Я вдячний долі, яка в такі турбулентні і тривожні часи дала мені можливість працювати і взаємодіяти з колективом і партнерами Польсько-Української Господарчої Палати в Україні

Я вдячний долі, яка в такі турбулентні і тривожні часи дала мені можливість працювати і взаємодіяти з колективом і партнерами Польсько-Української Господарчої Палати в Україні

Я вдячний долі, яка в такі турбулентні і тривожні часи дала мені можливість працювати і взаємодіяти з колективом і партнерами Польсько-Української Господарчої Палати в Україні.
Очевидно, що війна триває і триватиме ще… Мало того, я згоден з тими хто переконаний, що з великою імовірністю путін перед своєю неминучою поразкою і кінцем, з метою максимізації тиску на політичне керівництво України, пробуватиме ще раз організувати напад на Київ. Нічого страшного – ще раз обламається! Але розслаблюватись не варто…
Я пишаюсь тим, що ніхто з нашої київської команди у воєнні часи не залишив Україну – хтось взяв в руки зброю, хтось активно долучився до діяльності пов’язаного з нами Благодійним фондом польсько-українського партнерства.
Особливо вдячний «прекрасній» жіночій частині нашої команди, яка в числі іншого взяла на себе організацію логістичних маршрутів і потоків гуманітарної допомоги, та фактично стала «вікном у світ», колективними «очима» і «ногами» нашої команди в поїздках і безпосередніх контактах в Польщі і з нашими партнерами за кордоном.
Війна дуже складне і комплексне явище, і безсумнівно, що сьогодні події на лінії зіткнення та фронті, найважливіші серед цілого ряду процесів. Але, як на мене, особливо з плином часу і в міру переходу війни в затяжну стадію, все більшого значення набуватимуть процеси в тилу.
Особливо в економіці, політиці, міжнародній діяльності. В цьому контексті рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС для всіх нас величезний виклик і можливість.
Сьогодні, на фоні подій військового часу, безпрецедентної підтримки, яку братній польський народ продемонстрував на підтримку України, наявності мільйонів українських громадян яким Польща надала притулок для захисту від російської агресії, появляється все більше і більше різноманітних нових організацій і ініціатив, які займаються чи планують займатись польсько-української співпрацею.
Це Супер!
Єдине, що хотілось щоб в цьому багатоголосому хорі прихильників співпраці PL-UA було по-менше кон’юнктурників, тимчасових попутників і просто різноманітних пройдисвітів, причому з обох сторін кордону.
Кілька десятиріч діяльності в «польському напрямку» в т.ч. в рамках Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza, яка цього року відзначає своє 30-річчя, переконує мене в екзистенційному значенні польсько-українського партнерства для існування і успішного розвитку України, як складової частини великої європейської родини.
Після отримання Україною статусу кандидата для вступу в ЄС, крім всіх питань актуальної співпраці PL-UA, зокрема в військово-оборонній сфері та питаннях розвитку транскордонної, логістичної, енергетичної інфраструктури і підтримки українського експорту, особливого значення набуває польський досвід та уроки кандидатства і вступу Польщі в ЄС.
Зокрема сьогоднішнє впровадження цього досвіду в актуальних умовах України.
А ще польський бізнес, який перейшов і отримав досвід польської трансформації і складні уроки адаптації до тісної співпраці з країнами Старої (Західної) Європи – неоцінений інвестиційний партнер для українського бізнесу в т.ч. під час відбудови економіки України…
Тільки перед тим треба перемогти москаликів, для чого зокрема необхідно пройти шлях мобілізації економіки на військові рейки, складні, болючі (а не косметичні) зміни в Україні (зокрема ментальні) і бути готовими до співпраці і, що кривити душею, ринкової конкуренції в рамках спільного європейського простору для бізнесу.
Цими і іншими думками та планами ділився з членами команди під час нещодавньої робочої наради в нашому київському офісі на Подолі. Попереду ще багато викликів і роботи, але в майбутнє на своїй землі ми дивимось з оптимізмом.
Все буде Україна!
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати