Ворог продовжує тероризувати Харків
https://t.me/Tsaplienko
Ворог продовжує тероризувати Харків https://t.me/Tsaplienko

Ворог продовжує тероризувати Харків

22 травня о 13.45 безпосередньо в один із районів міста прилетіла російська коригована авіабомба (КАБ).
Жодного військового об’єкту поруч не було, постраждало 13 людей і пошкоджено вісім багатоповерхівок. Момент прильоту на відео\фото (джерело: https://t.me/Tsaplienko).

Нагадаю, що, як ще 6 травня 2024 року заявив в ефірі телеканалу Еспресо речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш: «Найефективніший спосіб боротьби з ФАБами та КАБами – знищувати носії. Оскільки в росіян досить багато фугасних авіаційних бомб, які вони також переробляють в керовані авіабомби. Ми маємо розуміти, що в умовах дефіцитного ППО найефективніший спосіб це знищувати ворожі Су-34 та Су-35. які є носіями КАБів. Саме ці літаки прикривають ті, які скидають ці бомби. Ми не можемо допустити ситуації, як це було на початку вторгнення. Коли їхні літаки досить вільно почувались у повітрі”(кінець цитати). Для цього треба мати технічні можливості не підпускати російські літаки до повітряного простору України. Сподіваюсь, що довгоочікувані F-16 хоча б частково допоможуть справитись з цим завданням.

Питання протидії російським авіабомбам, як повідомляють відповідні офіційні ресурси і ЗМІ, було одним з основних під час проведення Президентом України 22 травня 2024р. спеціальної наради на базі РНБО та Ставки. Пряма мова з відповідного Звернення Президента України 22.05.2024 р.: «Складна тематика, і якщо щодо РЕБ, дронів, ракетної програми ми бачимо хороші тенденції, то з протидією російським бомбам ще треба дуже багато зробити. Деталі сьогодні обговорили. Альтернатив не може бути – Україні потрібні системи й тактики, які дадуть змогу захищати наші позиції, наші міста й громади від цих бомб. Це зараз фактично основний інструмент російського терору й просування окупанта» (кінець цитати, джерело: https://youtu.be/G3VYMRfGyNU?si=xBaaKSGF7ceeTSOr ).

Питання технічних спроможностей України, зокрема її оборонно-промислового комплексу, як самостійно, так і за допомогою іноземних партнерів знаходити\виготовляти ефективні засоби протидії такому терору і діям окупанта , як на мене, в поточній фазі війни набуває все більш критичного значення.
Олег Дубіш
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати