Як виглядає процедура працевлаштування Українців в Польщі?

Як виглядає процедура працевлаштування Українців в Польщі?

Процес, пов’язаний з набором та працевлаштуванням українських громадян є досить складним, тому працівники з України часто не знають, як працевлаштуватись в Польщі, і які документи для цього потрібні. Тому, щоб задовольнити очікування людей, які мають наміри працевлаштуватись у Польщі, я підготував статтю, де обговорю кроки, які має зробити громадянин України, щоб легально працювати в Польщі.

Ситуація на польському ринку праці та дефіцит кадрів спричиняють, що польські роботодавці все частіше шукають працівників в Україні. Залежно від компанії або попиту в конкретний момент, роботу у Польщі можуть знайти працівники нижчого рівня як і висококваліфіковані фахівці. Проте для того, щоб легально працювати у Польщі, потрібно виконати ряд вимог, про які я розповім далі.

Обов’язок отримання дозволу на працевлаштування для іноземних громадян

Перш за все, громадянин України, який хоче працювати в Польщі, повинен отримати дозвіл на роботу ( не кожна віза дозволяє працювати, наприклад Ви не можете працювати на туристичній візі) та дозвіл на роботу в конкретного роботодавця. Дозвіл на роботу – це рішення, видане на вимогу роботодавця яке надає іноземцю право працювати на умовах, зазначених у договорі.

Громадяни України, які хочуть працювати в Польщі, підлягають  легшим процедурам легалізації, тобто вони можуть отримати переваги в простішому доступу до польського ринку праці. 6 місяців протягом  року вони можуть працювати без дозволу на роботу. За умови, що у них є запрошення на роботу та договір від роботодавця.

Якщо роботодавець хоче працевлаштувати іноземця на більш тривалий термін, то повинен отримати дозвіл на роботу або дозвіл на тимчасове проживання та роботу або на тимчасове проживання, щоб працювати на висококваліфікованій роботі. У тому випадку, якщо іноземець працював у певного роботодавця у зв’язку з зареєстрованим запрошенням, роботодавець може подати заявку на отримання дозволу на роботу (на тій же посаді) у спрощеному режимі.

Працевлаштування на сезонні роботи

З 1 січня 2018 року в Польщі набув чинності Закон про внесення змін до законодавства про заохочення зайнятості та інститутах ринку праці. Це праця в сільському господарстві, садівництві та туризмі в рамках сезонних робіт, термін яких не може перевищувати 9 місяців в календарному році. Дозвіл на сезонні роботи потрібен, якщо іноземець працює на території Польщі на підставі договору з роботодавцем, фірма якого знаходиться в Польщі.

Віза з метою виконання роботи

Громадяни України, які хочуть працювати в Польщі, повинні отримати відповідну візу. Для цього до пакету документів необхідно докласти дозвіл на роботу або запрошення  від роботодавця про намір надати роботу іноземцю (якщо дозвіл на роботу не є обов’язковим.)

Громадяни України, які на законних підставах проживають у Польщі та мають на меті працювати в цій країні, можуть подати заявку на тимчасове проживання та дозвіл на роботу або на тимчасове проживання, щоб працювати на висококваліфікованій роботі. Це значно обмежує формальності, тому що завдяки цьому вони одержують один документ, який дає право залишатися і працювати в Польщі, без необхідності додатково мати дозвіл на роботу.

Тут також слід підкреслити, що іноземець, який вже має документ, що дає йому право працювати, не може просто змінити роботодавця. Це пов’язано з тим, що дозвіл на роботу видано на вимогу даного роботодавця – це означає, що якщо Ви хочете змінити роботу то Ваш перший дозвіл на роботу перестане бути дійсним.

З задоволенням відповім на всі Ваші питання, пов’язані з темою статті: [email protected]

Олександр Бондаренко

Заступник директора з міжнародного співробітництва Центру ринкових аналіз Польсько - української господарчої палати. Представник правління фірми Personalis sp. z.o.o.