З початком пандемії попит на українських трудових мігрантів в ЄС значно зріс

З початком пандемії попит на українських трудових мігрантів в ЄС значно зріс

Вночі з 5 на 6 березня відбулася автокатастрофа неподалік від міста Радимно Підкарпатського воєводства Польщі, що в 30 кілометрах від украінского кордону.

В автобусі перебували 57 українців. 5 людей загинули, 39 доставлені в лікарні, 14 – у важкому стані. Автобус прямував за маршрутом Познань – Херсон. Цілком можливо, що в ньому їхали трудові мігранти. Як можна посилити безпеку українських громадян, які виїжджають на заробітки за кордон, і як змінилися умови трудової міграції, розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

– Василь, автобус, з яким сталася автокатастрофа, перевозив трудових мігрантів і відповідно пасажири були трудовими мігрантами?

– Як можна зрозуміти з інформаційних повідомлень, аварія сталася з рейсовим автобусом. Однак, можна зробити висновок, що більшість його пасажирів були трудовими мігрантами. У зв’язку з пандемією коронавируса в’їзд до країн Євросоюзу з туристичними цілями сьогодні фактично неможливий. Тільки пред’явивши на кордоні запрошення від польського роботодавця, українці можуть заїхати на територію Польщі, вказавши точну адресу, за якою вони будуть проходити карантин.

– Як можна забезпечити або покращити безпеку трудових мігрантів під час поїздки на роботу і під час роботи? Чи працює страхування нещасних випадків, загибелі, автокатастроф?

– На жаль, автокатастрофи періодично трапляються в різних країнах. Для їх зменшення необхідно дві умови – сучасні дороги з новим покриттям і придатний в технічному відношенні транспорт. Згідно із законом, перетинати кордон ЄС громадяни України можуть, маючи на руках страховий поліс. Він повинен покривати збитки від нещасних випадків, хвороб і т.п. Але в реальності, більшість українців купують найдешевші поліси для виконання вимоги закону, а не для власної безпеки.

– З настанням весни починаються весняно-польові роботи. Наскільки зростає попит, зокрема в Польщі, на трудових мігрантів з України?

– Попит на українських сезонних працівників, зайнятих в сільському господарстві, зараз став ще вище, ніж в попередні роки. Польща є великим виробником продуктів сільського господарства в Європі, і для того, щоб зберігати свій рівень, їй необхідно щороку залучати велику кількість робочої сили. Українці, які живуть по сусідству, вже багато років їздять на збір врожаю в Польщу, і цей рік не стане винятком.

– Які країни зараз також зацікавлені в залученні трудових мігрантів з України?

– У залученні українців на роботу зацікавлені країни-сусіди України, включно з Росією За останні десять років українські трудові мігранти зарекомендували себе в Європі, як надійні працівники, які готові працювати по 12 годин на день і шість днів на тиждень, щоб заробити більше грошей. Тому наших співгромадян чекають і в країнах Балтії, в Словаччині, Чехії, Угорщині та Німеччині.

– Наскільки попит на трудових мігрантів з України впав за рік пандемії коронавируса?

– Попит на українців в зв’язку з пандемією не впав, а навпаки, зріс. Це пов’язано з тим, що безліч трудових мігрантів з країн Центральної Європи, які входять до складу ЄС, повернулися додому і зараз не поспішають повертатися на заробітки, особливо сезонні. Це пов’язано з обмеженнями, які ввели майже всі країни Західної Європи. Краще пересидіти на допомозі по безробіттю вдома з родиною, ніж ризикувати здоров’ям і заробітком в іншій країні. Для українців все навпаки – їм гроші потрібні тут і сьогодні, держава майже не допомагає їм вдома, і робота за кордоном дає шанс на добрий, за нашими мірками, заробіток.

– Як змінилися правила в’їзду українців на роботу в Польщу за останній час? Чи є якісь нововведення в зв’язку з епідеміологічною ситуаціею?

– При в’їзді до Польщі українцям потрібно пред’являти негативний тест на коронавірус і перебувати 10 днів на карантині перед виходом на роботу. Причому за вказаною на кордоні адресою приходить поліція і перевіряє, чи дійсно трудовий мігрант перебуває там і поводиться згідно з умовами карантину. Раніше польські роботодавці вимагали від свого уряду скасувати обов’язковий карантин, але зараз на це розраховувати не варто в зв’язку зі збільшенням щоденної кількості тих, що заразилися в Польщі.

– Які законодавчі ініціативи є в уряду і Верховній Раді для посилення гарантій безпеки українських трудових мігрантів?

– 16 червня 2020 року Верховна Рада України проголосувала в першому читанні законопроект № 2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством при працевлаштуванні за кордон». Головним змістом законопроекту є заборона для компаній-посередників в міжнародному працевлаштуванні брати гроші з претендентів за свої послуги. Відтепер посередники будуть отримувати свій гонорар від іноземних роботодавців, в інтересах яких вони набирають персонал. Саме така система діє в більшості країн світу. Ця норма завдасть відчутного удару по шахраям і сірим бізнесменам від міжнародного працевлаштування, які беруть гроші з громадян за пошук роботи за кордоном, а потім не виконують свої зобов’язання. Найближчим часом очікується друге читання законопроекту і набрання ним чинності. Це буде реальний крок вперед з боку держави для захисту інтересів українських трудових мігрантів.

Джерело: Голос.UA

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування