Як віцепрем'єр та міністр, опікуюсь тими, хто змушений був покинути свої домівки, рятуючись від війни

Як віцепрем’єр та міністр, опікуюсь тими, хто змушений був покинути свої домівки, рятуючись від війни

Як віцепрем’єр та міністр, опікуюсь тими, хто змушений був покинути свої домівки, рятуючись від війни, а також проблемами територій, прилеглих до лінії фронту.
Звісно, насамперед йдеться про гуманітарне реагування.
Співпрацюємо з профільними міжнародними організаціями. Серед очевидних результатів хочу, все-таки, зосередитися на проблемі: міжнародники не до кінця переналаштували свою роботу під виклики війни в Україні. Бюджети, швидкість прийняття рішень й алгоритми управління проєктами, на жаль, не завжди та не у всьому відповідають масштабу та швидкості подій в Україні.
Іноді допомога (з різних причин) не враховує реальні потреби. Досить часто гуманітарне реагування з боку міжнародників неадекватне викликам, а іноді має відверто символічний характер.
Міжнародні гуманітарні оператори мають адаптувати свої підходи:
– кардинально збільшити фінансування гуманітарних проєктів в Україні;
– розробляти гуманітарні операції з врахуванням реальних потреб бенефіціарів, тобто наших людей,
– максимально спростити та пришвидшити внутрішні процедури, тобто мінімізувати бюрократію;
– тісніше координувати свою діяльність з Урядом;
– менше витрат на апарат, поїздки, конференції та консалтинг, а більше – безпосередньо на конкретну допомогу нашим людям, особливо жінкам з дітками та людям похилого віку;
Ми дуже вдячні міжнародним гуманітарним організаціям за їх діяльність в Україні. Але, ми будемо ще більше вдячні, якщо їм вдасться швидко переналаштувати свої бюджети та робочі алгоритми під поточні виклики, гостроту та масштаб яких можна не пояснювати.
Ірина Верещук

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України