складних питань, усе строго в рамках парадигми Зе-команди.
А фактор «політичної нестабільності» знаєте як хочуть лікувати? «..повинна гарантуватися міжнародними зобов’язаннями та нормами міжнародного права». Тобто набрати кредитів якнайбільше. А потім кредиторів шантажувати. Блискуче, по зеленські.

Знаєте, я багато разів намагався дати якесь коротке визначення тому агресивно-популістському (пі3deцу) невігластву від зе-влади, яке не можна назвати прям чистим ідіотизмом, але і розумним це точно ніяк не можна назвати.
Аж поки добрі люди не тицьнули мені під носа статю Швеця, https://tinyurl.com/yb4vjyl9 після якої туман розсіявся і все стало зрозуміло.
Вони (зеленопикі тобто) щиро вірять у магічні формули та магічні ритуали.
Суть яких приблизно однакова: «Треба просто ….»
Дитяча віра у існування простого вирішення складної проблеми, треба лише знати магічну формулу. «Перестати стріляти», «перестати красти», «послати МВФ» – і все стане зашибісь. Цвєтік-сєміцвєтік.
Це складно? – Нах. Потребує особливих знань чи певного досвіду? – Нах. Хтось наважився критикувати Вождя чи його політику? – Звоніть лейтенанту Баканову або Супер-Арсену.

А ще є таке поняття «аплікативний перенос», https://tinyurl.com/y8tqhksw
За аналогією зі словом «аплікація», пам’ятаєте, у дитинстві вирізали з паперу?
Метод десь такий самий – вирізаємо рішення з успішного кейсу і механічно переносимо на наш.
Без аналогічних умов та передумов, просто саме рішення переноситься.
Федоров мотнувся пару раз в Естонію – там все працює, тому вирішив тупо скопіювати фінальне рішення. Як і як довго до нього йшли в Естонії – тьху на вас, включимо турборежим, не проблема. Потрібні фахівці? Та камон, у нас купа волонтерів та єпам у друзях, обійдемося. Законодавчі обмеження? Тю, ігноруємо, ми ж влада чи пачка печива?

За такою ж схемою магічного мислення побудований проект Дія-Сіті.
Тут ми вирізаємо, тут вклеюємо. Усе погане ігноруємо, усе хороше – ізолюємо у штучному парнику. Хто не хоче – примусимо, ей, Баканов, іди сюди. Закони, однакові правила для всіх? Це пусті формальності, ми судитиме справедливо, мамою клянусь.
Будуємо палац добра, багатства та любові посеред жебрацьких фавел. А шо такого?
Це ж експеримент, а раптом вийде?

Авторство цього шедевру економічно-інноваційної думки я так і не знайшов, хоча кожна геніальна ідея повинна мати ім’я та прізвище.
Знайшов лише в URL букви, схожі на прізвище Borniakov. Це якийсь ідеолог зеленої магічної школи, хто в курсі?

Вибачте, що занурився у творчість душвнохворих, але ця презентація яскраво відображає спосіб мислення недалеких популістів при владі. Той самий метод застосовується і для боротьби з економікою, і для запровадження карантиновірусу, і для програшу війни, і для позбавлення країни перспектив.
І я не хочу цього допустити. Ми нормальні люди і нормальна країна, треба «всього лише» відсторонити дурнів від прийняття важливих рішень. Тю, я шо, теж заразився магічним зе-мисленням?

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.