З турботою про Схід України…

З турботою про Схід України…

Пам’ятаймо про системну роботу з переселенцями та підконтрольними Україні  районами Донбасу.

Після анексії Криму і початку війни з РФ на Сході  більшість з цих людей зробила свій вибір на користь європейської  України. Однак за роки що минули є  значна кількість з них, які вправі пред’явити українській державі і в принципі всім нам, як суспільству «Великої України», ряд обґрунтованих питань і претензій.  Багато з цих людей виїхало на заробітки до Польщі  і  до інших країн Європи. Наприклад питома вага трудової міграції зі Сходу України  в загальній міграції українців до Польщі за період з 2014 р.  зросла з 6,3% до понад 28,4 % .

При всій не однозначності причин, наслідків і результатів масової  трудової міграції українців до Польщі, особисто для мене крім економічних показників є надзвичайно важливим цивілізаційна роль і вплив «заробітчанства» в Європі на ментальність і культуру в т.ч. праці українців. Відомо що до війни понад  70 % мешканців Донбасу ніколи не подорожували за межі своїх районів проживання. Тому для багатьох з них робота в Польщі це перша зустріч з ЄС і позитивний «цивілізаційно-культурний» ефект від такого особистого знайомства. Що відповідно дуже важливо в якості протидії гібридній війні РФ з її брехливою пропагандою і рекламою «русского мира».  Однак , як на мене,набагато важливішим є прищеплення багатьом мешканцям Сходу  навиків і культури підприємництва в розумінні та в системі координат західної цивілізації. В першу чергу мова йде про розвиток малого і середнього бізнесу (МСБ). Адже  зокрема МСБ сприяє рівномірнішому розподілові доходів, ніж олігархічна економіка, яка переважає на сході і збагачує небагатьох коштом абсолютної більшості. Саме з врахуванням вищевказаного разом з іншими колегами з  Польсько-Української Господарчої Палати ми реалізуємо ряд польсько-українських проектів з представниками Східних регіонів України. Зокрема Польсько-українська господарча палата вже декілька років бере участь у реалізації програми підтримки підприємців зі східної України (Донецька  і Луганська області), що координується ПРООН і до фінансування якої долучилась польська розвиткова програма що реалізується МЗС Польщі «Polska pomoc». В році що минув ми організували дві місії підприємців-вихідців з Сходу України до Польщі. Перша місія відбулася  8-14 вересня 2019р. в Мазовецькому і Лодзькому воєводствах.

 

Гості з України мали можливість відвідати наступні переробні підприємства у Польщі:

  • Гмінний кооператив „Samopomoc Chłopska” в Шадку. Кооператив здійснює наступні види діяльності: торгівля продуктами харчування, закупівля і виробництво м’ясних виробів, змішувальний цех, пекарня і закупівля зернових.
  • Регіональний молочний кооператив в Серадзу – виробник коров’ячого і козячого молока, сиру і вершкового масла.
  • Grooser Grodziskie Козячі сири в Гродзіску. 70 га екологічна ферма, що спеціалізуються на розведенні альпійських кіз і виробництві свіжих, напівтвердих і твердих дозріваючих козячих сирів.
  • Регіональний молочний кооператив OSM Głuchow у Глухові – виробник сиру найвищої якості на внутрішній ринок і ринки європейських країн.
  • Птахофабрика DROB-BOGS у Волбожу – одна з найбільш сучасних фабрик, виробник свіжих і заморожених продуктів з птиці.
  • М’ясокомбінат Jamir Sobieraj i Wspólnicy в Лютомєрську – сімейна компанія із забою і переробки м’яса, виробництва ковбас, власника понад 100 магазинів та кіосків по всій країні.

Гості з України також взяли участь у спеціалізованих тренінгах і семінарах.

В ході перебування в Польщі гості відвідали туристичні пам’ятки Лодзі та Варшави, а також ознайомилися культурною спадщиною цих міст.

Друга поїздка відбулась 17-23 листопада 2019 р. Нашими гостями в Польщі  були підприємці з України – Донецької і Луганської областей, що представляють легку промисловість, а саме проектування та виготовлення жіночого, чоловічого і дитячого одягу, взуття, шкарпеток, панчіх, тентів і віконних маркіз.

 

Програма візиту включала в себе ознайомлення з діяльністю польських підприємств цієї галузі, в тому числі таких підприємств, як Texan, Rom-bis, Rom-tex, Dorota Molendowska, Vimar, Pamela Enterprise i Mewa.

 

Така місія – це можливість для обміну досвідом та ознайомлення з виробництвом і дистрибуцією товару легкої промисловості в Польщі. Гості також мали можливість відвідати туристичні пам’ятки Мазовії, насамперед, пам’ятки Варшави, але й старовинні вулички Плоцька і Радома. Співпраця ПУГП і ПРООН Ukraine триває вже декілька років і сподіваємось буде продовжена в подальшому.

Ще один надзвичайно потрібний і корисний проект, який ми, як Палата, робили на Сході України реалізувався за підтримки Посольства РП в Києві і стосувався «Підтримки новостворених громад Донецької області в питаннях пожежної безпеки».

 

Допитливий читач логічно може поцікавитись: «А чи такого плану робота і проекти, які реалізують в Україні  деякі громадські організації, громадяни, закордонні і вітчизняні донори,  дають хоча б якийсь відчутний  результат?».  Очевидно що дають, але однозначно недостатній щоб протистояти всім загрозам і викликами, які стоять перед соборною Україною і її європейськими аспіраціями. Але як говориться: «Вода камінь точить». І свого роду підтвердженням  цього факту особисто для мене стала виставка «Схід Експо 2019», яка 8-9 листопада 2019 року успішно пройшла в Києві.

«Схід -Експо» (http://east-expo.com.ua) проект, який спрямований на зміцнення зв’язків між підприємствами Донецької, Луганської та Запорізької областей з рештою України, ЄС та іншими країнами, на створення нових можливостей для партнерства та співпраці. Крім того, такий захід сприяє розвитку підприємництва серед постраждалого від конфлікту населення на сході України, заохочуючи все більше людей відкривати бізнес, створювати нові робочі місця та допомагати своїм громадам розвиватися.

Центральною подією «Схід-Експо 2019» стала виставка-презентація підприємств зі сходу України, поєднана з можливістю проведення ділових переговорів, пошуку партнерів та клієнтів з інших регіонів України, країн ЄС та світу і встановлення нових ділових відносин. Крім того, підприємці та гості мали можливість відвідати панельні дискусії, презентації та тематичні секції, присвячені економічним та інвестиційним перспективам Донецької, Луганської та Запорізької областей.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=Ss-3yvsCWpA&feature=emb_logo

Близько 200 компаній презентували свою продукцію на виставкових стендах, в тому числі товари харчової промисловості, текстиль, кераміку, а також соляні вироби, IT-технології, 3D-принтери та інші.В рамках «Схід-Експо 2019» відбувся ярмарок, де усі учасники виставки мали можливість продавати свою продукцію відвідувачам. Під час заходу майстри та майстрині зі сходу України проводил майстер класи з гончарства, вишивання, хенд-мейду та інших ремесел. Окремою подією став показ мод від регіональних виробників одягу.

 

Особисто в мене особливі позитивні емоції під час «Схід-Експо 2019» викликав  премєр-показ мотивуючих відео історій про підприємців зі сходу в межах  творчого проекту “Великі історії малого бізнесу”, після чого відбулась зустріч з героями фільму.

 

 

 

 

Саме після таких зустрічей, починаєш розуміти, що попри всі поточні і майбутні виклики, складнощі внутрішньої і зовнішньої ситуації, не дивлячись на всі проблеми, цинізм і зневіру нашого турбулентного сьогодення,  все ж таки в країні  є люди завдяки яким наша соборна Україна існує і все ще має шанси на успішний розвиток.

Олег ДУБІШ

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати