Яким каналам комунікації можна довіряти? Куди можна скидати інформацію про пересування окупантів?

Яким каналам комунікації можна довіряти? Куди можна скидати інформацію про пересування окупантів?

Яким каналам комунікації можна довіряти? Куди можна скидати інформацію про пересування окупантів? Давня проблема слабкої комунікації влади з суспільством проявила себе зараз максимально.
Тому простих порад маю дві: довіряйте лише
1) Офіційним джерелам України (про них нижче);
2) Людям, яких знаєте та довіряєте особисто. Спишіться, попитайте хто кого знає особисто, хто зараз в армії або в ТРО або в СБУ/поліції, скидайте через них свої повідомлення про ворога.
Але при цьому мати на увазі, що їхні телефони/месенджери також можуть бути хакнуті (всі ми люди і не всі є експертами з кібербезпеки).
Тому при отримані навіть від знайомих людей дивних та підозрілих повідомлень – пробуйте зв’язатися з ними іншими месенджерами або дзвінками стільниковим зв’язком. Переконайтеся по голосу, що це дійсна та людина. Якщо з голосом щось не те («простуда», погано чути, «не можу говорити») – перевірте голосовими питаннями типу «продовжи фразу «Хіба ревуть воли…» або спитати щось особисте «ти ж пам’ятаєш нашого фізрука у школі? Як його звали?». Якщо відповідей не буде, або вони будуть з затримкою (погуглити відповідь) або «не такі, як треба» – вважайте це джерело скомпрометованим та блокуйте його у месенджері за кінця війни. Потім розберемося.
А тапер як визначити “офіційність” джерела.
1. Заходимо на веб-сайт державної установи, наприклад на сайт СБУ https://www.ssu.gov.ua (часто не доступний, на нього йдуть постійні атаки).
2. Знаходимо ту частину, де вказані соцмережі (на скрінах) і переходимо на відповідні канали.
3. Не забуваємо, що будь-який український держресурс може бути хакнутий, а зміст підмінено на ворожий, тому критичне мислення не вимикаємо ніколи. Якщо контент каналу з офіційного джерела якийсь дивний, підозрілий або провокаційний, або не вписується у загальний характер – перевіряємо через веб-сайт, через інші офіціні сторінки в соцмережах Facebook, Twitter, Youtube, Instagram.
Ось офіційні сайти кількох основних силових структур України з відповідними лінками на інші канали:
Міноборони: https://mil.gov.ua
Національна поліція: https://www.npu.gov.ua
Держспецзв’язку: https://cip.gov.ua
Сайти часто «лежать» (тому що свого часу не готувалися до подібних сценаріїв належним чином, але про це вже після війни), тому шукаємо їхні офіційні сторінки держустанов у Фейсбуку.
У Фейсбуці наші державні установи зареєстровані за їхніми повними (це важливо!) назвами та обов’язково мають «синю галку». Лише за наявності цих двох ознак сторінці можна довіряти.
Фейсбук-сторінки хакнути значно складніше і їхнім захистом займаються серйозні міжнародні фахівці.
Ось, наприклад, як виглядає офіційна сторінка Держспецзв’язку (повна назва: Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України): https://www.facebook.com/dsszzi
До речі, Держспецзв’язку з початку війни почало регулярно викладати та поширювати якісні об’єктивні новини з офіційних джерел – рекомендую на них підписатися, це корисно.
І про «офіційні телеграм-канали»: у кожному випадку їх абсолютно необхідно підтверджувати їхню «офіційність» (див. вище).
Тому що існує просто море фейків з офіційною символікою.
Також, користуючись нагодою, ще раз попрошу про Telegram.
Знесіть нафіг зі свого смартфону цю бридоту. От просто зараз.
Це російський продукт – хіба цього мало? Переходьте на ФБ-месенджер, а ще краще – на Signal (виключно в офіційних магазинах Google Play та AppStore).
Відповіді на ключові питання стосовно безпеки додатку Дуров не надає, всіляко від них ухиляючись. Також невідомо чи є зараз власниками месенджеру російські компанії. А сам Дуров спокійно живе собі за кордоном і не боїться бути вбитим росіянськими катами.
Наразі ж Телеграм – це дуже часто голос ворожої пропаганди та російських інформаційних диверсантів.
А ще можливість для месенджера (та фсб у нього за спиною) отримати дані про геолокацію, ІР-адресу, сукупчення користувачів на місцевості, та навіть зміст повідомлень у Телезі.
Невже і зараз користування ворожим месенджером виправдано сумнівною тезою «так а чо, це ж зручно»?
І наостанок стосовно чуток, нібито козломорді зламали Signal та WhatsApp.
Брехня. Все, що вони можуть зламати – це свої зуби об Україну. Максимум, на що убогі здатні – віджати у когось телефон зі встановленими месенджерами та повідправляти повідомлення панічного або дискредитаційного характеру. Або хакнути смартфон через фішингові посилання.
І більше вони ні на що не здатні. Протоколи End-toEnd Encryption вони можуть хакнути лише собі в кулачок у своїх вологих мріях.
Я свій акаунт у WhatsApp зніс ще два роки тому, але не через його безпеку, а через те, що вони офіційно повідомили про використання персональних даних користувачів в рекламних цілях (продаж рекламодавцям).
Тому Signal, і лише Signal.
Також раждив би киянам встановити додаток «Київ Цифровий» від КМДА (скачати виключно з офіційних магазинів Google Play та AppStore), детальніше тут: https://cutt.ly/5AywS9L
Продовжуємо бути пильними в інформаційному просторі та борониту нашу Неньку всіма доступними способами. Перемога буде за нами, однозначно.
І знайдіть собі привід порадіти чи посміятися, ненадовго переключитися або тупо поспати за нагоди – все це важливо для підтримки здорової психіки та бойового духу.
Слава Україні та її Героям. Смерть ворогам.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.