Європі потрібно 14 млн трудових мігрантів у найближчі роки

Європі потрібно 14 млн трудових мігрантів у найближчі роки

Європі потрібно 14 млн трудових мігрантів у найближчі роки.

Краків, 11 квітня 2019. Для подальшого економічного зростання країнам ЄС потрібно значно збільшити кількість залучених трудових мігрантів з інших частин світу. В найближчі роки ця потреба складатиме щонайменше 14 млн працівників. Низька народжуваність та зростання тривалості життя у країнах Європи призводять до нестачі робочих рук для підтримання високих стандартів життя. Крім того, відповідальність за соціалізацію та адаптацію трудових мігрантів повинні нести місцеві уряди, а також виділяти кошти на ці потреби.  Про це йшла мова на 5-му Європейському Конгресі місцевого самоврядування, який відбувся у місті Кракові (Польща).  

Місцеве самоврядування зобов’язане активно допомагати трудовим мігрантам у переїзді та  облаштуванні на новому місці, отриманню освіти та підвищенню кваліфікації, контролю за роботодавцями у питаннях оплати праці та тривалості робочого дня, медичного обслуговування та страхування, адаптації до нової мови та місцевої культури. Тоді розвиток регіонів буде відбуватися у гармонійний спосіб і забезпечить подальше зростання рівня добробуту європейських країн. 

«Яким чином у відкритому світі можна вирішити – якій країні належить та чи інша людина? Марокканець, який жив і працював в Італії впродовж 30-ти років, вирішив поїхати додому на два роки і за цей час втратив італійську посвідку на постійне місце перебування. Але це велике питання – чи він марокканець сьогодні чи вже фактично італієць?», – розповів Алесандро Інгарія, мер комуни Прієро (Італія).  

«2 млн людей, що живуть у Відні (50% населення), не народились в Австрії. 7-8% громадян Австрії сповідують іслам і ця частка населення зростає дуже динамічно. Обличчя країни змінюється, хоча при цьому економічне зростання продовжується», – повідомив Франц Вольф, директор Австрійського інтеграційного фонду.     

 «Країни Європи і зокрема Польща можуть зробити багато у справі захисту та адаптації українських трудових мігрантів. Сьогодні наші громадяни самостійно вирішують соціальні питання у країнах ЄС, пристосовуються до місцевих порядків та законів. Місцеве самоврядування повинно створювати однакові умови життя і праці для населення та залучених трудових мігрантів. Таким чином, соціальна рівність між різними національними групами дасть змогу уникати міжнаціональних та міжкультурних конфліктів», – сказав Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Джерело: Interfax-Україна

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування