WhatsApp: користуватися чи ні після 8 лютого 2021?

WhatsApp: користуватися чи ні після 8 лютого 2021?

WhatsApp: користуватися чи ні після 8 лютого 2021?

Таке питання постало у мене і, напевно шо, не тільки у мене.
Хто ним зараз користується – напевно що бачив нав’язливе повідомлення про нові правила приватності і шо якщо з ними не погодитися до 8 лютого 2021 – користуватися месенджером буде неможливо (на скріні).
Суть нових правил полягає у тому, що метадані про користувача (не плутати з даними самого користувача) – можуть передаватися компанії Facebook, яка є власником месенджера WhatsApp.
Тобто для мене це виглядає як такий собі легенький шантаж: або віддаєш нам права на дані про себе – або ми заборонимо тобі користуватися нашим месенджером.
На перший погляд може здатися «ну так і чому проблема, якщо в рамках фактично однієї корпорації передаються метадані про користувачів безкоштовного месенджера»?
Це значить що якщо раніше ми користувалися WhatsApp безкоштовно, і за це ми сором’язливо дозволяли йому користуватися нашими метаданими у власних цілях для, нібито, покращення сервісу (ну так ми себе начебто обманювали), то тепер нам в очі чітко кажуть, що ці дані будуть конкретно продаватися рекламодавцям.
Загалом позиція корпорації (закреслено – Зла) Фейсбук зрозуміла: за все треба платити, і краще про це сказати чесно та прямо в очі.
Але б значно краще до цього поставився якби мені запропонували заплатити за користування месенджером, а не продавати мої метадані.
Тому ця ситуація для мене виглядає якось негарно, без поваги до приватності моїх персональних даних.
Тим більш, вже давно ходять чутки нібито WhatsApp співпрацює зі спецслужбами і надає доступ до метаданих користувачів, а інколи і до деяких даних користувача.
Для тих, хто поділяє мої враження та побоювання, розкажу які існують альтернативи WhatsApp:
Звісно, розрекламований Ілоном «Нашевсе» Маском Signal. Він теж поки що безкоштовний, але продавати наші метадані поки наче не збирається.
А ще пораджу швейцарські Threema та Wire. Для лише повідомлень – KeyBase.
Детальніше про усі ці месенджери я розказував у відео «Кіберзахист від держави/КВД. Частина 2: месенджери”, https://bit.ly/2LCWQnn
А з WhatsApp настав час прощатися, як на мене. Навіть якщо вони схаменуться і скажуть «та то був жарт». Такого ставлення до користувачів їм не пробачать.
Але штош, усе закінчується у цьому житті, шо поробиш.
Життя таке, воно бентежить. Йдемо далі.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.